用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 如有加拿大籍去多倫多讀中學的費用
樓主: Kitty1230
go

如有加拿大籍去多倫多讀中學的費用 [複製鏈接]

iris23407 發表於 16-3-8 21:38
BC省有呢個規定。安省就無呢個規定。其他省吾清楚。但加拿大系實施Trust and honest system,系BC省如果你de ...

I think it is not only the issue of whether there is a guardian or an adult with them.It is a tax issue.
If parents claim to be staying with kids, they probably have to have their income taxed too.
Not without consequence.

Kitty1230 發表於 16-10-30 00:27
謝謝回覆!
但我不明白為何有加籍要付全數?
請賜指教!

If parents have not declared non-residence and have paid tax, then kids are probably still allowed to enjoy free education.

A lot of people claimed non-residence to avoid paying tax in Canada.
So that is why Canadian government filled the loophole by not allowing their kids to enjoy free education.
I think that is fair enough.

This only apply to primary and secondary school students.
Hong Kong Canadians are considered "local" and do not need to pay "foreign student fees" in university.The reason is probably university students are all adult and are considered "individual". So the status of their parents  being "non-residence" are not considered a problem.

Cara2006 發表於 16-10-30 13:14
If parents have not declared non-residence and have paid tax, then kids are probably still allowed  ...

1. 如果加藉小朋友有父或母陪同在加拿大讀書,可以免費讀書,但父母就會要交加拿大稅

2。多倫多有些校區如york要父母簽交稅承諾書才能註冊。

3.bc省一定要父或母(連guardian也不接受)的交稅書和地址證明才能註冊。

以上不能的話,一概以國際學生去計算。

Cara2006 發表於 16-10-30 13:08
I think it is not only the issue of whether there is a guardian or an adult with them.It is a tax i ...

你說得對。如果父母聲稱會陪小朋友唸書,這就是resident證明,不能再是non resident,那學年就要交加拿大稅

回覆 786 的帖子

請問如果爸爸本身已有加籍但一走已經是20年前
小孩一出世已申請入籍
現在在香港讀書太大壓力
想小孩在加拿大接受教育
但我和老公想留在香港揾錢
如小孩在加拿大讀書要付學費嗎?

因嫲嫲有樓在加拿大兼有交開稅
另想問可找嫲嫲做監護人嗎?
如找嫲嫲做監護人可free學費嗎?

請賜指教!萬分感激!

Kitty1230 發表於 16-10-30 21:21
回覆 786 的帖子

小孩一出世已申請入籍
現在在香港讀書太大壓力
想小孩在加拿大接受教育
但我和老公想留在香港揾錢
如小孩在加拿大讀書要付學費嗎?

>> 要

因嫲嫲有樓在加拿大兼有交開稅
另想問可找嫲嫲做監護人嗎?
如找嫲嫲做監護人可free學費嗎?

>> BC 一定唔得, 要交國際學生費用.

Kitty1230 發表於 16-10-30 21:21
回覆 786 的帖子

今年開始變得好嚴, YORK個邊要父母填交稅承諾書. 不要以為註到冊就有免費書, 倒頭來加國同你講要交居民稅就返唔到轉頭(安省是50%稅)

http://www.yrdsb.ca/AboutUs/Departments/ISCS/Pages/Reception-Centre.aspx

小朋友可以是住人地屋企, 但因為註冊時父母要證明自己是加拿大人, 即是小朋友在加拿大已成為一個CANADIAN TIE, 有福利輸出, 就有義務交稅, 要交全球稅.

回覆 786 的帖子

請問North York讀中小學要什麼手續?我和老公一頭霧水
有什麼方案是最好?
真心指教!無限感激!

回覆 786 的帖子

Sorry請問BC是什麼?

Kitty1230 發表於 16-10-30 23:03
回覆 786 的帖子

請問North York讀中小學要什麼手續?我和老公一頭霧水
唔想交加拿大稅就用國際學生身份去讀, 好似前面幾位都係加藉但以國際學生身份去讀.

如果唔介意交加拿大稅, 就直情同小朋友返去讀. 交了給親人讀了書, 到最後才發現要交加拿大稅就不好了....

我這樣說, 因為我差D中了, 好在看到個IMPLICATION腿了軚, 所以講給你知.

至於手續, 你問下個邊既人, 我未試過呀.

Kitty1230 發表於 16-10-30 23:04
回覆 786 的帖子

Sorry請問BC是什麼?
卑詩省, 即係温哥華呀....

回覆 786 的帖子

請問國際身份讀大約多少元?大前提是我和老公想留在香港揾$

我奶奶住多倫多York North也有物業
如果可以揾嫲嫲做監護人(有交開稅)小孩讀free書可以嗎?

Kitty1230 發表於 16-10-30 23:21
回覆 786 的帖子

請問國際身份讀大約多少元?大前提是我和老公想留在香港揾$

個個校區唔同, 大約是14000加幣一年. 你奶奶有屋當居住唔洗錢.

你可以找麻麻做監護人, 但結果接受福利依然是你的子女, 做父母就要交稅.

我不斷重覆講, 即使你註冊到免費讀書,到頭來加國要你畀返加拿大稅, 就返唔到轉頭.

如果可以無後果免費讀書的話, 前面都唔會有咁多加藉的學生要用國際學生身份返去.

如果發現父母沒有陪同, 校區要求小朋友交番國際學生費用還可以... 但如果不是校區要求交回國際學生學費, 而是加國稅局要求報全國稅, 就無得駁回

回覆 786 的帖子

奶奶話佢間屋揾律師加埋我老公名只要名下有物業在加拿大
就代表有交物業稅
只要有交稅
與此同時仔女都可以享受free 教育
咁我地兩公婆繼續留在香港揾$
請問此策略可行嗎?

Kitty1230 發表於 16-10-30 23:49
回覆 786 的帖子

奶奶話佢間屋揾律師加埋我老公名只要名下有物業在加拿大

仲衰啦... 有物業即時變返有CANADIAN TIE. 即時變返resident要交稅. (所有做non resident要斷哂canadian tie先可以declare non resident)

你唔係加國人唔知加國既稅係點計. 加國係全球徵稅的. 在香港的收入都要報稅, 在香港銀行的利息都要報稅, 炒股票賺左都要報 ,等等... 你只交加國物業稅, 唔報香港稅, 即係瞞稅囉.

要唔想交稅又免費讀書, 不如全家一齊辭職, 返加拿大等救濟, 咁樣最絕, 但香港人做唔做得出? 所以咪做國際學生囉.

BC 迫人交國際學生學費係好的. 安省畀你讀書先同你計稅就返不到轉頭.

回覆 786 的帖子

多謝你的意見!感激不盡!

回覆 786 的帖子

如兩公婆辭職湊三個仔女過去加国會點樣救濟?
可吾可以講來聽下。
感激不盡!

Kitty1230 發表於 16-10-31 00:20
回覆 786 的帖子

如兩公婆辭職湊三個仔女過去加国會點樣救濟?

唔知呀, 無研究過...同香港D新移民唔做野拿綜緩類同啦.

不過, 你老公唔做野, 係SPONSOR唔到你移民過去的.

786 發表於 16-10-30 23:54

仲衰啦... 有物業即時變返有CANADIAN TIE. 即時變返resident要 ...

想請問一下,如果我同阿女係加藉,只係我同阿女去BC省讀書,咁係咪我一返到去之後就要即刻declare residence, 跟住要即刻交番稅? 但我初初返到去無可能即刻搵到工喎,點交稅?

susumi123 發表於 16-11-11 11:48
想請問一下,如果我同阿女係加藉,只係我同阿女去BC省讀書,咁係咪我一返到去之後就要即刻declare residen ...

你問下個邊d人同校區當局啦,我未做過唔知呀。
‹ 上一主題|下一主題