用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地如果聽到小朋友咁講....
樓主: tobbie
go

你地如果聽到小朋友咁講.... [複製鏈接]

課後興趣班好多時是外來老師教, 可能同你個仔談的是負責課外活動的老師, 可能聽到小朋友同其它人說"我不喜歡畫班, 去到就只會訓在那兒", 才同佢說有起此事, 并警惕小朋友不可如此, 因既浪費左家長的錢, 亦會不尊重上堂的老師及同學...
我不能相信一個毫無關係的老師會介入某一同學課外活動的事, 好得閒咩.  

當然如果得知此老師真的是無關事的多事老師, 更可以不理, 想去就去吧. 反正亦只是幾堂.  

係!媽媽只係想你咩都試下,唔好樣樣野未試,就乜都話唔鐘意!

(我仔食野都係咁,未食過叫佢咬啖都唔會試,要迫佢試左第一口,好食就會繼續食,唔好食,我就唔會再迫佢食,因為起碼佢叫試過嘛)

我諗楼主係想訓練仔仔唔好未曾未就話唔钟意,样样都試左先講~点知个老師破坏佢大計,所以唔多满意……

睇完以上既,我諗楼主仔仔真係唔鈡意上,又怕mami唔开心……

回覆:你地如果聽到小朋友咁講....

我相老師講野多d

其實有時小朋友係屋企 一個樣
學校一個樣

你仔仔一早講左佢伏係度上堂
講真有興趣就唔會伏係度

$4xx 多唔多 少唔少
留$ 買漢堡包係比喻
唔想學 就真係唔好 曬$$

老師其實一般好有經驗 一睇就知邊d 小朋友有興趣 邊d 無

我唔覺得老師有乜大問題。

邊有老師咁得閒八掛無啦啦自己捉個細路講埋啲咁嘢?

當中小朋友表達了什麼,若你盡信小朋友説辭,也無話可說了。

小朋友幾年級?
畫畫係幾講天份同興趣,如果小朋友鍾意畫畫,在家都會畫,又或者要畫畫的功課會做得好靚。
比我唔會再同老師糾纏落去,因我想小朋友在校有好日子過。當小朋友再提唔想再畫,會講,今期報了名,鍾唔鍾意都要上。否則下次小朋友話唔鍾意返學就可以唔返?

我只聽到小朋友係想講佢唔鍾意上.
仲要講兩次媽媽都GET 唔到,
第日有乜事都唔會再同媽媽講

引用:我只聽到小朋友係想講佢唔鍾意上.仲要講兩

原帖由 I_O_U_baby 於 15-10-09 發表
我只聽到小朋友係想講佢唔鍾意上.
仲要講兩次媽媽都GET 唔到,
第日有乜事都唔會再同媽媽講 ...
我同你諗法一樣,其實係個細路借老師過橋!

200904  我都這樣覺得。  發表於 15-11-12 16:01

wan_sosin 發表於 15-10-9 13:32
我同你諗法一樣,其實係個細路借老師過橋!
心有靈犀
‹ 上一主題|下一主題