用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 後悔區
樓主: sampig
go

後悔區 [複製鏈接]

回覆 布丁924 的帖子

絕對認同, 我都係選了一間近屋企和老師很有愛心的村校, 放棄一間較出名的學校, 只想小朋友開開心心上學

引用:回覆+布丁924+的帖子 絕對認同,+我都係選

原帖由 tammycby 於 16-01-25 發表
回覆 布丁924 的帖子

絕對認同, 我都係選了一間近屋企和老師很有愛心的村校, 放棄一間較出名的學校, 只想 ...
我覺得除部分學校真係太差外, 如老師太惡, 衛生唔好, 校園太細等, happy school 應該唔會好大分別. 而且好似又一村是多人識但唔係話好好(勁)的學校.所以揀近是正常, 除非你揀了我所講的"差"學校.

布丁924 發表於 16-1-24 22:58
我都放棄咗又一村,選救世軍   
因為相信救世軍教自理應比又一村好   
我相信其他村校一般自理會教得好過名 ...
如我係你, 我都會選救世軍, 無論課程, 師資, 整間學校的體系都出色好多, 我一直都唔覺又一村係名幼, 相反我有做幼兒教育既朋友話, 又一村老師要做好多行政既野, 所以老師有很大壓力, 流失都大

小朋友讀那間學校,成功與否,好在乎父母用多少時候去栽培,K只返3個小時,讀近家的好好多! 多時間玩,休息,去學其他東西。

回覆:後悔區

你住那区?又一村都幾難到,有咩活動唔方便也是放棄原因之一。不用後悔。

又一村係大校,你揀左個間應該冇咁大咁多學生,我自己鍾意細校,連校長都記得你小朋友你會好窩心,同埋近已經贏晒啦!

我都放棄了又一村,選擇了一間近同無咩人識既學校,我覺得咁細個休息時間好重要,加油!

回覆:喜樂果子 的帖子

我都放棄左,因為interview 時見到好多 「後生女」老師好似好green. 冇乜信心。

引用:我都放棄左,因為interview+時見到好多+「

原帖由 yyycheng 於 16-01-26 發表
我都放棄左,因為interview 時見到好多 「後生女」老師好似好green. 冇乜信心。

...
me too!同我仔面試嘅老師都係好後生,過程唔太好,冇留位了。

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

回覆:cameo 的帖子

我都係,又一村有offer,但一早已冇考慮呢間。呢間老師流失率高,會影響學生學習。當我比小朋友讀pn,番左學2個幾月班主任突然走左,就深感一間學校既老師年資好重要

回覆 candyandjody 的帖子

噢, 我仲以為呢D有咁長歷史嘅學校, 請嘅老師應該有番咁上下資歷....

回覆:後悔區

本身我好鍾意又一村校舍,但最後我都選擇左救世軍,放棄左又一村,算啦,選左唔好後悔了,我聽人講小朋友咁細個搭校車都好辛苦,可能佢讀得開心呢?

醒目開學勳章

我都後悔放棄咗又一村, 但係我要全日班,

又一村只派咗一個pm offer比我

我唸如果我交咗錢, 應該可能再寫信申請全日班都可能得

又一村, 除咗校舍大, 仲好專業既學校

課程亦都可以接到小一

我最最最鍾意係佢有課室直播

可以睇返小朋友係學校上課情況

回覆:vpo0615 的帖子

所以我選K1時一定睇埋間幼稚園既老師係度做幾多年同有幾多%

kk80400 發表於 16-1-27 17:07
我都後悔放棄咗又一村, 但係我要全日班,