用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問 SPC vs DBS
樓主: msk293
go

請問 SPC vs DBS [複製鏈接]

引用:認同!包括我家人,讀緊DBS+IB+中六,真係好

原帖由 yankees111007 於 16-03-09 發表
認同!包括我家人,讀緊DBS IB 中六,真係好唔掂,我上個月至帶住佢周圍揾advisor睇吓有冇其他出路。佢好多 ...
DBS應該挑選過適合嘅學生先至可以讀IB,而睇返過去公報嘅成績數據都幾好,唔應該會咁差喎!

原帖由 yankees111007 於 16-03-09 發表
認同!包括我家人,讀緊DBS IB 中六,真係好唔掂,我上個月至帶住佢周圍揾advisor睇吓有冇其他出路。佢好多 ...
可否具體些奌唔掂呀?DBS lB成績拍得住spcc都唔掂?lB邊間至掂?

Soundervolt 發表於 16-3-9 18:10
DBS應該挑選過適合嘅學生先至可以讀IB,而睇返過去公報嘅成績數據都幾好,唔應該會咁差喎!

...
haha.. it's not as good as you thought.. even the IB results.. they play around the skill of statistics (average scores in a pool which can be any number).. in fact.. the IB result of SP co-ed is truly amazing.. academic wise is the super good..  

waiwai2006 發表於 16-3-9 17:21
乜DB真的咁差?
no.. I don't mean that dbs is bad.. it's a very good school.. but just not as perfect as most people thought.. still a lot of hurdle to go through..

根據school annual report, SPC去年111個中六生中,有44人入讀三大,比例約四成算高嗎?

yankees111007 發表於 16-3-9 16:50
咁又真係奇.  DBS IB要INTERVIEW揀人, 仲會收街外精英,  無咁上下成績都唔會收, 入得到IB都有返咁上下. 升學更加唔駛煩, 學校有專責部門幫學生升學, 三月尾學校已經安排美加大學seminar俾家長及學生,  唔駛自己週圍搵喎!

王家爸爸  讀得DBS既IB,無可能唔掂。  發表於 16-3-10 09:44
王家爸爸  同意   發表於 16-3-10 09:43

有些唔明,你咁唔鍾意DBS,點解作為SPCPS小六家長,今年又去考DBS嘅?

必必  勁! 心水好清  發表於 16-3-11 00:31
王家爸爸  Good question   發表於 16-3-10 09:44

引用:根據school+annual+report,+SPC去年111個中

原帖由 magtam0520 於 16-03-09 發表
根據school annual report, SPC去年111個中六生中,有44人入讀三大,比例約四成算高嗎? ...
現時中一約19x人,點解中六剩返111人? 中途跳船去外國?

引用:Quote:原帖由+yankees111007+於+16-03-09+

原帖由 ms.giggle 於 16-03-09 發表
有些唔明,你咁唔鍾意DBS,點解作為SPCPS小六家長,今年又去考DBS嘅?

...
我都話DBS好過SPC,最重要是DBS近我屋企

引用:Quote:yankees111007+發表於+16-3-9+16:50+

原帖由 必必 於 16-03-09 發表
咁又真係奇.  DBS IB要INTERVIEW揀人, 仲會收街外精英,  無咁上下成績都唔會收, 入得到IB都有返咁上下. 升 ...
佢上年已經去咗美國睇大學。把鬼!

回覆:yankees111007 的帖子

其實DBS, DGS, SPCC, SPC 都係好學校,大家唔好咁敏感。唔再回應啦!

回覆 magtam0520 的帖子

其實係更多有3大 offer, 不過真係好多最後去外國.SPC冇分雞精班,大家一視同仁,
敢講 over 80% 嘅學生都 proud of being one of SPC, 因為可以有自己!

回覆:請問 SPC vs DBS

這幾所學校百年歷史,深得家長愛戴,一定有過人之處。如果話SPCC、DG、SPCPS「超唔掂」,「5、6年前就好」又「要幫人找出路」,一樣有大把有好奇心嘅家長問點唔掂㗎啦,都不是敏感不敏感吧。
總言之,這重要關頭,很多利益衝突嘅,各位在網上小心接收訊息就是了。

必必  Yes, 要小心分析  發表於 16-3-11 00:32

引用:回覆+magtam0520+的帖子 其實係更多有3大

原帖由 TomatoCat 於 16-03-10 發表

其實係更多有3大 offer, 不過真係好多最後去外國.SPC冇分雞精班,大家一視同仁,
Good !

樓主,以下乃個人意見。如你能多看EK內容,你能發現那些家長能給你比較客觀意見。大部份家長只能給你自己孩子就讀學校之意見。但你又要小心,可能有家長會偏重自己孩子就讀學校。正因為不能説自己孩子之學校不好不及人家。所以,多睇EK各家長在不同題目發表之意見,試了解他們孩子就讀那間學校,最後用家都是你兒女。

TomatoCat 發表於 16-3-10 09:21

客觀啲睇,大家一視同仁其實有好有壞。從老師既角度睇,班內學生能力差距太大,好難決定教學深度。有啲學生嫌太淺失去學習興趣,有啲學生跟唔上也失去學習興趣,結果係兩邊做人難,兩面都唔討好。

回覆 王家爸爸 的帖子

同意王家爸爸, 因我仔讀那間小學, 中英數都係分組上堂, 我都睇到學校的一片苦心, 因為有能力的同學真的可以在課堂上學多 d 野, 老師講快 d, 教既野深入 d, 如果能力差少少的組別, 老師會詳盡的解釋, 假如他們一齊上課, 有能力既同學, 真的會覺得悶, 如果講得快, 其他同學又跟唔上, 所以我都讚成分科, 分組上課......當然唔好處就係會將小朋友標籤左囉.....
呢個世界, 有得必有失, 好難兩全其美
教育王國以外之相冊連結已被刪除

回覆 王家爸爸 的帖子

乜唔係從學生的角度睇好D嗎?而家老師的慘主要不在學習差異,而係...
朋友的女兒在1AA讀雞精班,佢用一個字來形容:
苦.
當然,大家可能覺得佢在晒命,但有時,停一停,想一想,這是孩子要的人生?
今日又有港大生跳樓亡啦!
唉,需唔關自己事,但都好難過!
父母的想法,可以影響孩子的一生!

王家爸爸  教學,先有教,後有學。  發表於 16-3-10 11:54

TomatoCat 發表於 16-3-10 10:23
回覆 王家爸爸 的帖子

乜唔係從學生的角度睇好D嗎?而家老師的慘主要不在學習差異,而係...
苦係因為學生既能力同老師所教既程度不相配。

TomatoCat 發表於 16-3-10 10:23
回覆 王家爸爸 的帖子

因為係三個BAND既教育制度下,即使係B1頭學校既精英班,學生之間既差距都好大,所以會有學生覺得太淺,同一時間亦有人感覺太深。
‹ 上一主題|下一主題