用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 同阿女溫書溫到喊左出黎!
樓主: little_kid
go

同阿女溫書溫到喊左出黎! [複製鏈接]

little_yolky 發表於 15-10-26 12:55
我果個都係咁, 第一次默書罰抄咗20次都係咁, 分幾次預默, 第一日默完第二日就唔記得第一日果兩句, 到第3日 ...
妳計數用手指計到四位數同小數點,個女串英文又可以用手指,妳可以認真諗下開間新概念補習社,主打「有手指就讀好書」既方法

王家爸爸    發表於 15-10-26 16:29
little_yolky    發表於 15-10-26 14:20
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:如果+rule+out左讀寫障碍,甘就可以試吾同

原帖由 Jane1983 於 15-10-26 發表
如果 rule out左讀寫障碍,甘就可以試吾同的方法幫小朋友。
起初佢寫了二,三十次都串錯,我好忟,心諗係咪玩嘢。因佢成日話好攰,俾佢休息佢就去玩,仲好鬼精神。捉佢回來再溫,錯完又錯,原本我好忟都變了好失望。

引用:Quote:little_kid+發表於+15-10-26+11:03+

原帖由 little_yolky 於 15-10-26 發表
我果個都係咁, 第一次默書罰抄咗20次都係咁, 分幾次預默, 第一日默完第二日就唔記得第一日果兩句, 到第3日 ...
原本我心情仲係差,看完你的經驗分享,笑左。情況無變,只是心境改變。這種心態我諗我是需要的。

I don't know how to handle it. However, there are many kind-hearted parents who should have great advices.   It is very nice you tell us your feelings.
But please do the best to hide the frustraton and disappointment in front of your girl.  I think she may need more confidence and motivation to make improvement.  

Be patient and positive.  You and she are deserved the best.   

wwsugar  好啱。  發表於 15-10-28 09:53

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-10-26+12:55

原帖由 MASAYA 於 15-10-26 發表
妳計數用手指計到四位數同小數點,個女串英文又可以用手指,妳可以認真諗下開間新概念補習社,主打「有手指 ...

回覆 little_kid 的帖子

嘩..........點解好似講緊我個女咁,咩都拖一餐,理得你發顛,次次中英文默書都要溫足一個星期都唔熟,所有時間用晒係佢身上,溫到我想跳樓

annie40  if the profile photo is your angels, they are so cute.......  發表於 15-10-26 13:58

trying to study at a quiet park nearby, or beautiful place with less people, bringing some sandwiches, fruits and drinks.  Even the outcome is another nightmare, you have nowhere to jump.  So jumping to death is not an option.

是呀! 我都想喊.  我女又是, 我用盡方法, 又學phonics, 又highligh key words, 又日日溫都唔合格, 唯有繼續加油日日溫.............

annie40 發表於 15-10-26 13:55
trying to study at a quiet park nearby, or beautiful place with less people, bringing some sandwiche ...
第一次同阿妹溫測驗, 同日家姐要溫中默, 佢嫌我鬧人太大聲影響佢, 佢躲入廁所坐响馬桶上面溫書

豬婆 發表於 15-10-26 13:43
回覆 little_kid 的帖子

嘩..........點解好似講緊我個女咁,咩都拖一餐,理得你發顛,次次中英文默書都要溫 ...
英默我哋溫兩星期添呀, 好彩中默唔駛溫咋。真係溫到有D血壓高兼心律不齊

little_kid 發表於 15-10-26 13:22
原本我心情仲係差,看完你的經驗分享,笑左。情況無變,只是心境改變。這種心態我諗我是需要的。

...
起初真係打到把鋼尺都孿咗(梗係打枱面唔係打佢啦, 唔係早就上咗頭條), 仲殃及池魚, 唔小心打穿咗家姐份常識worksheet

佢一哭二鬧三上吊, 最後都係唔識, 你勞氣嚟都無用, 唔駛溫英默即刻鬼打無咁精神。我計過數, 默書一年咁多次, 加埋得10分總分, 又唔係零旦, 總有啲渣拿, 不如俾佢睇下30分鐘Disney channel, 讀下30分鐘ORT, 等佢comprehension同listening高分D, 拉上補下可能最後仲高分D, 係咪?

我無改變心態架, 只係改變策略而已

抄20次,之後寫番果字,吾識,吾係新聞。聽過幾個媽媽呻,小朋友抄寫係無用個心做,根本大家簁時間。

好好教佢記,寫3次就夠。

引用:Quote:little_kid+發表於+15-10-26+13:22+

原帖由 little_yolky 於 15-10-26 發表
起初真係打到把鋼尺都孿咗(梗係打枱面唔係打佢啦, 唔係早就上咗頭條), 仲殃及池魚, 唔小心打穿咗家姐份常識 ...
羨慕你EQ高又有策略。
上來呻下個人會鬆弛一點。

引用:抄20次,之後寫番果字,吾識,吾係新聞。聽

原帖由 Jane1983 於 15-10-26 發表
抄20次,之後寫番果字,吾識,吾係新聞。聽過幾個媽媽呻,小朋友抄寫係無用個心做,根本大家簁時間。

好好 ...
對呀。佢抄寫時好似機械人咁,手就不停抄,無用腦記。

little_kid 發表於 15-10-26 15:48
羨慕你EQ高又有策略。
上來呻下個人會鬆弛一點。
係架, 心情唔好咪開個帖呻吓囉, 見到自己 I am not alone, 心情好啲, 新既一日又嚟過, 唔係點樣由新手蒲到依家伯爵府

little_kid 發表於 15-10-26 15:53
對呀。佢抄寫時好似機械人咁,手就不停抄,無用腦記。
抄咗20次都同無抄咁, 所以第二次我都費事叫佢抄了, 唔好激死自己啲細胞。

Jane1983 發表於 15-10-26 15:38

好好 ...
係囉, 英文抄20次都唔識, 中文預默錯咗, 佢笑笑口話自己咁都寫錯, 自動抄咗3次就識寫了。有無放個心落去真係天與地。

Jane1983  係呀,3次夠晒數  發表於 15-10-26 16:21

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-10-26+12:55

原帖由 MASAYA 於 15-10-26 發表
妳計數用手指計到四位數同小數點,個女串英文又可以用手指,妳可以認真諗下開間新概念補習社,主打「有手指 ...

引用:我真係忍唔住喊左出來。阿女考英默,今日同

原帖由 little_kid 於 15-10-26 發表
我真係忍唔住喊左出來。阿女考英默,今日同佢溫,同一生字已經來回串了五,六十次以上,都係串番同一錯子, ...
睇下係咪有讀寫障礙,我女的情況一樣,小一、小二時同老師講懷疑學障,老師又話唔係,到小三時個班主任話女的成績好差,默書唔合格又罰小息,又話係咪唔温書,我咪最終帶女去評估,結果真係讀寫障礙,而家學校有調適,唔再迫我迫亞女求分數,我人也輕鬆了,唔再比老師誤解女懶唔溫書。諗返轉頭,女女其實有障礙睇字同一般人不同,抄錯字係因為她看到的字就是這樣,她不知是錯的,所以要用適當的方法幫她學習

引用:Quote:Jane1983+發表於+15-10-26+15:38+抄2

係囉, 英文抄20次都唔識, 中文預默錯咗, 佢笑笑口話自己咁都寫錯, 自動抄咗3次就識寫了。有無放個心落去真 ...
我細個抄生字都係手同腦分開

‹ 上一主題|下一主題