用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學面試,除學校成績外,參加什麼興趣班有幫助? ...
樓主: KirryLai
go

中學面試,除學校成績外,參加什麼興趣班有幫助?   [複製鏈接]

引用:劍足奧对LS有用游水田徑对好多都有用,但競

原帖由 Yanamami 於 15-09-07 發表
劍足奧对LS有用
游水田徑对好多都有用,但競爭太烈
都係果句,要起碼学界有獎先得,最好全港~
明白,謝謝你

引用:Quote:Yanamami+發表於+15-9-7+08:38+劍足

原帖由 miriam 於 15-09-07 發表
呢十年功所花心機時間真係唔少, 只要有比賽需要加堂操練, 再要跟埋學業成績, 唔止大人諗到頭痛, 最辛苦既係 ...
是啊

引用:課外活動只是次要,+成績好才會有機會.

原帖由 mymelody2003 於 15-09-07 發表
課外活動只是次要, 成績好才會有機會.
收到,謝謝

KirryLai 發表於 15-9-7 18:36
我呀仔四年級,所以係時候搜集定有關資料,謝謝你
其實4年級要用某D課外活動去突圍已經有D遲....要去砌到有D成績都係得2年

時間OK....依興趣去學仍然係好事既.....對考學校仍然有D好處
我見過有D只靠成績極好同學....去考某D直資中學....係第1/2圈就出局

況且....有D運動除獎牌外....好似游泳....仲要計個人最佳時間....係學界攞獎都無乜用
成績係用勤力操練換返黎....絕不容易 ~~~

四年班遲了~主要係四、五班係收成期,六年班攞獎都有d遲,用黎叩门就有用。

請問學界既甲組同乙組係點分架?

引用:Quote:Yanamami+發表於+15-9-7+08:38+劍足

呢十年功所花心機時間真係唔少, 只要有比賽需要加堂操練, 再要跟埋學業成績, 唔止大人諗到頭痛, 最辛苦既係 ...
我識人由小二學羽毛球,一星期練三日,其中一日私人教練教,打到小四學界比賽,每次都係僅頸四

到小五父母都係唔再練,花太多人力物力同金錢,花時間考好三次呈分仲好。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

王國會長

KirryLai 發表於 15-9-6 19:47
想問中學面試,除看學校成績,參加什麼興趣班可以幫助升中,打算安排興趣班給呀仔,以下有幾樣興趣班,呀仔 ...
興趣班沒幫助的, 不如參加下學校公職仲有少少用.

醒目開學勳章 王國長老

P.4 先黎 plan 已經遲左.

我囡係由 P.3 開始參加全港公開賽同學界賽, 連續幾年都無停過, 有幸係咁多年都可以摘冠或季軍, 先至叫做夠料用專項去報學校.

與其花時間諗有咩運動或藝術幫到, 不如將時間花係成績度, 好過兩頭唔到岸丫.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 15-9-7 22:44
我識人由小二學羽毛球,一星期練三日,其中一日私人教練教,打到小四學界比賽,每次都係僅頸四

...
好彩我囡參加既全港女子賽係暑假, 不停加操都唔係問題, 順便連會賽一齊操.

學界係 11 月, 撞正學校評估周, 基於學校全無 support, 我地都係由自己教練加操, 每星期操多一個鐘, 所以影響不大.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 Nath 的帖子

學界甲,乙,丙組係用年齡去分

回覆:中學面試,除學校成績外,參加什麼興趣班有幫助?

學識一樣冷門的樂器,例如: horn, bassoon, trombone, 笙,阮... 之類,
最好已經入埋樂團。

引用:Quote:KirryLai+發表於+15-9-7+18:36+我呀

P.4 先黎 plan 已經遲左.

我囡係由 P.3 開始參加全港公開賽同學界賽, 連續幾年都無停過, 有幸係咁多年都可 ...
原來已經遲左,點算?係咪靠努力搞好考試成績?好迷惘

Yanamami  如数叻叻,去学奧数,參加下比賽都未遲,体艺就遲咯~  發表於 15-9-8 23:23

引用:Quote:KirryLai+發表於+15-9-6+19:47+想問

原帖由 瑩瑩老豆 於 15-09-07 發表
興趣班沒幫助的, 不如參加下學校公職仲有少少用.
請問什麼是學校公職?

Yanamami  风紀、图書館管理員之类  發表於 15-9-8 23:21

醒目開學勳章 王國長老

KirryLai 發表於 15-9-8 22:55
原來已經遲左,點算?係咪靠努力搞好考試成績?好迷惘
之前都提過

記住, 考好校內試係主菜, 運動或藝術等專項係配菜, 其他自費公開試 (Cambridge 或其他) 係甜品, 咁你會知道條路應該點行.

王國會長

KirryLai 發表於 15-9-8 22:56
請問什麼是學校公職?

風紀, 班長, 升旗隊, 圖書館理員, 輔導低年級生等.
但主力還是考好試.

醒目開學勳章

成績一定最主要,早幾年有同學仔本身好鐘意運動
小四開始已參加游泳,羽毛球學界比賽,個人頭4名,隊賽頭2名
2樣都入選區隊代表本區出賽,加上田徑學界、視藝等都有攞奬
學業成績級15附近,一定係band 1生
奬項多到成績表差D唔夠位列出黎,咁多年,無1個學生張成績表係全滿
班主任派時特別講~已經將字體縮小咗,差D要分2張紙
但自行首選屯門四大天王其中某間,竟然唔收

當時心諗,佢比賽多過返學咁濟...都可以係其中2學科的全級第一
若放多小小時間係學業方面,相信全級1,2無難度
而嗰年全級頭3名,一定係自行入咗屯門四大

引用:+本帖最後由+shystc+於+15-9-10+12:24+編輯

原帖由 shystc 於 15-09-10 發表

成績一定最主要,早幾年有同學仔本身好鐘意運動
唔去試Dl中學...晒左個機會

回覆 shystc 的帖子

可能輸在INTERVIEW, 朋友個囡年年都考全級3甲, 但INTERVIEW不及人好, 結果2間自行BAND1中學都唔收, 反而考1X果個同學, 自行時已收

妹妹頭 發表於 15-9-10 14:04
回覆 shystc 的帖子

可能輸在INTERVIEW, 朋友個囡年年都考全級3甲, 但INTERVIEW不及人好, 結果2間自行BAND ...
真大鑊!所以其實到最後, 只有成績都唔得, 因為:

1. 自行=成績+面試
2. 大抽奬=成績+運氣

真係缺一不可。

妹妹頭  係啦, 自問小女面試唔叻, 真係要落番D苦功至得  發表於 15-9-10 16:28
‹ 上一主題|下一主題