用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 鄧顯 - 跟本用最殘酷訓練考試機器?
樓主: flmama
go

鄧顯 - 跟本用最殘酷訓練考試機器? [複製鏈接]

引用:鄧顯應該係比較極端一間,冇德育冇活動,學

原帖由 BABA124 於 16-03-27 發表
鄧顯應該係比較極端一間,冇德育冇活動,學生冇歸屬感,只為跑業績,除了成績,根本係廢人,呢間出晒名~

...
(除了成績,根本係廢人) 好嚴厲指控! 有什麼証據?  

ps:  本人家庭冇人讀鄧顯

5kin  我比較好奇真係咁嘅話佢點過教育署果關?  發表於 16-3-28 14:01

eurohk 發表於 16-3-28 00:31
幾個主持根本唔係教育界, 隨便加樣罪名去吹噓又有人信. 估佢哋學校門口都未入過去. 風采系粉嶺? 真係好奇想 ...
呢道大部份都只係家長,
唔係從事教育行業,
講嘅多係個人意見。

重點係分析,
同埋唔可以偏聽。

非主流意見,
有時聽咗先可以反思,
自己之前會唔會隨波逐流,
缺少咗從其他角度睇件事

回覆:鄧顯 - 跟本用最殘酷訓練考試機器?

入到先講啦,考試機器大把人想做

PWmama  對~  發表於 16-5-30 15:07
kin818kin  同意﹗要成為考試機械都要講資格  發表於 16-3-29 10:29
王家爸爸    發表於 16-3-29 10:13

引用:入到先講啦,考試機器大把人想做 +

原帖由 Tophand8899 於 16-03-28 發表
入到先講啦,考試機器大把人想做
我都贊成!

香港一直崇尚考試機器,因為入學一定睇分數。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:鄧顯 - 跟本用最殘酷訓練考試機器

我識鄧顯朋友,頭腦好,也很敢於嘗試。很多北區的頭腦好,又是體育精英都升讀鄧顯。北區奧數精英也是鄧顯,怎會除考試外,沒有其他??

精英都升讀鄧顯時,再有需要用殘酷訓練嗎?

eurohk  現在邊有學生接受到殘酷訓練而老師又肯一齊癲 津貼中學更加無錢去發獎勵. 以前恆商都聽過有bo   發表於 16-3-28 15:33

5kin 發表於 16-3-28 14:00
呢道大部份都只係家長,
唔係從事教育行業,
講嘅多係個人意見。
X2 我也想聽下非主流意見,外地回流學生近年真係多左同本地學生争大學神科

我要為鄧顯說一些話, 當成績唔夠人高就唱佢姐, 當自己仔女能入鄧顯時, 又離奇地沾沾自喜一樣. 有一點可以肯定 , 鄧顯校風好好, 我在20年內未見過鄧顯學生在粉嶺上水街上食煙, 或三五成群講粗口. 唱鄧顯的人本身跟本無心了解,  亦不能了解, 我個女現讀鄧顯 , 我只認功課深 .

PWmama    發表於 16-5-30 15:09
kin818kin  其實我又唔認為 B1學校就一定校風好,大家選B1學校都要多觀察了解。  發表於 16-3-29 10:32
王家爸爸  B1學校,間間都校風好好。  發表於 16-3-29 10:14

genpub 發表於 16-3-27 21:32
我識一些鄧顯的學生,十分功利,溝通能力亦有問題,但考試成績好。這樣的人可能有成績,但這人會成功嗎?只 ...

你用詞太偏激了, 果幾年根本談不上人生意義,  好簡單, 我估你都有讀過中學呢, 你的中學生涯又有什麼人生意義來?現在又成功成點呢?成功是什麼? 溝通能力亦有問題, 處處都係, 大學生都大把.

唔好意思、我係鄧顯家長、我仔中三、曰日放學返都話冇功課做、考試唔溫習、剩係打機又打機、最爱某樂器、間唔中有比下賽攞下獎、成績中上、今日剛同幾位家長下午茶、佢哋嘅仔女都係用懶字形容、有玩下樂器、玩下越野賽、跳繩、行山露營乜都好、我哋家長一致認為佢哋讀得好hea囉!唔明點解唔係用家嘅人、佢哋會知甘多人哋學校嘅嘢呢……

其實點解甘多入大學率、根本好簡單、通常升中嘅家長、大部份band 1頭嘅家長先會揀、1中1尾係好少博入、所以大抽獎都唔見有幾多係1中1尾入到、甘收晒d小學最top嗰班、坐係班房前後左右都係小學唔係頭3都係前10名、佢地個個資質唔錯喎、我相信佢地唔係讀書機器囉!

讀得鄧顯嘅,多數鬥心都好強。

引用:+本帖最後由+諾諾爸爸+於+16-3-28+18:56+編

原帖由 諾諾爸爸 於 16-03-28 發表
同意。

樓上批評(白啲講踩得咁應)的jm有幾多個真正識多於幾位朋友讀鄧顯?去得出如此結論?

利申:我唔識人讀鄧顯。

但有一次靣試兩個申請奨學金的鄧顯男學生,都好精靈,對答如流。我覺得比另外幾間名校男生,不惶多讓,不似讀死書之流。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

10101010 發表於 16-3-28 19:16
其實點解甘多入大學率、根本好簡單、通常升中嘅家長、大部份band 1頭嘅家長先會揀、1中1尾係好少博入、所以 ...
你諗吓, 北區仲要B1位不足, 自行堅可以收足3成B1A, 叩門位更加係。至於大抽奬, 响B1位不足既情況下, B1C家長唔會咁冒險, 佢哋可能自行已經保守選擇了, 點會搏鄧顯, 唔識死咩, 大抽奬隨時真係乙三就要揀B2了。北區D小朋友都真係幾可憐。

ANChan59 發表於 16-3-27 17:25
是否因為DSE成績不錯,所以冇乜人嘈?
DSE成績好,起碼家長唔會(亦都唔敢)嘈。

ANChan59 發表於 16-3-29 09:13
利申:我唔識人讀鄧顯。
出名啲仔醒目既學校都有反應奇差既學生,同樣道理谷既學校都一定有唔少精靈學生。

醒目開學勳章

其實,好看小朋友適不適合讀果間學校,就算識朋友仔女讀某一間學校,聽返出黎既結果都有不同,甲讀得輕鬆,無功課做似的(其實是可能佢做得快手),呀乙,做得慢,未好似好多功課做甘

我女有次舊生會,一班學生返小學聚會,有老師問我女係不係讀得好幸苦好大壓力,佢一個同學(中學)答係,我女話不是,好輕鬆,該同學好驚訝甘望住我女

某d人,會聽片面之詞,最好自己去了解多d, 去開放日,聽下學校的講左

但講真啦,又要dse成績好,真係甘天真諗住嘻嘻哈哈甘渡過,一d壓力都無?

王家爸爸    發表於 16-3-29 11:20

CrabPincers 發表於 16-3-29 11:09
其實,好看小朋友適不適合讀果間學校,就算識朋友仔女讀某一間學校,聽返出黎既結果都有不同,甲讀得輕鬆, ...
無得懶,需要自己去了解,因為每個人都唔同,一個人既靈藥可能係另一個人既毒藥。

YmOra  認同  發表於 16-3-29 11:24

其實母校成績好不是這幾年的事,20年前只得兩班中七畢業生時已經是100%入U率,即使當時會考升不到上中六的(當年文科收21分,理科收25分)大多最後也能讀本地大學。
我不覺得什麼廢人出產出來, 反是有很多舊同學是醫生,會計師,當然這些是成績好的表表者。但也有舊同學開畫展,從事時裝設計,作音樂治療師。鄧顯的珍貴之處在於教學經驗豐富的老師,不少在校已30年以上,我自己由細到大都沒有出外補習,也不覺得讀書有很大壓力。
鄧顯師生和家長都比較低調樸實,但不代表可以被人任意踐踏其教育方針。她欠的只是歷史,數算名人,社交網絡,豈能和百年傳統名校相比呢?

PWmama    發表於 16-5-30 15:11

唔好聽講句,
呢度好多人上嚟問嘅問題,
去該校info day其實係有講到,
點解仲要上嚟問?
一係話「唔得閒」去(除咗返工,有乜事會緊要過去info day 收風?)
一係就諗住攤大手板實有人答

雖然間間中學info day講嘅都差唔多,
但係總有少少差異,
亦有d嘢係要向田埸先feel到同自己小朋友夾唔夾

‹ 上一主題|下一主題