用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問蔡繼有同陳守仁既分別?
樓主: lungfule
go

想問蔡繼有同陳守仁既分別? [複製鏈接]

回覆:saltato 的帖子

咁想問cky同國際學校有咩分別?除咗中文深D之外?

irisban 發表於 15-10-5 11:51
咁想問cky同國際學校有咩分別?除咗中文深D之外?

外籍學生少好多?開放日時見到學生絕大部分都是香港人

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-10-05+發表

原帖由 Soundervolt 於 15-10-05 發表
唔少人都未搞清楚IB喺乜嘢,只聽見「活動教學」就楝CKY,返咗學之後先至發覺自己其實接受唔到呢種模式,而 ...
成功須苦幹

回覆 hoihoima 的帖子

TSL的外籍學生每班5-6個,應該高於CKY。CKY與TSL的區別應該在於教學方式。CKY是IB approach, TSL本質還是傳統學校。

Soundervolt 發表於 15-10-5 11:19
唔少人都未搞清楚IB喺乜嘢,只聽見「活動教學」就楝CKY,返咗學之後先至發覺自己其實接受唔到呢種模式,而 ...
講得好好!!
所以去報考學校之前, 真係要認真上網搜集資料+親身去聽下簡介會!
親身經驗, 有好多學校就算之前做搜集資料時如何喜愛, 但到親身去聽完簡介會先會發現唔係我杯茶!

小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

回覆:想問蔡繼有同陳守仁既分別?

TSL 係直資,基本上都係傳統學校,大班,學費一千多一個月,無中學,會參加升中呈分。

CKY係私校, year 9~10係IGCSE, year 11~12 係IBDP,  year1~8係 IB approach。 小班, 學費六千多一個月,一條龍上中學,不參加升中呈分。

引用:+本帖最後由+siden+於+15-10-4+13:13+編輯+

原帖由 siden 於 15-10-04 發表

浄睇價錢,南轅北轍。家庭負擔太重。
要考dbs嗎?

引用:+本帖最後由+siden+於+15-10-4+13:13+編輯+

原帖由 siden 於 15-10-04 發表

浄睇價錢,南轅北轍。家庭負擔太重。
要考dse嗎?

回覆:Soundervolt 的帖子

想請教一下從何肯定cky有「順應家長要求加入傳統默測考元素」呢?這真是一項幾嚴重的指控。cky小學的課程基本已很成熟。每年學校也只會就著社會的進步而調節一下老師課堂安排。但校長依然一直強調愉快學習,少功課。cky一向也有assessment和regular challenge,但沒有溫習範圍。老師從中評核小朋友能力。我看不出學校有偏離這方向。

引用:想請教一下從何肯定cky有「順應家長要求加

原帖由 cat_house 於 15-10-05 發表
想請教一下從何肯定cky有「順應家長要求加入傳統默測考元素」呢?這真是一項幾嚴重的指控。cky小學的課程基 ...

請勿誤會,CKY仍然係一間好好嘅正統IB學校。我之前只係講如果學校太過重視「客戶服務」而偏離本身教學方針唔會係好事,我冇話過CKY已偏離方向。閣下講嘅默測其實已經唔應該喺純正IB curriculum內出現,只係學校就著某部份家長的要求而調節一下老師課堂安排,其實加入些少默測對整體IB課程又無傷大雅,又可以滿足某啲唔見成績唔聚財嘅家長要求。呢點有小朋友正在喺CKY就讀嘅鄰居都證實呢點。其實讀IB係香港升讀大學都有著數,因為IB放榜比DSE早,申請大學時有時間上優勢,而且可以避開"死亡之卷"中文,呢啲都係制度上嘅著數。

引用:Quote:原帖由+cat_house+於+15-10-05+發表

原帖由 Soundervolt 於 15-10-05 發表
其實Cky只是最後兩年才是正式的ib課程。校長從沒有否定中國式的教育,反而取長補短。校長也不斷強調中文的重要,ib的考試也要求學生考中英文as first language.所以,別以為在Cky考ib便能逃離dse死亡之卷。ib中文試也不易應付。

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-10-05+發

其實Cky只是最後兩年才是正式的ib課程。校長從沒有否定中國式的教育,反而取長補短。校長也不斷強調中文的 ...

明白!我意思係IB(唔一定指CKY)可以有語言上嘅選擇,可以選擇避開中文,而DSE就硬性規定,少咗彈性而已。

如果學校全程都係IB、恐怕現時一般家長都未必能夠喺經濟上負擔得起,所以連DBS、SPCC等學校都未能由Year 1起就全程實施IB課程,希望將成本可以降低,令更多家長為小朋友喺學校上更多好選擇。

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-10-05+發

其實Cky只是最後兩年才是正式的ib課程。校長從沒有否定中國式的教育,反而取長補短。校長也不斷強調中文的 ...

明白!我意思係IB(唔一定指CKY)可以有語言上嘅選擇,可以選擇避開中文,而DSE就硬性規定,少咗彈性而已。

如果學校全程都係IB、恐怕現時一般家長都未必能夠喺經濟上負擔得起,所以連DBS、SPCC等學校都未能由Year 1起就全程實施IB課程,希望將成本可以降低,令更多家長為小朋友喺學校上更多好選擇。

ibdp bilingual diploma 係避唔開中文

Cky是一間有本地特色又有國際視野的學校。開校之初,在處理課堂跌序或有不足,現已吸取經驗,能做到活動教學之餘又不致跌序混亂。校長不斷reinforce 她的教育理念,也不斷教育家長不要隨波逐流。看不出有因為家長投訴而改變理念。

Soundervolt 發表於 15-10-5 11:19
有天看見一班學生一起做project.  留意的原因是有一位同學只顧自己打機,過了一陣兩個男仔開始追追逐逐,最後成過team就剩返一個女仔做野。我不知道他們是來自什麼學校:傳統or ib,只是想說活動教學是好,discipline也不容易勿視,家長選擇ib學校時,也需要考慮孩子self discipline能力。

除左保記個招牌,完全唔同。

醒目開學勳章

ymq 發表於 15-10-5 13:24
回覆 hoihoima 的帖子

TSL的外籍學生每班5-6個,應該高於CKY。CKY與TSL的區別應該在於教學方式。CKY是IB a ...
cky小學無offer PYP㗎

前幾日去面試,好多印度人,好多南亞人。。。

另外,DBS, SPCC不會是因為學費問題而不實行全ib課程。DBS 和spcc都是直資學校,必定要在一定比例上實行校署推行的主流課程,根本沒有可能推全ib。

‹ 上一主題|下一主題