用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有沒有人正式向教育局勢投訴過hold 多個直資小一位呢? ...
樓主: 花花之家
go

有沒有人正式向教育局勢投訴過hold 多個直資小一位呢? [複製鏈接]

學校收生收突,不停轉音樂椅,都係想收足學生,我覺得可能驚殺校,殺班。如果無一帶一路,無TSA小組, 無國教小組,教局剩返既$,投資返教育:小班,專科專教, stem。唔會一時少學生就cut, 多就增班。
其實學生少既時候,係應該投資下時間去優化課程,老師又可以進修下,所以話係制度問題係正確。
短視既政策就係,冇學生就cut cut cut.

投訴就唔敢講,但有寫過封信去政府個general question 表達意見. 預左跌落大海,因為局長真正教育政策唔得掂。

花花之家 發表於 16-12-12 21:35
回覆 hkpapa852 的帖子

起碼, basic 情況係, 由政府付錢的學位, 政府會想限住一人注冊一位. (有些直資中 ...

我同你想法一樣。苦惱在:可以點樣?

回覆樓主:

講多少少(如果我離題,請告知,我可自行刪文)

我建議用正本註冊證註冊學位/留位,無論幼稚園到大學,不論本地或外地學生

Cut tsa或公開收集tsa數據/目的(目標),並為此定期檢討

回歸全日制學校目標,限制學術課與非學術課課時比例,或回歸半日制

對2千平方米都冇既又舊又細既學校,如果每級多過2班,都應該比個時間表搬或重建

公開甲乙部1-3派位數目細明。省去個人資料,公開用假地址報小學個案數字及收回學位數量;公開疑似系統出錯而出現的派位個案及數字

以上係我個人睇法及建議,己sent去教局,分左2次,因為其間有d睇法唔同左。
第一封(講派位),教局有覆,長話短說,就係按照一貫行之有效方法處理,資料不能公開。第二封,上面頭4點,冇覆

人人睇法唔,我係呢一年搵小學先留意一d小學既野,你地好多人都有唔同睇法,比我更好,重點係要表達去岩既對口,並重視自己既聲音。加油

JoGoMa 發表於 16-12-12 08:53
我同派位組反映過。佢話直私一人佔多位唔關佢事。

呢個好正,個hotline分類係break到好細,我記得個次我係打去問學額不足,同派位問題,同埋王錦輝點解得15%係沙田友。
佢話要轉線比另一組,佢只"回應"我學額不足及不能公開資料呢2個問題。而且要我舉證真實例子先可以傾落去

wingt903 發表於 16-12-13 00:57
呢個好正,個hotline分類係break到好細,我記得個次我係打去問學額不足,同派位問題,同埋王錦輝點解得15 ...
王錦輝沙田區小一學額既問題, 年年都有人問, 睇吓呢個答案吧(今年再更新既資料)!

http://www.districtcouncils.gov.hk/st/doc/2016_2019/sc/committee_meetings_doc/EWC/10526/st_ewc_2016_008_tc.pdf

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

花花之家 發表於 16-12-12 21:38

non jupus 的收生下, 可以有多過一個offer ,如果都是政府學位, ...

我沒法確定是否不能同一時間註冊多於一個UGC 學額.
但大學聯招第一輪結果係8月初, 收生同註冊期限都係要短時間內(約一星期內)完成, 基本上就算可以Hold N間, 都無乜意思 (9月都開學啦!).

其實, 就算未註冊, 只要學校俾咗個offer你, 咁如果你唔讀最後要人再搵後補, 其實你都係阻住地球轉 (去到大學, 應該無乜學校會濫派學位).

所以是否註冊, 未必係重點了.

不過你呢個問題提醒咗我, 如我只用JUPAS同NON-JUPAS比較, 唔係太貼切
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

多謝大家回應 ! 我也send 了信去審計處 , 因為有感這是行政失當的一種,是一種懶懶行而傷害大圍家長身心健康的行政失當.有現存在中、大學的現有方法可參考,偏偏不理會的行政失當. 可能有用.

花花之家 發表於 16-12-13 22:04
多謝大家回應 ! 我也send 了信去審計處 , 因為有感這是行政失當的一種,是一種懶懶行而傷害大圍家 ...

花花之家 發表於 16-12-13 22:04
多謝大家回應 ! 我也send 了信去審計處 , 因為有感這是行政失當的一種,是一種懶懶行而傷害大圍家 ...

表達有自由。不過諗法係咪公道。

老實講句,可能我講出來俾人鬧,我覺得有直資就要give up抽獎亦唔係最理想做法。

最好係直資跟抽獎同時放榜(私校自理) ,有multiple offer,  限定時內只可註冊一間。

hold位係唔好,但制度應係保証有能者有最大選擇自由。

回覆:有沒有人正式向教育局勢投訴過hold 多個直資小一位呢?

jannychan 發表於 16-12-14 09:05
自行的世襲制, old boy, old girl, 大家又點睇?

評論唔應該只出於自己有無利益...

我無分, 但我支持.

有眼見, 學校既傳承對學校好重要, 對在讀生都好重要....

無校友支持, 又無傳統既學校, 好似無左靈魂, 好難走得遠.

retriever 發表於 16-12-14 07:41
表達有自由。不過諗法係咪公道。

老實講句,可能我講出來俾人鬧,我覺得有直資就要give up抽獎亦唔係最理 ...
其實EDB既責任, 係保障學生可以有12年免費教育.

香港大部份小朋友(至少70%), 最後都會就讀官津小學, EDB係呢方面已有明確規管.

至於直資/私立學校註冊留位安排, 一來EDB管不了, 二來其實呢D學位只係佔傳統學制既少部份(應不足20%), 而且亦唔係一定係必要既選擇, 係EDB角度未必會再跟進亦無可口非.

其實註冊留位呢個議題, 我認為係係個人道德同學校安排問題為主. 如果一睇唔順眼乜都話要去規管, 又好似有D無謂了!

hkpapa852 發表於 16-12-14 10:13
其實EDB既責任, 係保障學生可以有12年免費教育.

香港大部份小朋友(至少70%), 最後都會就讀官津小學, EDB係 ...

同意!

不過EDB 訂既規舉, 是否公道?

似乎有部份人覺得直資同官津都受資助, 所以要管一下...

但感受EDB 都要管理埋, 似乎多左D...

1) 揾葉建源
2) 揾蘋果

1) 揾葉建源
2) 揾蘋果

即係大家認為hold 位比多D 時間hold 到位的家長去作決定係好事 ? 我send左 email 去enquiry 啦, 我認為, 係要有更改, 如何改才是最好就我都未知啦, 但我目標是為4年後的細佬找一個更好的入學方法, 如果可以, 便多少少公道D 的方案, 我認為無錯呀. 實際上. 無人投訴 ,政府部門的確得過且過, 不會改變的哩.

花花之家 發表於 16-12-14 15:44
即係大家認為hold 位比多D 時間hold 到位的家長去作決定係好事 ? 我send左 email 去enquiry 啦, 我認為, 係 ...

Enquiry 只會比一個官方行貨的答覆給你。你要的是改政策,要有很大的社會壓力,或立法會/申訴專員出手。

係呀 , 大步一步來, 申訴專員係一個好地方 . 我一路想聯絡呢個部門 , 但又記不起個名 !謝謝 !

回覆 retriever 的帖子

小朋友有能力考好多間咪留自己最鍾意又最勁個一間.  抽獎同能力冇關, 點確保能者居之, 如果抽唔到, 之後叩, 又叩到或又考到更好既直私, 係可以自由轉
只係可唔可以唔好幾間都留住個位

我聽過一個人hold4間, 因為媽咪鍾意一間, 老公鍾意另一間, 但又想跟家姐讀同一間, 不過因為全家天主教, 所以唔捨得放天主教個間
的確係唔關我事, 因為唔係我比留位費, 同教局反影意見只係因為我覺得而家制度有d奇怪, 佢唔係提供彈性比人做選擇, 而係縱容人唔去做選擇.  我睇法係大家係可以自由選擇考好多間, 自由去留位, withdraw, 再留位
‹ 上一主題|下一主題