用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁
樓主: bluebear
go

陳守仁 [複製鏈接]

引用:教得快唔等於叻,學得多亦未必勁! +

原帖由 Mimichuchu 於 15-11-10 發表
教得快唔等於叻,學得多亦未必勁!
精簡

ppmmbb 發表於 15-11-8 11:12
你好,想了解TSL在英文、數學兩科在課程教學速度、內容深度、考試卷題目有無教快? 考試題目是否全部書本/ ...
中同數學是正常, 冇快

英文因是校本, 通常每學期有幾個主題, 好似現在4年級的有一主題是"寓言", 好多作文同功課會圍繞此主題. 功課是工作sheet,  有改寫結局之類, 而好多官津在5-6年班會有同一主題, TSL 是不是快左2年, 應該是.  同學感覺難? 一般都算輕鬆, 至於寫多寫少, 寫得精彩定平淡, 就好個人了.

一般考測範圍內, 但扣分不鬆, 不易高分.  

ppmmbb  謝謝。  發表於 15-11-10 16:56

回覆:陳守仁

如果少功課可以多D時間睇書,咁自覺性高嘅小朋友一定獲益良多。

想請教用家tsl的校風如何?

爬文通常提及學術和語境。聽聞tsl的學習環境是比較free,唔知displine方面怎樣?

引用:想請問一下用家,普遍小學教快一至兩年,有

答你問題。
基本上全港可能只有兩間所謂神级學校。
spcc & dgs

陳守仁可謂平民板國際學校,特別在英文教本地課程,設備齊但學費平,開心返學,性價比高。

我朋友不給兒子外補,最後升B2中中。

MrBeast  Welcome to reality :)  發表於 15-11-11 08:48

資質是最重要吧!  有的小孩不外補也能名列前芧……有些即使有補也是中下游……

我唔贊成教快教深D多D就係叻D。TSL重啓發,brainstorm, 培養孩子愛閱讀,這些都是一生受用的!

Lilypie Baby PicLilypie Baby Ticker

引用:資質是最重要吧!++有的小孩不外補也能名列

原帖由 Mimichuchu 於 15-11-11 發表
資質是最重要吧!  有的小孩不外補也能名列前芧……有些即使有補也是中下游……

我唔贊成教快教深D多D就係 ...
對,絕對贊同資質好重要。只可說朋友過份天真,以為一間happy school真係可以放手happy。

引用:教得快唔等於叻,學得多亦未必勁! +

原帖由 Mimichuchu 於 15-11-10 發表
教得快唔等於叻,學得多亦未必勁!
會唔會連學生叻都未必關教師事,只係學校懂得選家庭、家長及學生呢?

學校經過三輪挑選已揀選了合他們培訓的學生。當然他們在栽培也功不可沒

回覆:Cheddar85ang 的帖子

識人幫TSL學生補習英文, 佢話啲英文真係深㗎。學生都要好努力, 先可以keep住做band 1生。最後佢學生都入到區內band 1中學。

回覆:Ima2008 的帖子

平時大部份TSL 學生都好喜歡睇英文書,厚的 fiction book,我估閱謮風氣同的 IS 接近.

‹ 上一主題|下一主題