用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港華:直資為減學習差異 稱部分華小Band 2生英語學習失 ...
樓主: elbar
go

港華:直資為減學習差異 稱部分華小Band 2生英語學習失信心   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-4-12 08:23
書院似乎仲未醒覺問題其實係自己身上。
點解佢留唔同華小叻人個心呢?呢件事就話到俾大家知了。 ...

所以由頭至尾我都覺得華中好肉酸、有d姓賴。
華小可能真係執得唔夠深,d仔程度一般,但以華仁名氣我好相信每年依然有本事吸引到一d超班過江龍,而本身上嘅斷估唔會差得緊要(掛?)
我當input大部分一尾二頭丫,佢地自己又點培育呢班仔?出黎DSE成績唔止一尾二頭咁差wor

hkpapa852 發表於 17-4-12 08:23
書院似乎仲未醒覺問題其實係自己身上。
點解佢留唔同華小叻人個心呢?呢件事就話到俾大家知了。 ...
有啲似德雅,留唔到好既小學生原校升
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

Charlotte_mom 發表於 17-4-12 09:55
華小可能真係執得唔夠深,d仔程度一般,但以華仁名氣我好相信 ...

睇完港華, 弊喇, 又勾起我鐘意培正既心添, 本來都心如止水, 放低咗, 見到港華咁, 又諗到人哋扭盡六壬盡收小學部學生, 唔驚有咩B2尾, 副校仲豪言壯語話就算B3學生都可以教得好, 人哋個DSE成績又咁亮麗, 無聽過人哋話要轉直資..........哎哋, 得19個位.............點搏!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

hkpapa852 發表於 17-4-11 16:36
唔知小學部仲會唔會厚顏繼續相隨呢?
唔好咁講啦...........唔知當初協恩係咪都係呢個原因轉直資呢................

Charlotte_mom 發表於 17-4-12 09:55
華小可能真係執得唔夠深,d仔程度一般,但以華仁名氣我好相信 ...

公關好差。

蘇校長邊間出身?

佢咁講係最差答法,連傳統名校最重要既歸屬感,同氣連枝,一脈相承都傷埋。

耶穌會代表有無野講?

好似周神父係反對既?

回覆樓主:

講到尾,轉直資都係想收成績較好學生,什麽「有教無類」,想收D低下階層學生都係藉口。
小學部就慘D,帶直升!

醒目開學勳章 王國長老

retriever 發表於 17-4-12 12:01

公關好差。

係,公關災難。
點樣無溝通都好,外人睇起黎點都係兩父子。而家反轉豬肚,有咩好睇
閉門4466拆掂佢先啦

醒目開學勳章 王國長老

最慘而家小學部讀緊果d,都唔知點

retriever 發表於 17-4-12 12:01

公關好差。

蘇校長係港華舊生

耶穌會應該未有 official statement.

base on 我仔仔係學校早會聽返黎,周神父係表面反對,但就認為持份者應該討論同互相尊重。

Charlotte_mom 發表於 17-4-12 12:27
正常依家已入學的都會不受影響的, 唔係小學部家長暴動都似。

Charlotte_mom 發表於 17-4-12 12:27

冇計,香港教育制度就係咁

little_yolky 發表於 17-4-12 12:30
正常依家已入學的都會不受影響的, 唔係小學部家長暴動都似。

根據蘇校長講嘅,同你嘅理解有啲出入。

如果 2020 年轉直資, 2020 年 入學嘅,就要比學費, 由 2020 年計入華小嘅,仍然有 79 個位嘅聯系機會( 但我估係 band 1/2 身計, band 3 唔受 ),  但 2021 年入華小嘅就要用新方法計

係,公關災難。
點樣無溝通都好,外人睇起黎點都係兩父子。而家反轉豬肚,有咩好睇。
閉門4466拆 ...

可能,係你地一相情願覺得佢係兩父子。但其實就好似成蟲單嘢咁~

little_yolky    發表於 17-4-12 12:38

optman88 發表於 17-4-12 12:33
根據蘇校長講嘅,同你嘅理解有啲出入。

如果 2020 年轉直資, 2020 年 入學嘅,就要比學費, 由 2020 年 ...
對呀, 所以以華小計, 現就讀既入中學比率應該不變, 即2020年轉直資, 2019年入小一既仍然無問題, 當然2020年入中學部就要俾學費。其他中途轉直資都係咁。係無端端要俾學費囉。

optman88 發表於 17-4-12 12:35
可能,係你地一相情願覺得佢係兩父子。但其實就好似成蟲單嘢咁~

回覆樓主:

學校擺到明是 “擇優而取” 而非 “有教無類”, 着實令人失望. 佢唔轉直資但DSE成績普通d, 我都重對佢有番d尊重, 但而家....

lovebb2 發表於 17-4-11 18:33
華小 好羞

羞嘅應該係中學部放棄有教無類的原則

optman88 發表於 17-4-12 12:29
蘇校長係港華舊生

耶穌會應該未有 official statement.

嗯。

又係校董會組成問題。

如果辦學團體耶穌會反對,又在校董會夠票,理應可以遇佛殺佛,炒埋蘇校長都得,因為蘇只係校董會委任體現校董會意志既行政職位。

印象中上一輪討論華仁轉直資,報導話有預埋最壞打算係耶穌會退出。

retriever 發表於 17-4-12 13:05

嗯。

我估應該唔會嘅
‹ 上一主題|下一主題