用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 11中西區派得好嗎?
樓主: 法子
go

11中西區派得好嗎? [複製鏈接]

Re: 11中西區派得好嗎?

肥仔媽咪:

到現時為止,我只知道我仔有一個女同學入了呂明才,而她是獨女,有15分。

Diamond:

我仔在第一輪報聖彼得上午,有20分(大仔+舊生),不過落空了。看過第一輪上午榜上有名的,25分一定收,20分的也有,只是20分的申請太多,而我仔就是不幸的,沒有入圍。但反觀下午班,我仔都有2個同學在第一輪以15分入到,所以如果你不想冒險,你可以考慮一下報下午班。

上年聽過聖彼得校長介紹,上午班會在2007和呂明才其中一班(不知AM/PM)合拼,然後遷往南區新校舍,新校舍位于Pokfulma Road Fire Station旁邊。校長還打趣說新校的名字一定有“聖彼得”,叫家長放心!

不過我見到那裏還是荒地一塊,還未動工,不知道現在的計劃有沒有變!??

Diamond,

係上午校回搬(我仔仔今年九月會去讀小一)

唔該哂肥仔媽,餐餐同Teresa   

teresa,

咁你仔仔最後入左邊間呀?講落我好似好痴線,其實我大仔今年先3歲 咁早問定,到時新校可能已經起好,不過你地唔好笑我

阿仔個媽 寫道:
Diamond,

係上午校回搬(我仔仔今年九月會去讀小一)

唔該哂

Diamond,

我仔報第一輪的時候考了聖保羅書院小學取錄了,我不想冒險,決定要聖保羅了!

其實現在開始準備並不誇張,我當年都是一樣哦。當然,我仔K1時,我只留意區内有什麽好/不好的學校,慢慢鎖定目標,然後到仔仔K2時就開始正式做資料搜集,到K2學期尾就可以“開工”報名/做portfolio了!

diamond,

餐餐?      你係....

teresa,

嬲你 做咩我係中西區答嗲同你講野你唔睬我! :tongue:

Diamond,

重以為你同我一樣今年要揀小一添... 你可以慢慢考慮, 到時可能更多直資小學  

緊係唔誇張啦, 如果報私小/直資9月已經黎料啦! 大抽獎都係12月既事, 真係想唔緊張都唔得.....   

Teresa 寫道:

其實現在開始準備並不誇張,我當年都是一樣哦。當然,我仔K1時,我只留意區内有什麽好/不好的學校,慢慢鎖定目標,然後到仔仔K2時就開始正式做資料搜集,到K2學期尾就可以“開工”報名/做portfolio了!

MsChanchan,

乖啦!吾好嬲啦!請你飲杯果汁順返先啦!   

想問下聖公會基恩同般咸道官小邊間好d?
係咪兩間都活動教學?

有冇媽咪架仔仔或朋友仔仔考到或讀緊St. Louis呀?  

各位媽媽:

請問基恩小學好嗎? 因我囡囡有20分, 不過唔知間學校好唔好? 因為同區內都有幾間不錯的女校(只得15分) 怕第一輪會落選.

Teresa,

好多謝你呀,我就係聽我朋友講,一升上k3就差唔多要即報小學,我先識驚,諗諗下都係襯自己得閒就收定風先隱陣d
咁你仔仔第一輪揀聖比得定係聖保羅第一??其實我仲未係好明個遊戲規則,真係要向你地多多指教 你講果個portfolio係咪以防兩輪都落空用黎敲門用架??咁你e+咪用唔著o羅 我有冇諗錯左

又可唔可以話比我知中西區有邊d小學係冇咁好架?pm我得唔得 我聽人講,灣仔區對男仔升中派位有著數,又係唔係呢??

請各媽咪多多指教

Ms.ChanChan 寫道:
diamond,

餐餐?      你係....

我識得你d杏仁friend

ccmeow 寫道:
Diamond,

重以為你同我一樣今年要揀小一添... 你可以慢慢考慮, 到時可能更多直資小學  

到時一於再向你地收料   

般含道和基恩都不錯,可以說是同level。

如果有宗教分/舊生分,第一輪選基恩都可以一試,我仔有個朋友仔今年在第一輪以20分(大仔+適齡+宗教)入了基恩。

ccmeow,

我仔有同學考到St. Louis,不過現在第二輪抽到St. Peter (PM),當然會放棄St. Louis。其實,區内很多男孩子都以St. Louis做後備的!

Diamond,

不明白遊戲規則是正常的,所以你要預早些,慢慢去了解。

在第一輪,你可以報一所官小/津小,而也可以同時報直資/私小(沒有規定地區)。在第一輪,官小/津小取錄靠分數(25分/兄姊同校一定收、20分有很大機會、15分就有機會);而直資/私小就按個別學校而定,會interview,看interview 表現(或者幼稚園名氣、家庭背景。。。)。

第一輪公報結果時,如果官小/津小和直資/私小同時取錄,就要作取捨。選了官小/津小就不可以要直資(部分私小則容許參加第二輪抽獎),要直資就要放棄官小/津小學位。

如果第一輪OK,就不用參加第二輪。

我的case是,第一輪同時報津小(St. Peter)、直資和私小,最後津小不入圍,而同時有直資和私小取錄,所以最後決定去直資。

至於portfolio,不是作爲叩門用,而是用來交給直資/私小的。

teresa,

咁我明明地啦,咁即係你冇參加第二輪大抽獎

但我之前又見人話第一輪唔好填哂3個志願.................開始又有d confuse     

Teresa,

唔計宗教比我可能揀St. Louis, 雖然要交學費, 但全日,英文為主, 有中學, 校舍舊但大, 最緊要係近. 對仔仔考St. Louis有百分百信心...只係BK冇乜提St. Louis校內情況   想知多D~

Diamond,

對了!我仔沒有參加第二輪。

你confuse是正常的。但如果有本小學概覽+VCD就會清楚好多。不用急,到你仔仔K3開學時就會有最update的資料了。

ccmeow,

你大可以報了St. Louis打底哦!
‹ 上一主題|下一主題