用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 視藝科
樓主: 妹妹頭
go

視藝科 [複製鏈接]

只要主科高分, 視藝科就算低分影響不大.

因為我囝囝視藝科很低分, 但名次在級十內.

chesswin 發表於 16-2-23 09:49
以我的認識, 因為標準分問題, 視藝只對中間成績的學生影響最大, 即如全級100人, 第40-60人影響大,
,  ...
標準分係話, 如果你某科的成績係全級AVG, 咁分數係零分!
如果你科科都係考AVG, 理論上你全級排名會係50名左右. 總分係0分
假設另一A同學全部科都係BELOW AVG少少, 未計視藝前總分可能係 -3分
若不計視藝你0分總分係排名高過-3分,

但若果你一科視藝BELOW AVG好多, 咁可能會變成 -5分,
咁總排名便會落後-3分的同學了.
若-3那同學視藝好, 隨時-3變返1分....

而點解排名高成績影響不大, 我理解是, 若果未計視藝前, 那同學B已有15分, 咁視藝差極都只係減幾分, 整體排名唔會差好遠, 因為跟據normal dist. 大部份人分數都係在AVG附近, 本身其他科高分D, 減分比率冇咁大

洋蔥頭媽咪    發表於 16-2-23 13:43
little_yolky  我依家終於明白讀數理既重要性了,完全睇唔明!!!!  發表於 16-2-23 13:31

回覆 chesswin 的帖子

依個遊戲真係好難玩

洋蔥頭媽咪  樓主女只係小四,我地就幾乎大局已定,呈三不太大上落就可以  發表於 16-2-23 13:47
chesswin  3月考埋呈3, 我就基本玩完呢個"GAME"了, 我女都視藝都超差, 不過老師卑分好鬆手, 唔使擔心   發表於 16-2-23 10:12

回覆 chesswin 的帖子

我以為我已經講得好簡單.........等我再試下唔好放咁多數學理論或者你會明.
假設有學生10人, 英文科成績, 平均分係50分
A學生  100分
B學生  90分
C學生  80分
D學生  70分
E學生  60分
F學生  50分
G學生  40分 H學生  30分
I學生  20分
J學生  10分
K學生 0分
教育局用一種特別計算方法後, 他們的分數會變成
A學生  5分
B學生  4分
C學生  3分
D學生 2分
E學生  1分
F學生  0分
G學生  -1分
H學生  -2分
I學生  -3分
J學生  -4分
K學生 -5分=============首先以上要明白, 或最少知道, 總之你的得分係平均分, 咁分數就會等於零
假設那10位同學中英數三科都係一樣分數, (通常叻的同學, 主科都係咁叻) 咁樣最後得分就會係
A學生  15分
B學生  12分
C學生  9分
D學生 6分
E學生  3分
F學生  0分
G學生  -3分
H學生  -6分
I學生  -9分
J學生  -12分
K學生 -15分
=================
現在E,F,G同學分數係 3,0,-3, 好了, 就到最後的視藝, , 因為一科最多可以減-5分, 所以若果E同學藝係最低分, 佢會減5分, 即係變左做-2分, 就低過F同學, 而若G同學視藝好好, 佢可以+5分, 變左 +2分,
咁E,F,G同學的排名就會變左做 ==> G,F,E===============
A,B,C同學本身都有成9分或以上, 就算視藝差到-4,-5分, 佢都有幾分, 都係上游位置, (現實的分數距離會更遠)但, E,F,G同學就不同, 一科可以令佢排名低好多

如果計晒其他科, 幾位同學都係在總分一,兩分之間, 咁視藝就真是決定性了!
因為一科都可以-5分!

(以上係簡化和誇張了, 只是希望家長明白, 我當初都花了很多時間去理解,
希望幫到大家)

edithtsoi  視藝可以影響十多名絶不跨張, 事實真的有發生  發表於 16-2-23 14:13

引用:Quote:原帖由+JJDBB+於+16-02-22+發表如果

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-02-23 發表
如果唔係要求太高或要爭頭幾名,視藝真係唔駛過份擔心。我仔兩次呈分視藝都係 B&C,ㄧ樣keep 住B1b,天資呢 ...
我們校頭幾名,真系會衰在視艺科同音樂科上。另外,有D老師唔系睇小朋友畫畫靚唔靚,系畫畫時或勞作時的上課態度。

我仔上年就係最後呈分VA衰左, 只得50分。就係呢科,攪到佢由1尾落左2頭...好彩自行攪掂, 唔洗落入攪珠大抽獎。當然,到放榜果刻先知自行得左,之前果兩個月既心情都幾七上八落架!

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-02-23+發表

原帖由 JJDBB 於 16-02-23 發表
我們校頭幾名,真系會衰在視艺科同音樂科上。另外,有D老師唔系睇小朋友畫畫靚唔靚,系畫畫時或勞作時的上 ...
都係,有啲會計平時分。

引用:我仔上年就係最後呈分VA衰左,+只得50分。就

原帖由 silvia_ng 於 16-02-23 發表
我仔上年就係最後呈分VA衰左, 只得50分。就係呢科,攪到佢由1尾落左2頭...好彩自行攪掂, 唔洗落入攪珠大抽 ...
點解会知自行得左?

引用:我仔上年就係最後呈分VA衰左,+只得50分。就

原帖由 silvia_ng 於 16-02-23 發表
我仔上年就係最後呈分VA衰左, 只得50分。就係呢科,攪到佢由1尾落左2頭...好彩自行攪掂, 唔洗落入攪珠大抽 ...
你可能以為呈分只係衰左 VA所以跌 band,但其實邊緣人唔止VA,所有科目都有機會影響升/跌 band ,就算你主科考得OK,但亦唔排除其他同學可能主科亦追過你,你就會跌 band,所以邊緣人要好努力,科科都會有影響。

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+16-02-23+發表

原帖由 JJDBB 於 16-02-23 發表
點解会知自行得左?
跨區囉

引用:Quote:原帖由+JJDBB+於+16-02-23+發表點解

原帖由 mcl203 於 16-02-23 發表
跨區囉
Ok 知道!

回覆:視藝科

我仔視藝一直都係C

JJDBB 發表於 16-2-23 19:01
點解会知自行得左?
只要甲乙部都唔揀自行報果2間,派到咪一定自行囉;
如果甲部果3間响自行同乙部都無填到,派到咪一定係甲部中咗囉;

如果自行同甲部都無揀到又派咗,咁就一定係乙部中奬啦

回覆:5kin 的帖子

Thanks

JJDBB 發表於 16-2-23 19:01
點解会知自行得左?
因為自行先有得揀呢間學校,大抽獎除左甲部,乙部冇得填。而且,大抽獎階段,呀仔落左BAND 2,甲部得幾個位,應該唔會抽到。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-2-23 19:23
你可能以為呈分只係衰左 VA所以跌 band,但其實邊緣人唔止VA,所有科目都有機會影響升/跌 band ,就算你主 ...
我問左老師,假如呀仔VA攞返正常70分(即多20分),佢個全級排名係點,佢已答左我,係會入返BAND 1。

引用:Quote:JJDBB+發表於+16-2-23+19:01+點解会

原帖由 silvia_ng 於 16-02-24 發表
因為自行先有得揀呢間學校,大抽獎除左甲部,乙部冇得填。而且,大抽獎階段,呀仔落左BAND 2,甲部得幾個位 ...
那就好彩了,是嗎?

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+16-2-23+19:23+你

原帖由 silvia_ng 於 16-02-24 發表
我問左老師,假如呀仔VA攞返正常70分(即多20分),佢個全級排名係點,佢已答左我,係會入返BAND 1。 ...
我相信老師都係估計來答家長,又或同學仔相差分數其實很接近,所以你問老師如差20分當然有機會變番B1,不過老師其實不可能知道邊緣學生真正屬B1定B2,只可靠推測來答家長。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-2-24 12:41
我相信老師都係估計來答家長,又或同學仔相差分數其實很接近,所以你問老師如差20分當然有機會變番B1,不過 ...
但係50分又離譜咗D, 視藝、音樂70分都係好低了。
‹ 上一主題|下一主題