用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青B1A男仔-老師建議
樓主: 雋雋B
go

葵青B1A男仔-老師建議 [複製鏈接]

Karmen希希 發表於 16-4-20 19:53
今年b1位唔係多過b1人咩?b1生選校應該可以更大膽,第4先排b2都得啦
開左家長會,老師話呢區b1生比b1位多,基本吾夠,所以有部分b1生會入b2

回覆:雋雋B 的帖子

人人都係咁諗,所以少人揀。Band 1生揀晒先輪到band2,亦即係,一揀band2已止蝕,唔洗退咁快。
我囡果屆,有個荃灣家長第4志願揀跨區受歡迎既沙培都揀到,第三志願,駛乜咁急?

csy_ma 發表於 16-4-20 23:16
人人都係咁諗,所以少人揀。Band 1生揀晒先輪到band2,亦即係,一揀band2已止蝕,唔洗退咁快。
我囡果屆, ...
即系可以乙3改b1c或跨區搏下,乙4先放b2會好D?

雋雋B 發表於 16-4-20 23:10
開左家長會,老師話呢區b1生比b1位多,基本吾夠,所以有部分b1生會入b2
不嬲都話今年KT區位多過人

引用:Quote:csy_ma+發表於+16-4-20+23:16+人人都

原帖由 雋雋B 於 16-04-20 發表
冇错

雋雋B 發表於 16-4-20 23:22
你唔好煩惱點填乙3打後個D啦! 你一係入乙1,唔係乙2已經好保險,入硬1OR2,後面個D唔洗太擔心。

引用:Quote:雋雋B+發表於+16-4-20+23:22+即系可

原帖由 chocolatebean 於 16-04-20 發表
你唔好煩惱點填乙3打後個D啦! 你一係入乙1,唔係乙2已經好保險,入硬1OR2,後面個D唔洗太擔心。 ...
都吾係架,頭5位排位都係小心d 好

引用:葵青B1A男仔-老師建議如下,+會否太保守?+今

葵青B1A男仔-老師建議如下, 會否太保守? 今年B1學位 627個, B1生有1180 (學校提供數據)
甲一: 安
乙一: 安
基本上你乙一吾中。乙二收全完穩入架喇

719117 發表於 16-4-20 23:28
都吾係架,頭5位排位都係小心d 好
係!但我未聽過B1生乙2陳兆民入唔到。全部都止步了。仲要講緊之前最多人既(2000龍年生升中,即2012年)

引用:Quote:原帖由+雋雋B+於+16-04-20+發表葵青B

原帖由 719117 於 16-04-20 發表
基本上你乙一吾中。乙二收全完穩入架喇
但1A生入全完,好似好哂,千祈唔好信"是金子,去到邊都會發亮啊"

引用:Quote:雋雋B+發表於+16-4-20+23:10+開左家

原帖由 chocolatebean 於 16-04-20 發表
係囉!我明明見本本天書都話葵青區3個band都係位多人,老師叫您乙三填b2無非係想確保學生能夠頭三個選校入到,做靚條數收小一生啫

引用:Quote:原帖由+719117+於+16-04-20+發表基本

原帖由 dobbybabie 於 16-04-21 發表
但1A生入全完,好似好哂,千祈唔好信"是金子,去到邊都會發亮啊"
你看樓主甘排法是超穩健派

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:719117+發表於+16-4-20+18:12+你仔仔

老師話乙3放B1C 太博,吾安全
你間小學係咪一路的頭三志願中籤率都好高㗎

chan803 發表於 16-4-21 06:24
你間小學係咪一路的頭三志願中籤率都好高㗎
係, 每年基本上頭三志願有96-98%

719117 發表於 16-4-21 00:03
你看樓主甘排法是超穩健派
呢個係班主任建議, 我自己本身乙一安x, 乙二善x,乙三陳x, 乙四先伍x, 但老師話甘太摶, 唔建議,佢話乙二去到善X,一定已經冇位, 叫我改乙二放陳x..........

SONIALAI  正確 ,  林護 , 安柱 , 善德 非放第一志願也是冒險了, 有心入 , 必須放鬆第一位, 否則是浪費了 , 再者會派   發表於 16-4-21 14:33

Karmen希希 發表於 16-4-21 00:01
係囉!我明明見本本天書都話葵青區3個band都係位多人,老師叫您乙三填b2無非係想確保學生能夠頭三個選校入到 ...
學校提供資料係, B1位唔夠, 但總學位係有多

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:chan803+發表於+16-4-21+06:24+你間

原帖由 雋雋B 於 16-04-21 發表
係, 每年基本上頭三志願有96-98%
B1生 乙三 放B2 學校,頭三中籤率點會唔高呀

引用:Quote:原帖由+雋雋B+於+16-04-21+發表係,+

原帖由 chan803 於 16-04-21 發表
B1生 乙三 放B2 學校,頭三中籤率點會唔高呀

chocolatebean 發表於 16-4-20 23:23

NT1係咪真係B1位多過B1學生呢? 又嚟計下:

統一派位乙部可選既B1中學學額:
中學名稱中學網性別統一派位非保留學額直屬學額聯繫學額
佛教善德英文中學
NT1男女70

中華傳道會安柱中學
NT1男女74

天主教母佑會蕭明中學
NT174

保良局羅傑承(一九八三)中學
NT1男女74

保祿六世書院
NT172

聖公會林護紀念中學
NT1男女55
順德聯誼總會李兆基中學NT1男女74

東華三院陳兆民中學
NT1男女74

可風中學(嗇色園主辦)
NT2男女5

B1女生可選學額(只計乙部非保留位): 572 (男女校:426, 女校:146)        
B1男生可選學額(只計乙部非保留位): 426 (男女校:426, 男校:0)        

A - 2016區內升中人數: 2998         
B - 2016區內沒有呈分小學升中人數: 0         
C - 2016區內有呈分小學升中人數: 2998  <A-B>        

D - 估計自行/直資離場比例: 30%        
E - 假設B1男生比例: 50%        
F - 直屬位離場B1生(假設以直屬位升中既學生B1比例): 70%        

G - 聯繫位離場B1女生(男女校中假設男女各半): 11         
H - 聯繫位離場B1男生(男女校中假設男女各半): 11         
I - 直屬位離場B1女生(男女校中假設男女各半,70%B1): 0         
J - 直屬位離場B1男生(男女校中假設男女各半,70%B1): 0         
K - 直資/龍校離場B1女生(男女校中假設男女各半): 0         
L - 直資/龍校離場B1男生(男女校中假設男女各半): 0         

M - B1女校統一派位乙部學位: 146         
N - B1男校統一派位乙部學位: 0         
O - B1男女校統一派位乙部學位: 426         

P - 需要參加派位既B1女生: 339  <C/3*(1-D)*(1-E)-G-I-K>        
Q - 需要參加派位既B1男生: 339  <C/3*(1-D)*(E)-H-J-L>        

R - B1女生乙部抽入B1中學機會: 105.90%  <M/P+O/(P+Q)>        
S - B1男生乙部抽入B1中學機會:  62.83%  <N/Q+O/(P+Q)>        

如果:
- 透過自行派位, 統一派位甲部, 以及自己考獲直資中學學位既B1生佔整體B1生既30%, 咁餘下70%B1生中, 女生應該好安全, 男生就.....

夠唔夠位, 要唔要搏, 自己衡量

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-4-21 10:25
NT1係咪真係B1位多過B1學生呢? 又嚟計下:

統一派位乙部可選既B1中學學額:
無論點睇,呢區男生真係冇著數.. 得果 62%抽中B1
‹ 上一主題|下一主題