用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同面試
樓主: daisylhn
go

港同面試 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

AgapePa 發表於 16-9-10 13:08
學校出50個老師面試,4851/50=97,一個in 97個,都唔太難
唔係單對單嘛, 小組, 一組頂多10個人! 4851即485組, 開晒24個課室都要做20轉, 一轉一小時, 一日做唔停8小時都要2.5日

引用:Quote:AgapePa+發表於+16-9-10+13:08+學校

原帖由 Charlotte_mom 於 16-09-10 發表
唔係單對單嘛, 小組, 一組頂多10個人! 4851即485組, 開晒24個課室都要做20轉, 一轉一小時, 一日做唔停8小時 ...
1組16人

醒目開學勳章 王國長老

吉蒂小豬 發表於 16-9-10 13:40
1組16人

Thanks for your update

回覆:港同面試

好多人呀!校長話三日共三十組

其實已經分好組,大家不用太早到去排隊,大人小朋友也辛苦,準時(比面見時間早15  mins) 到就可!

留意,夠鐘會關閘,遲到唔比入的。

各位未見的請加油!

醒目開學勳章 王國長老

原來一個課室有5位老師,一組16個學生,同時間開十組(十課室)。每日十場,三日30場。4800人次。
即同時有50個老師做面試。仲有其他職員做維持秩序、簡介會、地下處理check in等。辛苦了。聽日放假要好好休息。(好彩港同職員多!)

引用:原來一個課室有5位老師,一組16個學生,同

原帖由 Charlotte_mom 於 16-09-11 發表
原來一個課室有5位老師,一組16個學生,同時間開十組(十課室)。每日十場,三日30場。4800人次。
即同時有 ...
校長仲話即時入分數、核對。然後看有否個別班房有明顕高分趨勢。

好緊張
唔知計分準則係點
我仔最尾冇玩玩具,剩係四圍行下,話唔想玩廚房嘢:;pppp:
唔知呢part計唔計分

引用:好緊張 唔知計分準則係點 我仔最尾冇玩玩具

原帖由 B__B 於 16-09-11 發表
好緊張
唔知計分準則係點
我仔最尾冇玩玩具,剩係四圍行下,話唔想玩廚房嘢:;pppp:
我和先生都覺得「評分標準」真係佢知你唔知,儘了力便算。其後相信大家還有幾間學校的面試,大家加油吧

天助自助者,  別再怨天尤人

回覆:B__B 的帖子

阿仔話玩完遊戲後老師同小朋友都瞓哂覺,
佢瞓唔着就拍醒其中一位老師一齊執玩具,
唔知真唔真

回覆:Mrs.Luckycat 的帖子

無錯,遊戲才剛開始,
大家都要加油!

醒目開學勳章 王國長老

其實港同面試左咁多年, 我敢講, 每一個環節都別有用心, 以往紀錄包括:
-特登勁歌熱舞, 或者會要求小朋友跟老師做一d大動作, 然後要求小朋友坐定聽野, 睇下識唔識即收
-要求小朋友砌一樣野, 但parts係撈亂晒, 要小朋友主動去換
-挑戰題, 預左你唔識, 但睇你咩反應肯唔肯試
-情景題, 如果xx你會點做, 天馬行空任答, 大家鬥作, 有創意又make sense就易出線
-以上各項有無, 或有幾多英普, 我就唔清楚, 應該會有d

我不在場呀, 聽返以往家長分享咋, 但估到學校每個環節想test d咩囉, 所以我話唔算考學術呀, 但揀性格多d, 亦唔係一時train得出黎

引用:Quote:原帖由+B__B+於+16-09-11+發表好緊張

原帖由 Mrs.Luckycat 於 16-09-11 發表
我和先生都覺得「評分標準」真係佢知你唔知,儘了力便算。其後相信大家還有幾間學校的面試,大家加油吧:fun ...
你句「佢知你唔知」好重point
都係,面試嘅嘢,永遠都冇絕對的公平
希望大家都有心儀學校啦!

醒目開學勳章 王國長老

有家長分享了, 小朋友真係好犀利
http://www.edu-kingdom.com/forum ... page%3D1&page=2

YS_mommy  謝謝!  發表於 16-9-12 15:48

回覆:Charlotte_mom 的帖子

考得咁全面,入到2nd round 的小朋友真的好叻

引用:Quote:原帖由+B__B+於+16-09-11+發表好緊張

原帖由 Mrs.Luckycat 於 16-09-11 發表
我和先生都覺得「評分標準」真係佢知你唔知,儘了力便算。其後相信大家還有幾間學校的面試,大家加油吧:fun ...
大概係主動得來又要坐得定。

知sibling包入2nd in,  但最後唔收。

今年競爭更激烈,加油!

引用:Quote:原帖由+Mrs.Luckycat+於+16-09-11+發

原帖由 retriever 於 16-09-12 發表
大概係主動得來又要坐得定。

知sibling包入2nd in,  但最後唔收。
我自己覺得四人一組合作砌嘢呢part 都幾重要,應該測試小朋友的合群性。呢啲,真係要靠父母/幼稚園老師平時對小朋友的教導。不過,一想到四仟八百幾個考生......呵呵,順其自然,大不了大抽獎吧!

天助自助者,  別再怨天尤人

This is my favorite school.  Unluckily my gal cried at the group singing part.  She told me it was too noisy there.
I asked if she can finish the interview.  she said she was out for a while then finished all the parts.  I realized she must be failed...anyway, good luck to other kids

引用:+本帖最後由+esmetam67+於+16-9-12+17:10+

原帖由 esmetam67 於 16-09-12 發表

This is my favorite school.  Unluckily my gal cried at ...
阿女肯返入去繼續完成,已經好勇敢了!可能當時有學生姐姐或老師協助和鼓勵她呢!能夠應付突發狀況、控制自我情緒,也是很好的能力。加油!

Up

‹ 上一主題|下一主題