用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣區有冇小學係happy school ?
樓主: siumug
go

荃灣區有冇小學係happy school ? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

subb 發表於 15-11-30 11:33
你小朋友不是荃基嗎???!!! 我記錯??!!!
你無記錯.

以前有精英班時功課量更恐怖丫.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:原帖由+elnino+於+15-11-28+發表但都

原帖由 gracelam 於 15-11-29 發表
馬基初小唔多功課,我囝小二每日都有時間睇課外書或玩一陣,阿囡小六係多野做,不過識安排時間,每日十點半 ...
唔該曬 希望小兒有幸抽奬入到哩間happy school 啦

不過轉左校長 學校方向有變嗎?

引用:Quote:subb+發表於+15-11-30+11:33+你小朋

原帖由 miriam 於 15-11-30 發表
你無記錯.

以前有精英班時功課量更恐怖丫.
即係小二轉校?

引用:Quote:原帖由+lingling0601+於+15-11-23+發

原帖由 晴晴小B 於 15-11-28 發表
不過平日無咩功課啦
平日正常5-6樣,當然唔包改正

引用:Quote:原帖由+lingling0601+於+15-11-23+發

原帖由 晴晴小B 於 15-11-28 發表
改正當一樣功課,簽回條又當一樣
一向唔當改正同通告係囉。

我升小一睇呢度話荃天少功課,每日2-3様,仲以為真。小一可能係嘅⋯⋯

醒目開學勳章 王國長老

elnino 發表於 15-12-3 22:38
即係小二轉校?
無轉校, 讀到畢業
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:原帖由+gracelam+於+15-11-29+發表馬

原帖由 elnino 於 15-12-03 發表
唔該曬 希望小兒有幸抽奬入到哩間happy school 啦

不過轉左校長 學校方向有變嗎?
轉左校長暫時冇變,阿囡話新校長較親切,經常向學生展露笑容,好nice.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-11-21+21:58+

原帖由 siumug 於 16-02-23 發表
冇壓力、少功課、少默測考

咁您對貴子女嘅學業成績及升中派位有冇要求?如果要求高,壓力自然會來父母,而唔係學校。做功課嘅時間長短有時亦要視乎小朋友嘅能力及時間管理,小朋友做到三更半夜,未必一定係多功課量嘅關係。我唔係考試狂,不過太少默測考亦未必係一件好事,因為當測驗考試太少,每次默測考嘅課程範圍會更闊,對溫習時比較難易掌握。

回覆:荃灣區有冇小學係happy school ?

浸聯同馬基都會係62網兩大熱門學校,除咗福來村嗰兩間較為冇咁受歡迎外,我覺得區內其他學校都差唔多,不過有尐學校較新,設施較好而已。如果要合乎樓主要求,我會推薦荃灣基慧,我有家人子女讀過,小班教學,學校與家長有緊密接觸,課程並非太深(當然跟一線學校仲有距離),功課量適中。不過據聞宜家荃基已經變得十分搶手,大抽獎填乙二都有尐抆。

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+16-2-24+00:51

原帖由 Soundervolt 於 16-02-24 發表

浸聯同馬基都會係62網兩大熱門學校,除咗福來村嗰兩間較 ...
你朋友子女仍就讀荃基定已畢業?

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-02-24+發

原帖由 miriam 於 16-02-24 發表
你朋友子女仍就讀荃基定已畢業?

家人子女已畢業離開荃基了。呢間真係唔錯

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+16-2-24+11:35

我囡係今年升中,只可以講升中派位已不如前。

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-02-24+發

原帖由 miriam 於 16-02-24 發表
我囡係今年升中,只可以講升中派位已不如前。
Really? 點解呀?我外甥女幾年前派咗去保祿六世,佢嗰屆好多人派去王少清、何傳耀、可風.....唔錯喎。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+16-02-24+發表我囡

Really? 點解呀?我外甥女幾年前派咗去保祿六世,佢嗰屆好多人派去王少清、何傳耀、可風.....唔錯喎。

...
佢應該係仲有精英班時既學生,無左之後我都唔識講。

Soundervolt  畢業於2012年  發表於 16-2-24 13:40

miriam 發表於 16-2-24 13:35
佢應該係仲有精英班時既學生,無左之後我都唔識講。

2012/2014年度畢業還好, B1%有~39%
http://www.kws.edu.hk/www/04schspiritsupport/0404sspa/1314p6r.pdf

上年2013/2015年度, 得番~31%
http://www.kws.edu.hk/www/04schspiritsupport/0404sspa/1415p6r.pdf
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-2-24 15:04
2012/2014年度畢業還好, B1%有~39%
http://www.kws.edu.hk/www/04schspiritsupport/0404sspa/1314p6r.pdf
...
衰人.............硬係要提人地既傷心事

hkpapa852  妳都過咗海, 做咗神仙啦!  發表於 16-2-24 15:07

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-2-24 15:04
hkpapa852 妳都過咗海, 做咗神仙啦! 發表於 2 分鐘前
過左海啫, 仲識人係度游緊水架.

好彩數據由你貼出黎, 唔係又畀人話我唔識計, 唔識分邊間中學係 b1

miriam 發表於 16-2-24 15:11
過左海啫, 仲識人係度游緊水架.

好彩數據由你貼出黎, 唔係又畀人話我唔識計, 唔識分邊間中學係 b1 :joyous ...
嗱, 咩叫B1從來無官方定義, 所以只要妳一日唔講明點計, 一日無人有資格話妳計錯嫁
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-2-24 15:14
嗱, 咩叫B1從來無官方定義, 所以只要妳一日唔講明點計, 一日無人有資格話妳計錯嫁
...
你知喇 "語言偽術, 文字偽術, 數據偽術" 呃到唔少人架.

‹ 上一主題|下一主題