用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真心請求意見!! St.Clare( 聖嘉勒) Vs SH 聖心 ...
樓主: beaniecheng
go

真心請求意見!! St.Clare( 聖嘉勒) Vs SH 聖心 [複製鏈接]

引用:當然,+若手執聖心私幼來大抽獎實在係非常吸

原帖由 babycatrina 於 16-12-29 發表
當然, 若手執聖心私幼來大抽獎實在係非常吸引!

係咪住11校網? 要考慮若大吉利是聖私唔收都要啱校網去抽聖 ...
好多謝!你嘅專業意見!

引用:其實睇樓主想唔想勁谷小朋友,各間Cannosia

原帖由 babycatrina 於 16-12-29 發表
其實睇樓主想唔想勁谷小朋友,各間Cannosian 系列出名谷爆,所以我唔敢報

而聖心有私小同準小,正路收得晒 ...
THANK YOU VERY MUCH! 感激!

引用:Yes,+St+Clare+今年只收66人,升小安全系數

原帖由 dreamdream081 於 16-12-29 發表
Yes, St Clare 今年只收66人,升小安全系數好高
thanks dream dream!

Muigg 發表於 16-12-29 17:40
聖心有得抽 抽到津校細妹唔駛再玩小一遊戲亦都唔駛擔心細妹入唔番聖幼 第二個小朋友性格會唔同,到時如有 ...

如果無細妹跟尾for sure St Clare

引用:Quote:Muigg+發表於+16-12-29+17:40+ 聖心

原帖由 Muigg 於 16-12-29 發表
如果無細妹跟尾for sure St Clare
有細妹跟尾所以緊張啲

回覆:真心請求意見!! St.Clare( 聖嘉勒) Vs SH 聖心

有細妹,一定SH,St. clare吾一定收埋妹妹,睇各方面,聖心彈性好多

引用:Quote:beaniecheng+發表於+16-12-28+22:31+

原帖由 Muigg 於 16-12-29 發表
聖心有得抽 抽到津校細妹唔駛再玩小一遊戲亦都唔駛擔心細妹入唔番聖幼 第二個小朋友性格會唔同,到時如有 ...
多謝你回覆! 如果揀聖心遲啲會搬過去NET 11.. 如果St.Clare 就應該留返喺 NET16..

回覆:beaniecheng 的帖子

我真心想多謝每位回覆我嘅jm! 你哋全部都答得好專業.. 好多謝你哋..

聖心

Muigg 發表於 16-12-29 17:40
要睇樓主兩個女相隔幾多年, 若大女K3, 細女K1, 我都唔敢放細妹去其他幼稚園, 驚TOUCH WOOD細妹自己要扣門. 所以除非大女P1, 細女PN, 否則我唔會分開
外唔外補睇小朋友資質, 學校要求同家長心態. 同意唔駛一定要外補.

回覆 beaniecheng 的帖子

樓主唔好客氣. 意見並不專業, 因為無考慮到細妹.
請教其他家長, 讀SH除優先扣門外還有咩Advantage?

假設樓主手執15-20分, 自行大吉利是的話, 咁都係要大抽獎, 再大吉利是的話, 只係係6月扣門是有優先? 咁即係同讀聖提等學校係一樣.

即係, 以安全系數來講, SC wins

而為左怕要預備扣門, 樓主會唔會谷家姐?

當然考聖私小有優勢 (SH WINS)

SH私小教快一年, 即係無可避免地要"適度"外補

SC英小, 一樣要外補英文以涵接小一 (和)

SH津小半日 (SH wins)

樓主大女兒乖巧受教,似乎兩間學校都會因為家姐乖乖而收既機會幾大. (和)

樓主最理想既情況係, 入SH, 考到SH私小, 抽SH津小, 細妹入埋唔駛煩!(SH wins)

每個家庭取向唔同, 有細妹跟的話而我個女又受谷的話我可能都會好認真咁考慮搏聖心, (我女唔受谷而且無細妹, 所以揀SC), 兩間都係好學校, 好多人好羨慕你有呢個快樂既煩惱, 祝福你!

babycatrina 發表於 16-12-29 23:55

除升小外,可能要考慮埋升自己中學的百分比。在此方面,St clare安全一些(因SH只有5x%).

兩間都是AM,如選SH,正如樓主所說,真是要搬屋,返8:20,net 16校車要成個鐘。st clare 可以不搬。

另外,正如前文所說,"2間都有「姐姐讀緊但晤收細妺」嘅case出現過,始終睇細女第時interview 表現"。都是選一間在各方面最適合大女的學校最好. 2間各有利弊,也是好學校,在此恭喜你。

樓主有咩心水?

引用:樓主有咩心水?

原帖由 babycatrina 於 16-12-30 發表
樓主有咩心水?
首先我想好多謝你哋花好多時間同我去分析! 其實我心大心細中.. 因為聖嘉勒的確可以 比較少競爭情況下升小一.. 我唔係25分 所以自行嘅機會都好細對嗎?!

beaniecheng 發表於 16-12-30 20:58
首先我想好多謝你哋花好多時間同我去分析! 其實我心大心細中.. 因為聖嘉勒的確可以 比較少競爭情況下升小一 ...

建議你去小學同中學版做下功課,唔敢亂講

有廿分都可能值得一試?!

babycatrina 發表於 16-12-29 23:55

路過一問,請問SH可否有私小offer 又抽津小下午班?

maymay27 發表於 16-12-30 23:24
路過一問,請問SH可否有私小offer 又抽津小下午班?

可以

聖心可以抽奬其實對有細妹嘅家長好有幫助,讀聖心我會建議搬入12或者11網抽女津,如果入到的話,就真係無憂無慮阿妹就直入啦。

所以我投聖心!

聖心幼稚園和私小有net 嗎?

hha 發表於 16-12-31 00:55
聖心可以抽奬其實對有細妹嘅家長好有幫助,讀聖心我會建議搬入12或者11網抽女津,如果入到的話,就真係無憂 ...

同一見解 有細妹聖心 彈性大好多
無細妹 st clare
‹ 上一主題|下一主題