用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 65網派位情況
樓主: ak46
go

65網派位情況 [複製鏈接]

回覆:65網派位情況

全完第二好嗎?

回覆 一人之下 的帖子

基真都满意? 請問這間學校情況如何, 不太了解

回覆 yoko2518 的帖子

請問可否分享更多基真學校嘅野?

引用:回覆+yoko2518+的帖子 請問可否分享更多基

原帖由 HAZELSO 於 16-06-04 發表

有無睇報紙呀你?Google 下啦

引用:回覆+一人之下+的帖子 基真都满意?+請問這

原帖由 HAZELSO 於 16-06-04 發表
回覆 一人之下 的帖子

基真都满意? 請問這間學校情況如何, 不太了解
呢間學校我以前睇新聞都吾係好鐘意,但我地幼稚園校長大力推薦,咁我自己試下了解呢間學校。我問過幾個讀緊的家長,佢地小朋友都讀得好開心,學校係小班教學,主要學科早上上堂,下午大部分堂上音樂、宗教、視藝,每日有導修堂,大部分功課可以學校完成。學校千禧校舍,小朋友活動空間大。而且學校都多活動。我問返早兩年升小一的朋友,以前基真放第二都未必得的,我相信佢本來做得幾好,我都相信學校係上次事件後應該有檢討同會改善,所以我放佢係第二。

醒目開學勳章

cmteddy 發表於 16-6-4 15:41
知唔知祖堯天主教好嗎?
依間都中間,唔差架,仔仔有幼稚園同學仔讀緊,幾開心
http://rickpoon.spaces.live.com/

回覆:65網派位情況

基真的導修堂不是做功課的,只是檢查手冊有沒有抄漏。新校長改革後,功課要回家做。

醒目開學勳章

lulu0307 發表於 16-6-4 18:56
全完第二好嗎?
依間ok呀,校風唔錯,識幾個女仔都幾乖既讀依間,

中學仲係英中(如果無記錯)
http://rickpoon.spaces.live.com/

醒目開學勳章

HAZELSO 發表於 16-6-4 21:34

基真呢,d新聞真係好令我卻步,轉左新校長,希望學校會變得愛學生,而不是校譽。
而教學方面呢,評價唔到,因唔識人入面讀。但當年個仔選校,問校長邊幾間ok,校長無提過依間。

引用:Quote:lulu0307+發表於+16-6-4+18:56+全完

原帖由 zola 於 16-06-04 發表
依間ok呀,校風唔錯,識幾個女仔都幾乖既讀依間,

中學仲係英中(如果無記錯)
唔該曬
唔知叩門冇 111 有冇機呢?

我都派左基真牙!

醒目開學勳章

lulu0307 發表於 16-6-4 23:04
唔該曬
唔知叩門冇 111 有冇機呢?
有機!朋友個女直情唔係本區,無111的。
你加油呀!

回覆:wballp 的帖子

緊有睇喇, 我上年都有去聽簡介會,open day. 所以唔會為左幾年前單新聞而覺得這間學校差, 學校差5差, 唔可以單靠唔好新聞而去評論。自己有否親自去感受一下教學?老師教導,教學方針。 當然,有些人會覺得出了這單新聞而對這間學校有所不同看法, 這個我冇權去評論, 亦冇資格去評,如果覺得唔好未讀第2間囉, 但我是親自帶小兒去感受簡介會, open day, 參觀教學。這間學校是小班教學, 適合比較活躍小朋友而已。

引用:Quote:lulu0307+發表於+16-6-4+23:04+唔該

原帖由 zola 於 16-06-04 發表
有機!朋友個女直情唔係本區,無111的。
你加油呀!
thanks!!

你系米都派左基真?有機會做同學仔?

引用:回覆+yoko2518+的帖子 你系米都派左基真?

原帖由 DORALIUKY 於 16-06-05 發表

你系米都派左基真?有機會做同學仔?
我大仔明年先升小, 不過今年忙考直資私小,簡介會, 同時都會玩大抽獎。

回覆 一人之下 的帖子

我都係基真排第二,真係抽中,因為單新聞影響我對學校的睇法, 同埋英文好似麻痳

回覆:ak46 的帖子

派左林炳炎,接受唔到,直頭訓唔著

回覆:DORALIUKY 的帖子

Hello 同學仔!

回覆:YYCat 的帖子

Hello入咗基真嘅同學仔。
既然派咗,唔好比單新聞影響自己啦,我都唔會係小朋友面前提!坦白講,我首志願梗係孖仁啦,但抽獎始終係抽獎,第二志願我一定揀間入咗都唔會嫌棄嘅,以前基真擺第二都未必入到。祖天呢幾年都好受歡迎,第二機會都唔大,一心博孖仁,祖天基真二揀一之下,基真安全好多。
我都去咗open day, 鍾意千禧校舍,小班教學,能力平均分配不設精英班,超過50樣課外活動,仲有兩輪校車唔使因為無人接放學冇得參加課外活動。我阿女係個library、跳舞室唔願走。仲話好鍾意課室d台係粉紅色。
門會叩,但叩唔到我都好放心比小朋友入基真。

‹ 上一主題|下一主題