用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區 B1b / B1c 好動女
樓主: sunshine0613
go

沙田區 B1b / B1c 好動女 [複製鏈接]

回覆:沙田區 B1b / B1c 好動女

1b-1c,沙蘇機會大,沙培則未必,林就相對會讀得較輕鬆,未考呈二都可能有變數,都係考完第二次呈分有結果再算啦,孩子升中,都要考慮佢地意願先得,就算家長鍾意,始終讀果個係佢地。

引用:我都想向各位jm請教。我囝囝田小,小五呈一

原帖由 蘑菇 於 15-10-02 發表
我都想向各位jm請教。

我囝囝田小,小五呈一時成績BAAA, 操行A,全级廿尾。我心目中選擇係 1. 林裘謀,2.  ...
仲未考呈二,分分鐘有變數,老師有冇講bX?A,B不能作準。

洋蔥頭媽咪 發表於 15-10-2 12:59
仲未考呈二,分分鐘有變數,老師有冇講bX?A,B不能作準。

老師只講B1, 沒有(或者暫時沒有)講中定尾.
只有呈一, 重有呈二及三, 真是重有好多變成, 但都要開始收集資料, 好好考慮.

引用:我都想向各位jm請教。我囝囝田小,小五呈一

我都想向各位jm請教。

我囝囝田小,小五呈一時成績BAAA, 操行A,全级廿尾。我心目中選擇係 1. 林裘謀,2.  ...
如考完呈分試後,肯定係B1生(不是邊緣人)的話,在乙部抽獎,你的排位好穩陣,因你第二已是聖心!都唔會去到乙3!

引用:1b-1c,沙蘇機會大,沙培則未必,林就相對

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-10-02 發表
1b-1c,沙蘇機會大,沙培則未必,林就相對會讀得較輕鬆,未考呈二都可能有變數,都係考完第二次呈分有結果 ...
佢女兒中文B,讀沙so好惡頂,因沙so太重中文。

請問郭德勝定林漢光比較好d?

sunshine0613 發表於 15-10-2 13:34
老師只講B1, 沒有(或者暫時沒有)講中定尾.
只有呈一, 重有呈二及三, 真是重有好多變成, 但都要開始收集資 ...
放心,你地老師過埋呈二會明顯D 暗示你知阿女係Band 1頭中定尾的
舊年50%入英中

我個人覺得如你想入培英, 自行就不要林漢光

你女3X名, 應不是1C啦...

之前女在林漢光上BRITISH COUNCIL 班, 成日見到學生,  我感覺林漢光管教不太嚴..女仔我唔會揀

想請教是否由上年開始,黃芴南巳沒有位比沙田呢?

引用:請問郭德勝定林漢光比較好d?

請問郭德勝定林漢光比較好d?
林好少少

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-10-02+發表

原帖由 fatman69 於 15-10-02 發表
重中文其實對考dse有好處,但我反而怕佢用普教中。

引用:Quote:原帖由+fatman69+於+15-10-02+發表佢

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-10-02 發表
重中文其實對考dse有好處,但我反而怕佢用普教中。
普教中有甚麼不好?
怕聽唔明?定講唔正唔敢表達?

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-10-02+發表

原帖由 fatman69 於 15-10-02 發表
沙蘇中文特別深? 好似沙崇英文深要讀英文文學咁?

原帖由 sunshine0613 於 15-10-03 發表
普教中有甚麼不好?
怕聽唔明?定講唔正唔敢表達?
個人覺得,中文係極難學好嘅一科,比英文更難更難,尤其去到中學詞彙更深,須思考更多,再加上文言文,如用普教中學生未必能完全理解課堂上知識,甚至學生未能用普話表達而影響思維,有機會影響孩子成績,更難學好。
小學普教中問題冇咁大,但我對中學普教中則有保留。
不喜勿插

引用:Quote:原帖由+sunshine0613+於+15-10-03+發

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-10-03 發表
個人覺得,中文係極難學好嘅一科,比英文更難更難,尤其去到中學詞彙更深,須思考更多,再加上文言文,如用 ...
非常認同。 如日常在家只是廣東話溝通,加上中學中文常遇文言文,普通話根基唔深,更加難明,難學,缺乏學習興趣,死亡之卷死得更快。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:Quote:原帖由+fatman69+於+15-10-02+發表佢

原帖由 sunshine0613 於 15-10-03 發表
沙蘇中文特別深? 好似沙崇英文深要讀英文文學咁?
沙so在校內都要普通話溝通。
沙崇對英文要求高係事實。

引用:Quote:原帖由+sunshine0613+於+15-10-03+發

原帖由 fatman69 於 15-10-03 發表
沙so在校內都要普通話溝通。
沙崇對英文要求高係事實。
我沒有注意沙蘇要求學生平日校內溝通要普通話添。
但換個角度,這不是建構一個普通話語景,對學習語言(像學英文一樣)有好處嗎?

引用:Quote:原帖由+fatman69+於+15-10-03+發表沙

我沒有注意沙蘇要求學生平日校內溝通要普通話添。
但換個角度,這不是建構一個普通話語景,對學習語言(像 ...
沙蘇近年在沙田區站穩B1校位置,全赖中文有優良表現,雖然近年各校在中文科趕上不少,但沙蘇在中文上的優勢仍然存在。

我想問我囡A,B+,A,A,英文差少少,全級13左右,但我囡學校全級3班得84人,我囡本來讀大埔小學,但我們住馬鞍山區,所以想返沙田讀,考慮沙培,沙官,機會大嗎?因特殊情況囡囡4年級之後做手術就停了所有課外活動,所以四年級之後全沒活動,比賽,獎項等!
有D擔心!

elbar  可考慮沙官   發表於 15-10-10 22:06

得閒黎參觀霖霖blog,留個言!
http://hk.myblog.yahoo.com/maggielau0705/

maggielau0705 發表於 15-10-10 20:43
我想問我囡A,B+,A,A,英文差少少,全級13左右,但我囡學校全級3班得84人,我囡本來讀大埔小學,但我們住馬鞍 ...
你不考慮LKM嗎?以你的名次,貴校頭30名內是否都是屬於Band1生呢?

以我所知(有錯請各資深沙田區家長指正),LKM收生標準是只看學術成績,不看重課外活動和獎項.

‹ 上一主題|下一主題