用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 3歳半彈琴
樓主: Kayinden
go

3歳半彈琴 [複製鏈接]

My boy learn piano since 3.5 yrs old too...i think 1 to 1 lesson is better for young kids

引用:要睇小朋友性格適唔適合屋企人陪學!有啲小

原帖由 yannie_man 於 16-06-29 發表
要睇小朋友性格適唔適合屋企人陪學!有啲小朋友爸爸媽媽在場會放縱啲,咁就唔建議陪!但係陪住學的話家長會 ...
其實我覺得咁細家長又要陪學,老師什至教埋家長,何不等學生大些有5-6歲能獨立上課先學?3.5歲學琴真很無謂,當年我也是8歲先學琴,跟了一個很勁兼嚴厲老師,11歲考8級了。

回覆:miss321 的帖子

回覆:miss321 的帖子

引用:我跟女兒一起彈琴,每天陪練直到她5歲,你

原帖由 yannie_man 於 16-07-03 發表
我跟女兒一起彈琴,每天陪練直到她5歲,你知道是多麼幸福嗎?現在她閒時會跟我說「媽媽,我好鍾意彈琴。」 ...
最弊好多人要贏在起跑線,3歲學琴已不是興趣,是為了考學校,考級。

yannie_man 發表於 16-7-3 08:01
我跟女兒一起彈琴,每天陪練直到她5歲,你知道是多麼幸福嗎?現在她閒時會跟我說「媽媽,我好鍾意彈琴。」 ...

小朋友喜歡的話,唔會話早的
我仔喜歡音樂,我地大人唔識,他三歲半開始學,學琴幾個月,已經會自彈自唱學校所有的歌書,非常陶醉,現在小學,學校派新書回來,他第一時間做的事時打開音樂書,自己學曬d歌,自彈自唱,如果他沒有早學,就不能在幼稚園和初小就有這個自娛的活動

考試期間,他會彈琴唱歌放鬆,彈完一個鐘,整個人又精神返曬,可以繼續溫習

早學是否無謂,視乎小朋友有無興趣,無興趣的視每次練琴是苦差,就真系無謂

yannie_man 發表於 16-7-3 08:01
好羨慕你可以和小朋友一齊彈琴,我不懂鋼琴,但我從少在合唱團唱歌,所以阿仔彈琴我伴唱,都好開心
阿仔都中意唱歌,也有參加合唱團,也有參加獨唱,在他預備比賽時,我和他晚晚一起唱歌

引用:+本帖最後由+LeeCC+於+16-7-3+10:10+編輯+\

回覆:3歳半彈琴

我自己在成年後學小提琴,雖有考級,但真的純粹自娛。孩子現在兩歲半,上緊suzuki 音樂班,期待之後和他一起上親子班,一起跟老師學。我覺得一起學音樂,一起欣賞音樂,是很美好的親子活動。

回覆:Kayinden 的帖子

多謝大家意見,我諗我應該會試一對一先

回覆:Kayinden 的帖子

我女都係3.5學,歲數係其次,其實最重點係要肯練琴。阿女學完第一堂後已經即刻買咗部二手鋼琴,音色其次,最重要有得練!久而久之練琴已成為習慣,阿女每日練3次,每次5分鐘。其實已經好夠

回覆:tingtingword 的帖子

回覆:tingtingword 的帖子

請問你部二手琴幾錢?

我大女細仔也是三四歲時上音樂班(一個上kinder music, 一個上tom lee yamaha), 差不多五歲轉one on one. 大女現在十二歲就麻麻地piano因為喜歡其他樂器多些,細仔就還很enjoy playing the piano,佢形容為:好似手指會變出magic咁。。。

回覆:cmchang0927 的帖子

引用:我大女細仔也是三四歲時上音樂班(一個上kin

原帖由 cmchang0927 於 16-07-06 發表
我大女細仔也是三四歲時上音樂班(一個上kinder music, 一個上tom lee yamaha), 差不多五歲轉one on one. 大 ...
係咪最後都一對一好,定keep 住上 Tom lee 音樂班好,我見JMC 有 88 堂,當中有作曲,樂理。

中間上到邊度要決定轉?

回覆:Wonderlady 的帖子

回覆 Wonderlady 的帖子

其實當時係想阿仔一面上jxc, ㄧ面上piano.因為jmc 到book 3尾已開始兩樣上。 呢兩樣係唔同的東西來的。。一樣係以輕鬆手法令你了解音樂的structure,而private piano就係彈琴的skill、演繹等。。不過到jxc時阿仔上了小學,而jxc又好難成班,要去遠D和冇乜timeslot可choose,所以唯有放棄了。
‹ 上一主題|下一主題