用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 逾千人搶女拔百名額
樓主: elbar
go

逾千人搶女拔百名額 [複製鏈接]

Chowying, 我一估你62可能係大富人家或大善人。捐錢赤是多年前的事吧?

princesshk2 發表於 15-10-24 05:56
請問知吾知第一輪面試是考些什麼?有沒有group interview?

上年有考數、排列一些事物並解釋等,有Group Discussion。 可睇吓上年呢條link:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2932404&highlight=%E5%A5%B3%E6%8B%94

回覆 Rattie 的帖子

我說得草率了,應該解釋如下:
我女兒小學考卷也歎深,全級能獲98-100分的也不出3人。3人學年期間互相交替名次,因平均分只相差0.5-1分之間,相信香港各官津小學一線學生同樣發生此類情況不足為其!

全A情況當然也是一線頭幾位同學而已。

各位有心想令千金升讀女拔的家長們,不用擔心女兒是否年年考第一才獲青睞,劉校長多次表明1,2分之差對名次差距分別不大。女拔讀書叻既同學很多,有獎學金也不足為奇

小學與中學學習/考試模式大大不同,咁快睇到是未來DSE狀元? 可喜可賀

個人覺得,初中精英於高中仍能保持卓越成績,劉太羅至招攬才不足為奇,因為此乃真正讀書天才。

收一個學生,有很多hidden factor, 作為家長的朋友未必知曉的

Santana 發表於 15-10-24 13:03
傳說真誇張女拔第二論面試 (讀書叻)那批,99%都是小學全級頭三以內,個個都咁叻,何以獨邀這位一樣 ...
某d成績較出眾既小學,全級頭20名內既女仔都去到第三輪見校長,唔一定係頭3先有囉.

NeoMom 發表於 15-10-23 17:28
女拔真係幾低讀, 就算唔計名氣, HK$38,000/yr有咁大及咁靚校舍真係低到爛
學校由轉直資直到今天,從未有加過學費。

Chowying 發表於 15-10-24 18:17
以前津校果陣已經成日要捐錢, 小女兩個姑姑都有讀 , 62都捐落唔少呀
請不要道聽途說,以訛傳訛。

nicemelody 發表於 15-10-26 12:19
我自己屋企經曆都叫道聽途說呀!!!   我有寫學校迫大家捐錢咩?? 我講自己屋企有捐錢都唔得呀!!! 咩野叫以訛傳訛呀, 我 62 係有捐錢點解要比你咁話
我本來寫出來只想講有d老牌名校, 收入來源不只學費的.

Chowying 發表於 15-10-26 16:20
我自己屋企經曆都叫道聽途說呀!!!   我有寫學校迫大家捐錢咩?? 我講自己屋企有捐錢都唔得呀!!! 咩野叫以訛 ...
Agreed.  This is true, not rumour.  Same as some other famous DSS and International School.  Because of those wealthy people's donation, ordinary families can enjoy relatively reasonable tuition fees.

Chowying    發表於 15-10-29 17:20

回覆:逾千人搶女拔百名額

係08年嘅舊曆年左右時間,校長係其中一份大報紙接受訪問,(個時重起緊新校舍),佢話重欠?億嘅錢先可以起完新校舍。我依D窮人都明白校長講緊乜啦!你地呢?………咁校長又真係無叫人捐錢喎!

回覆:逾千人搶女拔百名額

呀!我醒起啦!欠個條數大約係3至4億!

引用:其實捐錢有乜出奇,就算係資助學校,都一樣

原帖由 johnnywalker 於 15-10-26 發表
其實捐錢有乜出奇,就算係資助學校,都一樣可以好多校友捐錢,何況係直資/私校?

3.8萬一年真係抵讀,學業 ...

nicemelody 發表於 15-10-26 12:19
Agree。
太多不是家長的道聽途說,以訛傳訛。

每間DSS 都有通告籌款, 不足為奇!  唔捐都沒人話, 其實不值一提.  學費的確係低到爛

Santana 發表於 15-10-27 13:33
每間DSS 都有通告籌款, 不足為奇!  唔捐都沒人話, 其實不值一提.  學費的確係低到爛 ...
沒錯。我知一些地區名官津也有籌款,DG有都好正常。
音樂,運動和讀書都得,中學$38000一年,這樣的一間學校,那裏找!

KK20010609 發表於 15-10-30 21:40
DGS真的是一間好學生, 學業上有能力而又讀得的小朋友, 真正可以考慮
Agree.

E間好野,
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

bb560 發表於 15-10-26 20:58
係08年嘅舊曆年左右時間,校長係其中一份大報紙接受訪問,(個時重起緊新校舍),佢話重欠?億嘅錢先可以起 ...
相對英華女校新校舍的費用,DGS的新校舍算好扺。

‹ 上一主題|下一主題