用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問一下自行和考直資
樓主: 馬騮仔
go

請問一下自行和考直資 [複製鏈接]

chan803 發表於 16-1-14 22:20
就算係李國寶都要放棄津校學位喎
donaldduckduck 發表於 16-1-14 21:59
我唔需要同你解釋咁多,去年我仔成功考入直資並且同時可以參加大抽獎,我亦不會再回答你,如果樓主相信你便可。...

"Parents of successful students applicants will be asked in according with Education Bureau's policy, to sign an undertaking with the College stating that, in acceptance of our offer, they agree to give up any other subsidized S1 places."

可能除了某少部分人士,其他香港學生同學校都要遵守香港教育局的規定。

Yanamami 發表於 16-1-14 22:24
如果可以留位直資再去考津校,全香港家長就唔洗忐忑不安到七月,亦唔洗希望自行可以同直資一样早d公佈收唔 ...
如果真係有咁既直資學校,都應該唔會係好學校,好學校人人都想讀,幾十人爭一個學位,你唔註冊,個學位就會即刻由其他人補上,絕對唔會等到你抽唔到心儀的津校再返去註冊。除非間學校收生不足或者嚴重缺錢,咁就可能會違規收錢幫人留位。

回覆 alanchan11 的帖子

回覆:www 的帖子

如果就讀無呈分小學,好似係有可能直資收了,還可等自行或大抽獎。

回覆 donaldduckduck 的帖子

我支持你!!  
我知有間直資收咗都可大抽獎, 真正有心教育的, 會把小朋友放第一, 只希望每個小朋友都揾到適合的學校而不是只為錢的, 我也不會說哪間, 免被人狂插那不是好學校

HTLT  Band 幾?  發表於 16-1-18 14:06
benny2014  特殊學校?  發表於 16-1-18 13:47

Kimuimoon 發表於 16-1-18 12:16

我支持你!!  
不是把不把小朋友放第一的問題,而是學校本身違反了規定,除非教育局特別准許。

donaldduckduck 發表於 16-1-14 21:59
我唔需要同你解釋咁多,去年我仔成功考入直資並且同時可以參加大抽獎,我亦不會再回答你,如果樓主相信你便 ...
咁你上年大抽獎抽派到邊間?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

www 發表於 16-1-14 22:30
"Parents of successful students applicants will be asked in according with Education Bureau's poli ...
其實有一個漏洞, 如果直資中學無需要學生遞交學生資料表/准許學生不遞交學生資料表, 咁......

又或者有人未完成註冊以為完成咗.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

+3金熱血 貢獻勳章

引用:如果就讀無呈分小學,好似係有可能直資收了

原帖由 2boba 於 16-01-18 發表
如果就讀無呈分小學,好似係有可能直資收了,還可等自行或大抽獎。
無呈分的小學會參加大抽獎派位?

可能咩?

+3金熱血 貢獻勳章

引用:回覆+donaldduckduck+的帖子 我支持你!!++

原帖由 Kimuimoon 於 16-01-18 發表

我支持你!!  
介意講埋係邊間嗎?

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:www+發表於+16-1-14+22:30+"Parents+

原帖由 hkpapa852 於 16-01-18 發表
其實有一個漏洞, 如果直資中學無需要學生遞交學生資料表/准許學生不遞交學生資料表, 咁......

又或者有人 ...
有直資中學會咁做?

hkpapa852  I don't know  發表於 16-1-18 15:26

引用:Quote:www+發表於+16-1-14+22:30+"Parents+

又或者有人 ...
請教如果直資無收到張表又唔使簽 undertaking ,係咪唔可以通知教育局?即係繼續自行/大抽獎?

Chole 發表於 16-1-18 15:22
請教如果直資無收到張表又唔使簽 undertaking ,係咪唔可以通知教育局?即係繼續自行/大抽獎?

...
就算簽咗undertaking, 但如果無學生資料表交番俾教育局, 教育局都唔會係大抽獎除咗果學生名.

但係咪咁呢? 我唔知, 除非當事人自己講...... 不過睇番當事人小朋友間小學既升中派位, 並無人入到佢小朋友"考入"果間直資中學, 似乎佢最後係入咗津校, 所以我懷疑佢其實未完成直資註冊以為自己完成咗就真.

引用:Quote:Chole+發表於+16-1-18+15:22+請教如

就算簽咗undertaking, 但如果無學生資料表交番俾教育局, 教育局都唔會係大抽獎除咗果學生名.

但係咪咁呢?  ...
I see.  Thx!

咁應該唔止一間直資俾人繼續抽獎,我估都係供求問題。

Chole 發表於 16-1-18 15:43
I see.  Thx!

咁應該唔止一間直資俾人繼續抽獎,我估都係供求問題。
我唔認為係直資學校俾人抽獎, 我估計其實係註冊根本未完成, 所以直資學校其實當你放棄咗學位

hkpapa852 發表於 16-1-18 15:29

但係咪咁呢?  ...

有D直資有幾輪收生,可能過晒交名單俾EDB嘅deadline,咁咪可以參加大抽獎囉。

以下呢間嘅學校代言人舊年話可以的 (#138):

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2625938&extra=page%3D1&page=7

hkpapa852  原來中學都有學校有第二輪收生, 真係無留意添!  發表於 16-1-18 15:59

CPLA 發表於 16-1-18 15:48
有D直資有幾輪收生,可能過晒交名單俾EDB嘅deadline,咁咪可以參加大抽獎囉。

以下呢間嘅學校代言人舊年 ...
啊..... 即係如果係呢間學校既第二階段收既學生, 仲可以大抽獎 (但第一階段果班就唔得了!).
因為EDB截數日後4月底5月頭, 咁佢4月30日先佈結果, 即係一定唔會將名單呈上EDB..... 又幾著數喎

CPLA  正如你講過:升中遊戲博大精深  發表於 16-1-18 16:07

引用:Quote:Chole+發表於+16-1-18+15:43+I+see.+

我唔認為係直資學校俾人抽獎, 我估計其實係註冊根本未完成, 所以直資學校其實當你放棄咗學位

...
我朋友係另一間,只交費用無要求交出表格噃!

回覆:請問一下自行和考直資

如小六資料表已交直資學校又簽了undertaking,即不可再參加自行和抽籤。只可考其他直資。對嗎?

hkpapa852  係  發表於 16-1-18 16:36

Chole 發表於 16-1-18 16:09
我朋友係另一間,只交費用無要求交出表格噃!
無要求交出學生資料表..... 莫非真係走"法律罅"?

‹ 上一主題|下一主題