用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 剛升小一,吾知其他学校有冇咁情況
樓主: nobletree
go

剛升小一,吾知其他学校有冇咁情況 [複製鏈接]

licpd 發表於 15-9-14 12:01
唔系模疑 系日日上課如此 如要去廁所 老師就黑面話點解屋企唔去
半日班嗎? 我哋係全日班, 所以無可能唔俾小朋友去廁所。幼稚園食茶點後應該有排洗時間啊。

little_yolky 發表於 15-9-14 12:04
半日班嗎? 我哋係全日班, 所以無可能唔俾小朋友去廁所。幼稚園食茶點後應該有排洗時間啊。 ...
系半日! 其實模疑要唔卑去廁所 是否現今小學都不準中間去廁所的?

little_yolky  好多都係。  發表於 15-9-14 12:54

小一生剛開學仍是適應時間, 如有問題疑問多D同老師溝通下???!!!

little_yolky 發表於 15-9-14 11:53
開放日只會搵模範生同撐學校家長出席。
我問佢學校情況同佢係咪模範生有咩關係, 小學生有隱瞞, 報喜不報憂妳分唔出? 起碼易過分校長同老師講既野
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-9-14 12:31
我問佢學校情況同佢係咪模範生有咩關係, 小學生有隱瞞, 報喜不報憂妳分唔出? 起碼易過分校長同老師講既野 ...
模範生唔係報喜不報憂, 係佢哋適應咗學校既模式, 唔會發現有問題。例如, 你問我大女學校老師好唔好人, 有無愛心, 佢會答你好, 因為無老師鬧過佢, 但如果問同班男同學, 就有好唔一樣既答案。

正如你問我小學母校谷唔谷, 多唔多功課, 我會答你唔多, 仲好多時間睇電視。但問我D家姐, 佢哋會答你谷到死咁。

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-9-14+12:04+

我囡學校都比架, 轉堂都可以的 ! 不過真係好睇學校, 同老師溝通下啦

little_yolky 發表於 15-9-14 12:57
模範生唔係報喜不報憂, 係佢哋適應咗學校既模式, 唔會發現有問題。例如, 你問我大女學校老師好唔好人, 有無 ...
咁妳去開放日諗住知d咩?
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-9-14+12:57+

IloveJJ 發表於 15-9-14 14:07
我覺得睇校長最緊要!係愛心型?進取型?有無領導才能?有無遠瞻?有無刻薄老師?
老師科科唔同,年年唔同,睇你 ...
我當初都係咁諗,不過睇多幾間就發現好多同迪士尼美語既教育顧問一樣,係sales黎,當然呢d學校我之後冇揀
講開又講,好多校長鍾意用數據用頭銜去sell,我覺得全部數字冷冰冰,感覺唔到教育既熱誠,但在場又見好多家長好buy架喎,真係百貨應百客

MASAYA 發表於 15-9-14 13:41
咁妳去開放日諗住知d咩?
睇吓學生既行為, 點樣待人接物, 等待/站崗時的表現, 老師/校長handle開放日的細節如何, 簡介會內容重點安排, 老師向校長講說話時態度如何, 反之亦然, 校工/保安對參觀家長態度如何, 校內張貼什麼東西, 學校環境, 學生習作程度。

係咁上下。我唯一提問的只係課程有無教快, 往年15分可以入到既機率。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-9-14+14:07+我覺

Charlotte_mom 發表於 15-9-12 13:02
幼稚園難處在於無小息,保安亦較嚴,關埋門真係唔知入面點。小學透明度高d。除左上網問(8),建議家長可在 ...
嘩, 你好專業呀, 我都冇諗過可以用D咁0既方法「刺探軍情」...

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 15-9-14 14:24
睇吓學生既行為, 點樣待人接物, 等待/站崗時的表現, 老師/校長handle開放日的細節如何, 簡介會內容重點安排 ...

其實係架, 我最鐘意留意D陰濕位

拍上課片段, 除左前面2個, 後面果D做緊咩, 上堂秩序如何?
開放日, 老師團隊會唔會如臨大敵, 哦到D學生臨上台一刻都仲哦緊? 定學生興奮得急不及待?
校長會唔會對老師呼呼喝喝 (我見幼稚園時見識過, 你對家長笑晒無用架, 我覺得你仲假), 見到職員忙到頭暈都不耐煩地催速?
學生之間互動, 做到好攰都成班有講有笑嗎? 家長坐定後老師有關心服務生嗎? 定已經好緊地預習下一ROUND?
校務處在處理大量家長時, 攰就預左, 但在混亂時有無互相黑面? 有家長攪得耐(譬如搵唔到確認凼時, 或講出電話職員搵唔到record時)應對情況點樣?

當然presentation本身都係重點, 如果聽完1小時都唔知up過咩, 或已經訓著左, 或覺得重點shift左去某d奇怪的方向, 就真係三思了

引用:其實一間學校入面,都有好/唔好老師,遇到

原帖由 IloveJJ 於 15-09-14 發表
其實一間學校入面,都有好/唔好老師,遇到唔好老師,就唯有教個細路小心啲。好似我仔小一,有個英文老師成 ...
同意學校有好與不好的老師。 所以不應將負面情況就斷言某家長揀錯學校。 出街可能遇上壞人,我們都會出街,小朋友也不可能只留在溫室,家長只好指引他們適應新挑戰。

回覆:nobletree 的帖子

今天在街見到小朋友喊住話唔返學,話老師鬧佢

IloveJJ 發表於 15-9-14 12:02
其實一間學校入面,都有好/唔好老師,遇到唔好老師,就唯有教個細路小心啲。好似我仔小一,有個英文老師成 ...
今年好開心, 開咗學兩個禮拜, 阿女無端端話:媽咪, 我好鐘意上數學堂, 原來好簡單。

之前連續兩年同一個miss教數, 阿女話唔明, 老師俾咗答案就算。但阿sir俾咗答案仲會解釋返個答案點得嚟。今次阿女真係有運行了。

回覆:nobletree 的帖子

可以pm我係邊間小學嗎?或者唔方便講學校名地區都得ga

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-9-14+12:02+其實

引用:學校好嚴,老師成日話学生,但態度係好似D

原帖由 nobletree 於 15-09-12 發表
學校好嚴,老師成日話学生,但態度係好似D阿媽駡仔,手指指,俾我嘅感覺係吾係老師,係D阿媽在街指駡。我阿 ...
咁唔好彩有個咁衰的老師。

whatsapp 家長group 8 唔8到是否只是個別老師?

‹ 上一主題|下一主題