用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報左5間直私全部失敗,仔好失落
樓主: philosnow81
go

報左5間直私全部失敗,仔好失落   [複製鏈接]

考學校唔如意,失落係正常反應。但正如樓上有網友講,考小一,係起步,以后長路漫漫。只要小朋友比心機,家長肯栽培,點會唔掂。

見到寫仔仔流眼淚,我都眼濕濕媽媽一定要振作,部署好之後的大抽獎。

有時上天已經準備咗更加適合的比小朋友。

記得當年大女升小一,直到最後一間,也都係最想入的一間才有offer,才明白沒有最好的學校,只有最適合自己的學校。

之後弟弟妹妹揀學校,都係一擊即中,因為明白他們更加適合那一類的學校。

Chirley 發表於 16-10-21 10:37
唔好灰心, 我報左3間, 兩間都係無得2ND IN,
另一間知道根本係陪跑...所以我同樓主一樣, 全都失敗了,
有一刻 ...

多謝您鼓勵。雖然我仔面試失敗,但我相信這呢個系人生入面小挫折。分享小小,回想自己,我當年讀既小學都系最普通甚至口碑有D差既果种,但最後都入到好好既中學,讀到好好既大學,最後讀埋碩士。一路過來,完全就自己努力。儘管衣家競爭大左,但只要小朋友自己努力,家長好好教,相信將來都唔會差

b3410 發表於 16-10-21 10:55
見到寫仔仔流眼淚,我都眼濕濕媽媽一定要振作,部署好之後的大抽獎。

有時候,小朋友自己生性,我更加唔捨得。

philosnow81 發表於 16-10-21 09:36
從真道開始,到陳守仁,聖方濟各,英華等等,小朋友全部冇second in。今日早晨,我一次性將所有結果話仔仔 ...

你兒子好懂事,睇到我有啲眼濕濕。
我亦感覺到你對兒子的真正關愛。
祝福你兒子在派位時入到一間真正適合他的好學校。
勝不驕 敗不餒,共勉之。
天助自助者,  別再怨天尤人

回覆 philosnow81 的帖子

塞翁失馬焉知非福!,沒有offer不代表不叻!加油!未來的路還長!

Mrs.Luckycat 發表於 16-10-21 11:16
你兒子好懂事,睇到我有啲眼濕濕。
我亦感覺到你對兒子的真正關愛。
祝福你兒子在派位時入到一間真正適合 ...

多謝大家鼓勵,一定會堅持落去

pamelaywy 發表於 16-10-21 10:13
其實,真係唔需要太介懷,上天總有安排。
因為我自己本身職業關係,見盡不少成功考入/抽入名校的,入左只是 ...
多謝分享!以上情況好多家長身邊朋友都有發生,但大部份家長覺得人地唔識教仔女啫,唔會發生在自己身上既.

宏心 發表於 16-10-21 11:29
樓主的經歷提醒了我,一開始不應該在孩子面前吹捧直資學校,把津校踩成普通或差的學校。口下留一線,日後好 ...
道理就係咁簡單

philosnow81 發表於 16-10-21 11:22
多謝大家鼓勵,一定會堅持落去

樓主我同你好似,小朋友考直資全軍覆沒。覺得唔抵在於其實好多到最後根本未必會讀,但令到競爭變得好激烈!而自己同你一樣,讀唔出名小學,中學名校,入大學,讀碩士,有好好工作,亦見過好多唔識做嘢嘅LSE、劍橋生,佢地雖然讀名校但發展可以平平,比一般大學出嚟嘅人差都會。比學校reject 感覺相當相當差,我要時刻提醒自己名小不等於美好人生。決定左集中火力搵間津小,慳左嘅錢津貼供樓搬去大啲嘅屋,享受一下人生。

回覆:philosnow81 的帖子

加油

JoGoMa 發表於 16-10-21 11:41
樓主我同你好似,小朋友考直資全軍覆沒。覺得唔抵在於其實好多到最後根本未必會讀,但令到競爭變得好激烈 ...

完全同意!我有為仔選擇津校,都唔算津貼入面既名校,聽聞校風唔錯。其實我仔唔知咩叫名校,他每次面試都以為去比賽。。。

因為我自己本身職業關係,見盡不少成功考入/抽入名校的,入左只是 ...

有一事不明,想請教。
我想那些重學術的小學,派得offer的學生應該也是學術程度頗高的。如果有些小朋友後來愈讀愈差,是否那些學校的程度真的很深?還是父母教不得其法,未能協助小朋友?

Mrs.Luckycat 發表於 16-10-21 12:13
有一事不明,想請教。
我想那些重學術的小學,派得offer的學生應該也是學術程度頗高的。如果有些小朋友後 ...

其實我自己都識不少讀某名私小的小朋友,功課壓力或考試壓力太大轉校。92分測驗係墊底。其實媽媽冇乜時間跟功課,真係好辛苦的。

JoGoMa 發表於 16-10-21 12:18
其實我自己都識不少讀某名私小的小朋友,功課壓力或考試壓力太大轉校。92分測驗係墊底。其實媽媽冇乜時間 ...
可惜,白白令不少孩子受到精神上的打擊,好好的一塊美玉,太急於琢磨,反而弄巧反拙,碎了。

多谢分享

philosnow81 發表於 16-10-21 11:08
有時候,小朋友自己生性,我更加唔捨得。

祝你好運~抽到間適合小朋友的学校

睇到你個post, 想起上年我同阿仔嘅經歷!我哋主力報私校,因為想大抽獎!最後有有幾間都有2nd int 或者3rd int, 可惜最後都係on waiting list, 比起第一round out 更失望,期間阿仔也有失落,因為有一間直資學校佢好想入,可惜2nd int 之後reject咗!嗰時諗可能上天要我哋參加大抽獎,點知最後大抽獎去咗黃大仙,真係心情跌入谷底,仲有個細嘅跟尾,諗起兩年後又再嚟過真係想死!其間亦有對阿仔說過難聽的說話!最後四出叩門,慶幸最後叩門成功!回想嗰一年,只係仔仔人生小經歷,亦係好嘅反省!大家唔好放棄,要相信總有出路,現在只係剛開始,不要懷疑小朋友能力,天生我才必有用!佢哋只係五歲人仔,家長要多d欣賞嘅說話同鼓勵!大家加油!

smile_w99 發表於 16-10-21 12:38
睇到你個post, 想起上年我同阿仔嘅經歷!我哋主力報私校,因為想大抽獎!最後有有幾間都有2nd int 或者3rd  ...

系啊,我仔都唔夠5歲,就經歷面試,已經好唔容易
‹ 上一主題|下一主題