用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保祿學校不是你們想像這樣好
樓主: CYPK
go

聖保祿學校不是你們想像這樣好   [複製鏈接]

反而想知有邊D学校老師是一流的?

王家爸爸  睇你點定義一流   發表於 16-6-10 09:12

回覆 morningsun 的帖子

稀有、罕有

神校總是給人有種感覺係"人傑地靈",而當中所述嘅"人"係指"入讀的學生".

zzeta    發表於 16-6-10 09:39

SingMom 發表於 16-6-9 20:05
我舊同事個女讀呢間,佢嘅描述同你講嘅差不多,我仲以為佢講笑。
唔係學校有問題,而係嗰小朋友唔適合傳統名校。

chocolatebean 發表於 16-6-9 21:03
其實好多名校都係咁
S P C S 20年前都已係咁
唔止SPCS,傳統名校間間都係咁,老師只係教基本概念,深入理解靠同學之間既互動,例如做 Group Projects。如果想老師死谷,應該讀地區名校。

Is it talking about St Paul Convent at causewaybay (the one next to st paul hospital) or the other st paul?

王家爸爸  yes  發表於 16-6-10 09:19

引用:反而想知有邊D学校老師是一流的?

引用:Quote:SingMom+發表於+16-6-9+20:05+我舊同

原帖由 王家爸爸 於 16-06-10 發表
唔係學校有問題,而係嗰小朋友唔適合傳統名校。
我估,係唔適合聖保祿啫,聖保祿出晒名要補補補,家長學生唔做定萬一既應變招數,係有D難搞~~~

引用:Is+it+talking+about+St+Paul+Convent+at+c

原帖由 NeoMom 於 16-06-10 發表
Is it talking about St Paul Convent at causewaybay (the one next to st paul hospital) or the other s ...
Paul Convent ~~~

chingmon 發表於 16-6-10 09:14
我都想知,是否連名校中的名校(DGS?,SPCC)中的學生如非常專心上課,回家認真溫習,都要補習?

...
因人而異

引用:Quote:原帖由+morningsun+於+16-06-10+發表

原帖由 chingmon 於 16-06-10 發表
我都想知,是否連名校中的名校(DGS?,SPCC)中的學生如非常專心上課,回家認真溫習,都要補習?

...
你問果2間都算係積極進補既學校,又其實,打去補習社問吓佢地補開边D中學都會有DD答案,又係當然有D學生係唔使補習既

引用:Quote:chingmon+發表於+16-6-10+09:14+我都

原帖由 王家爸爸 於 16-06-10 發表
因人而異
有DD可能,唔使補習係唔想講俾你知係边間補啫

sell2japan    發表於 16-6-10 09:26

CYPK 發表於 16-6-9 19:47
老師不教書的要家長用資源去幫助女兒,校長無能........完全不察覺學生學科成績底落的原因,又沒有評審各科 ...
學生學科成績底落

我又好想知係邊科? 定係個別學生問題呢?

再多做幾年學長這校應該會降banding

我好期待呢一日既來臨, 我想睇吓到時全香港得番夠幾多間達B1水平既中學, 我估..... 唔夠10間, 個10間可能到時100%入8大, 70%入3大, 或者更......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 mcl203 的帖子

樓主話: 聖保祿學校不是你們想像這樣好........
那麼若果樓主能大方無私的分享給大家答案:

如 xxxxxxx學校是比你們想像中更好的

又或者

xxxxxxx學校不是你們想像這樣差的

sell2japan 發表於 16-6-10 09:37
回覆 mcl203 的帖子

樓主話: 聖保祿學校不是你們想像這樣好........
我都講過張振興、慈幼、何東、鴨真等比你哋想像中更好。

chingmon 發表於 16-6-10 09:14

...

呢个年代名唔名中都幾乎“全民皆補”(誇張左d呀~~总有人得天独厚,引用現代学生術語,果d叫“学神”,唔洗点出力就名列前茅~“学霸”呢就仲係下过苦功~),話哂要係DSE攞*,考試技巧少不了。補习而家唔係力有不逮既代号,亦可以係要更上層楼呀~我朋友囡係SMCC地理都全級头三,老師同佢講攞5绝对無问題,但如果要有*/**,就要出去補习啦……(唔係你估d天皇何德何能俾人幾千万挖角?)

mcl203 發表於 16-6-10 09:23
有DD可能,唔使補習係唔想講俾你知係边間補啫
我女話: 有x同學7科都補, 佢個爸爸叫x同學不要告訴其他人

TwinWong   一日一科, 七日七科, 真係日日坐到PAT PAT 痛  發表於 16-6-10 23:50

引用:Quote:mcl203+發表於+16-6-10+09:23+有DD可

原帖由 sell2japan 於 16-06-10 發表
我女話: 有x同學7科都補, 佢個爸爸叫x同學不要告訴其他人
仲有D係組團進補,不設外賣添

黎個7款套餐,一D都唔奇

‹ 上一主題|下一主題