用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 官小「家長校師會」會費$100
樓主: Cindyjasper
go

官小「家長校師會」會費$100 [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Cindyjasper+於+15-10-21+發

原帖由 siden 於 15-10-21 發表
我佩服你咁有求證精神。

日日忙到嘔泡。
agree, 學校親子旅行,開班,甚至獎學金都是呢樹出,雖然我要返工,一次都無去過呢d班同旅行,但我都好願意交

siden  Same  發表於 15-10-25 10:59

回覆:Cindyjasper 的帖子

100 0者又唔係1000蚊
駛唔駛咁緊張d錢洗去邊呀?
點講都係你賺啦!有免費教育
人地出雞 你出豉油 唔過份丫!

回覆:Cindyjasper 的帖子

$30-$100 不等

醒目開學勳章

引用:100+0者又唔係1000蚊 駛唔駛咁緊張d錢洗去

原帖由 jswailam928 於 15-10-25 發表
100 0者又唔係1000蚊
駛唔駛咁緊張d錢洗去邊呀?
點講都係你賺啦!有免費教育
其實俾錢唔係問題,只係要清楚知道條數點用,呢個先係正確心態;好多時PTA成員就是知道一般家長心理,一百幾十尤如垃圾,唔係好理,將好多錢用喺不正當地方,更甚者,會用家長義工名義,投放大量金錢於家長義工的飲飲食食,其實做得義工亦不望有回報,唔係返工出糧!
再者,我都唔想讀免費學校,只係我仔無本事考直資同私校。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-10-21+發表我佩

原帖由 CrabPincers 於 15-10-25 發表
agree, 學校親子旅行,開班,甚至獎學金都是呢樹出,雖然我要返工,一次都無去過呢d班同旅行,但我都好願意 ...
我問過好多家長,佢哋真係完全唔知收呢d錢做乜,所以先要問係唔係間間學校都係咁。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+CrabPincers+於+15-10-25+發

原帖由 Cindyjasper 於 15-10-25 發表
我問過好多家長,佢哋真係完全唔知收呢d錢做乜,所以先要問係唔係間間學校都係咁。

...
其實間間學校都有家長教師會,我仔女都是讀官校,個女中學時,有通告叫捐錢,我女直頭話不捐(我只負責簽名,其他野佢填),最後比老師打回頭,話好多活動都是由家長教師會出,叫佢多小都捐d, 最後我都同女講,你只係拿份獎學金表出黎,看下每年有幾多獎學金是由家長教師會出既,你就會願意捐多小落去,因為上到中學,佢的零用錢包晒所有開支,佢有d不捨得

如果你甘諗,做義工的真係出心為學校幫手,有時飲飲食食,食得幾多?難道在學校做完野,飲支汽水都不得?

我會諗,佢地出力幫手做野,我出錢請佢地食飯,飲汽水,會不會開心d?

CrabPincers 發表於 15-10-25 16:34
其實間間學校都有家長教師會,我仔女都是讀官校,個女中學時,有通告叫捐錢,我女直頭話不捐(我只負責簽名 ...

同意。人地義務工作,只要不是豪使大花筒,正常在身水身汗帶完活動後,我非常樂意讓義工門有免費飯盒或平民飲料。

人家義務工作,我真係唔希望去計較整張 banner 係 $500 定$600。只要不是唔用腦揀一間收$1000已經ok。人地唔係全職義工,可能仲有份牛工仲有細路要湊,冇可能凡事格價格到盡,有時為活動安排方便或質素安排捨棄最經濟的選擇也時有發生。

再者,有次去開家長會,學校擺了些樽裝水和紙包飲料給有需要家長。我學費也是沒有交飲料費的, 但我都感激學校給大熱天時撲去開會的家長小小心意。

楼主好奇啲$點駛也屬正常,但不要太介意了。

我地學校都收開100蚊一年,但今年唔知點解加左價,要比130蚊。照睇以往一直都有盈餘,唔知點解無啦啦要加錢。
可惜呢屆當選以來,從冇會議紀錄UPLOAD上網,唔知點解要有呢個決定囉?!

醒目開學勳章

引用:我地學校都收開100蚊一年,但今年唔知點解

原帖由 silvia_ng 於 15-10-26 發表
我地學校都收開100蚊一年,但今年唔知點解加左價,要比130蚊。照睇以往一直都有盈餘,唔知點解無啦啦要加錢 ...
你可以問學校攞返條數睇,政府及教育局唔會監管PTA, 但唯有靠會員去監管,如果無人問,無人提出問題,真係變唔得架!

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+siden+於+15-10-25+23:17+編輯

原帖由 siden 於 15-10-25 發表
我同意你講法,而且我都有做義工,義工係不問回報,但我見學校有「聖誕義工聯歡會」係俾所有義工參加,但幾十個義工,平均每人可以攞幾百蚊禮券,呢樣先奇怪,我覺太多了,錢係要應用則用,作為義工,都唔會介意學校會俾返乜我哋,義工唔係返工出糧,所以我先想睇條大數點用!

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-10-25+發表本帖

原帖由 Cindyjasper 於 15-10-26 發表
我同意你講法,而且我都有做義工,義工係不問回報,但我見學校有「聖誕義工聯歡會」係俾所有義工參加,但幾 ...
原來如此

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-10-19+

原帖由 Cindyjasper 於 15-10-21 發表
原來係出席一年一度家教會選舉嘅家長先有得睇,我依家問學校攞緊收支表睇!

...
吾傑,照正常會post上網,或者會訊都一定要登

引用:我地學校都收開100蚊一年,但今年唔知點解

原帖由 silvia_ng 於 15-10-26 發表
我地學校都收開100蚊一年,但今年唔知點解加左價,要比130蚊。照睇以往一直都有盈餘,唔知點解無啦啦要加錢 ...
但若果要加會費,或者會章需要更改,一定要係會員大會通過,所有家長都已經係會員,所以一定要知

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Cindyjasper+於+15-10-21+發

原帖由 charleneng 於 15-10-26 發表
吾傑,照正常會post上網,或者會訊都一定要登
完全無,學校話每年一次PTA選舉果日已貼咗,仲話個份表好大份,平時貼唔到,佢哋嘅答案好奇。我覺得既然唔係每個家長都得閒出席PTA選舉,而每個家長又自動成為會員,應該要將財務表通告發俾每一個家長;但學校話唔會,佢越係逃避交個財務表出黎,我就越覺可疑,除非佢哋驚俾咗個hard copy家長,你哋返屋企慢慢睇會發現好多違規野,所以遲遲唔俾家長睇。

Cindyjasper 發表於 15-10-26 18:40
你可以問學校攞返條數睇,政府及教育局唔會監管PTA, 但唯有靠會員去監管,如果無人問,無人提出問題,真係 ...

樓主對PTA有誤解,盤數每年都有AUDITOR核數,跟學校用同一個AUDITOR,每次PTA委員開會要向校方代表交代現在的財政收支金額,加上樓主的小朋友是讀官校,一定不是無人監管.

PTA的財務委員只是負責做ACCOUNTING的工作,每項活動都要做收支表,而且所有收費均需存入銀行賬戶,而銀行賑戶資料及支票是放在校務處,由一位文員負責,每次開票均須校方一位代表(一般是副校),另加主席簽名,才可生效.

至於PROFIT & LOSS A/C通常在每年一次的會員大會上公佈,很多學校都會這樣做,樓主不出席,因而看不到,不能怪校方,至於教署定期有講座邀請PTA委員出席,講解有注意的地方.

當然每項活動都可以有漏洞地使錢,但如果樓主真的關心學校PTA財政,可參加PTA委員工作,就可以一清二楚,是否真的無人管,可以自把自為地胡亂花費.

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-10-25+發表本帖

原帖由 Cindyjasper 於 15-10-26 發表
我同意你講法,而且我都有做義工,義工係不問回報,但我見學校有「聖誕義工聯歡會」係俾所有義工參加,但幾 ...
禮券問題最好問問PTA委員是否用PTA會費,通常校長,副校,代表校方的老師,都會在這種場合,自己攞錢出來買禮券,用作抽獎之用,在抽獎前,會講明這份禮物由誰贊助,有時,為了面子問題,校長,副校的禮物都會大份一點。

回覆:官小「家長校師會」會費$100

小事。直資。私小  尼啲當比小小 着數咗

醒目開學勳章

引用:小事。直資。私小++尼啲當比小小+着數咗 +

原帖由 bartsimpson0317 於 15-10-27 發表
小事。直資。私小  尼啲當比小小 着數咗
直資/私校預咗,因係家長自己揀,所以又唔同。但官校就。。。。。如果考到我請願讀直資/私校。

Cindyjasper 發表於 15-10-27 14:59
直資/私校預咗,因係家長自己揀,所以又唔同。但官校就。。。。。如果考到我請願讀直資/私校。

...
官津小學既PTA, 都一定有學校代表, 所以無理由會好似你講到咁混亂, 尤其係官校添.

如果真係咁混亂, 只要攞証據去教育局投訴, 查到有問題既話, 學校由校長至PTA代表老師都一定孭鑊, 甚至有機會要被"提早退休". 你估學校會唔會咁笨有得的PTA既家長代表亂嚟攪到自己可能要工都無?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

引用:Quote:Cindyjasper+發表於+15-10-27+14:59+

原帖由 hkpapa852 於 15-10-27 發表
官津小學既PTA, 都一定有學校代表, 所以無理由會好似你講到咁混亂, 尤其係官校添.

如果真係咁混亂, 只要攞 ...
你講得好啱,而且係政府核數嘅,只要條數啱,核數當然無問題。

核數員只負責核數,但唔會理內容係唔乜,d 錢點用;一般申請呢d團體,係去警察部團體組申請,申請時只要遞交正確文件,警察部團體組會發牌,但警察部係唔會去做監管,警察部講明每個團體都有會章,有問題會員自己同有關嘅主席或委員講,警察部完全唔理;即係話PTA點花錢真係無人理,如果從來唔會有家長質疑有問題,PTA 就會按佢哋委員嘅想法去做,所以就算PTA有d錢亂用咗,學校會因為保聲譽唔出聲。上年我親身聽到學校有位主任講,有乜事唔好報警,如果要救護車直接打去消防熱線,因驚傳媒會黎,又係聲譽問題囉!

‹ 上一主題|下一主題