用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 買琴
樓主: hangyodon
go

買琴 [複製鏈接]

回覆:tekkulas 的帖子

同意,加上租琴也有一定風險,我早排租左部琴,仲要搵有朋友介紹的,佢聲稱話搵部靚d新淨d, 送回來後即使已tune 完琴,但把聲都仲係有些古怪,又未至於走音,但很不清脆(我不識音樂,但靠耳朵都分到)。買或租琴真係要去聽聽,我又上了一課,下次會醒d.

如果學琴屋企真係要有部琴架, 冇既話下下去琴行練半小時...真係好難練

回覆:買琴

其實宜家有啲牌子嘅電子鋼琴已十分唔錯,我有幾個鋼琴高手朋友都話手感同音色已經可以達到真鋼琴水準,仲話可錄音同方便半夜戴耳筒練琴等等方便之處。不過大部份人始終覺得真鋼琴先至夠原汁原味。除咗租琴外其實可以考慮到二手琴店揀啱先至買部二手琴俾初學小朋友,起碼當小朋友唔再學琴時再賣回琴行都冇咁傷,到睇清楚小朋友喺鋼琴方面真係有好發展先至投資買靚琴都未遲。

Soundervolt 發表於 15-9-2 11:07
其實宜家有啲牌子嘅電子鋼琴已十分唔錯,我有幾個鋼琴高手朋友都話手感同音色已經可以達到真鋼琴水準,仲話 ...
其實小朋友學得琴都成八百蚊-1一個月, 用返萬幾二萬買琴係屋企練都唔係好過份如果小朋友諗住到上到八級+家中有兩位小朋友..加埋一部琴可以用上三十年以上

買隻好啲既琴都無可厚非

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-9-2+11:07+其

原帖由 hangyodon 於 15-09-02 發表
其實小朋友學得琴都成八百蚊-1一個月, 用返萬幾二萬買琴係屋企練都唔係好過份如果小朋友諗住到上到八級+家 ...
如果八百蚊一個月已相當廉宜。萬幾蚊一部鋼琴並不算貴,但老實講只可以屬於初階鋼琴,而且這級數嘅鋼琴並唔能夠用上三十年。如果將來小朋友高階時就需要換琴。

Soundervolt 發表於 15-9-2 12:03
如果八百蚊一個月已相當廉宜。萬幾蚊一部鋼琴並不算貴,但老實講只可以屬於初階鋼琴,而且這級數嘅鋼琴並唔 ...
我意思係一部well maintained鋼琴三十年後都用得, 即係仲有佢既價值想換琴都可以出售返部鋼琴

況且, 我相信呢個世界唔少人用部萬幾蚊鋼琴都可以考到八級

Sassa  絕對同意, 我就係  發表於 15-9-18 09:38

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-9-2+12:03+如

原帖由 hangyodon 於 15-09-02 發表
我意思係一部well maintained鋼琴三十年後都用得, 即係仲有佢既價值想換琴都可以出售返部鋼琴

況且, 我相 ...
搞下笑先,用到不用到三十年後,我到時已經老到冇氣力理佢了

咩琴都上到8級,我部唔係名牌既琴都用左20年,陪我考埋DIP添喇~

而家U1減到5萬3
有心買既可以留意吓

回覆:hangyodon 的帖子

我都買左部2手琴,學琴方便d

引用:咩琴都上到8級,我部唔係名牌既琴都用左20年

原帖由 ho_yan2406 於 15-09-03 發表
咩琴都上到8級,我部唔係名牌既琴都用左20年,陪我考埋DIP添喇~

有心好學乜琴都可以!

反而我覺得學到咁上吓,當仔女自己可以分得出部琴D聲已經不能滿足佢嘅要求,咁就係時候可以買部高級D嘅比佢

利申:屋企部二手琴人地免費送,不是Yamaha or Kawai,呀仔用佢考到五級distinction, 但佢都唔係話成日痴住去練琴嘅人,好驚佢隨時放棄,所以都爭扎緊買唔買個新琴比佢😣

1a2b3c4z 發表於 15-9-6 05:16
有心好學乜琴都可以!

反而我覺得學到咁上吓,當仔女自己可以分得出部琴D聲 ...
我6級先有琴,部琴好難先得到,我緊係FEEL到部琴唔太夠我彈啦,好想換但又冇錢,一換起碼換部十萬喎....最重要一點係,我唔捨得我呢部琴囉,我又冇本事間屋放2部琴

初學最好都係2手琴,但音色一定唔要難聽,唔係小朋友無手心機彈

學左幾年,我都係買二手

我覺得開始學琴最好平平地買部二手琴; 我覺得10K已經夠
學到三級真係肯定會再學就換部好啲既, e.g. Yamaha U1/U3

我有台韓國牌子2手5尺琴想放,有絲絨琴套+凳+暖管,有意pm我留email俾資料

緊係買U3

回覆:fatherjason 的帖子

我就係怕對仔女學學吓無興趣學落去,所以當初只係在琴倉買咗部七仟幾蚊嘅二手琴比對仔女學琴用,諗住兩個學到G5至換部U3。

我小朋友之前初學時,只係$300+月租綱琴,後來學左兩年,見佢都可以學落去就襯平買左部Kawai K8去準備教琴試,做到high distinction成績,不枉我俾咁貴買部頂級琴。

Twins 媽咪

hangyodon 發表於 15-8-31 14:31
請問而家通常買邊隻琴架?
會直接買Yamaha U1/U3
還是先買隻2/3萬左右既琴, 之後先再買好啲?
買2萬幾個D好D!點知個小朋友會不會學一陣話冇興趣啊!或者考慮二手囉!我個時大貪心,一買買U3成8萬!個仔學咗一年話唔想學我痛都尺埋,最後放係屋企一年,唔理點再迫都要佢學!
‹ 上一主題|下一主題