用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黃埔宣道小學、瑪利諾神父教會學校,你會點揀? ...
樓主: tiramisui
go

黃埔宣道小學、瑪利諾神父教會學校,你會點揀?   [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

借位問
、荔天同協和(CSW)
點比較呢?

SarahGil 發表於 17-5-2 10:45

借位問
男仔: 三間都唔好揀
女仔: 荔天/協和
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

男仔住40
網點算?
考直私好d?
崇真或禮賢都會好過荔天/協和嗎?

SarahGil 發表於 17-5-2 11:00

個人認為:

荔天/協和 > 旅港/愛德/禮賢 > 崇真/善導

SSP升中, 男仔絕對係死亡之區, 只有愛德 (有聯繫位可直升長天) 同 四邑商工總會新會商會學校 (有聯繫位可直升黃棣珊) 有點著數.

hppa    發表於 17-5-4 11:18
Felix223  死亡之區...  發表於 17-5-2 11:30
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

男仔點解 3 間都唔揀得 ??

IYY 發表於 17-5-2 13:22

男仔點解 3 間都唔揀得 ??
男仔有得揀都唔好係SSP升中,除非住係另一區可用住址網升中,否則小一選校無謂入去40網。唔信的話,5/6年後包你後悔

hppa    發表於 17-5-4 11:18
IYY  明了  發表於 17-5-2 14:47

hkpapa852 發表於 17-5-2 14:42
男仔有得揀都唔好係SSP升中,除非住係另一區可用住址網升中,否則小一選校無謂入去40網。唔信的話,5/6年後 ...

Sorry! 我唔係好明白,可否詳盡點解釋一下?感謝

kinglily 發表於 17-5-3 01:44
Sorry! 我唔係好明白,可否詳盡點解釋一下?感謝

簡單來說,深水埗唔夠英中/band one位比男仔。

深水埗網的英中或band one學校只有三間左右比男仔:
- 長沙灣英文天主教中學(全男校)
- 中華基督教會銘贀中學(男女校)
- 四邑工商總會黃棣珊紀念中學(男女校)

就算計埋瑪神,都係四間左右,而且瑪神位應唔多位。

當然,如果本身住在深水埗,要搬家就校網,在樓價高企的今天,一啲都唔容易,唯有在能力範圍內盡力,然後聽天由命。但如果是主動搬屋就校網,咁男仔實在不宜揀深水埗。

https://drive.google.com/open?id=0B1ySsRClPSWYQkFaSUUwMnhuYTg

tkinwong 發表於 17-5-3 13:16
簡單來說,深水埗唔夠英中/band one位比男仔。

深水埗網的英中或band one學校只有兩至三間:

想問下英中/band1中學數目是否會隨時間改變呢?現時只有三間,但六年後,是否有可能會有更多中中合資格轉英中,或由Band 2 Band 1。咁到時咪多d選擇lor

se6b03 發表於 17-5-3 15:02
想問下英中/band1中學數目是否會隨時間改變呢?現時只有三間,但六年後,是否有可能會有更多中中合資格轉英 ...

都要有能力才可升级呀

se6b03 發表於 17-5-3 15:02
想問下英中/band1中學數目是否會隨時間改變呢?現時只有三間,但六年後,是否有可能會有更多中中合資格轉英 ...

以我自己來說,小朋友入到band 2A, 已很開心。自己當年也不是band one 中學,但校風唔錯,同學們都各有成就。

之不過,對於進取型的家長來說,深水埗網的確係不利男生。非英中要上車變英中其實很難,因為要有足夠的第一組別學生。我自己在深水埗大,雖然不是在本區讀中學,但自己觀察是,深水埗的中學幾兩極化。

hkpapa852 發表於 17-5-2 11:04
個人認為:

荔天/協和 > 旅港/愛德/禮賢 > 崇真/善導

但四邑係寶校

jason1978 發表於 17-5-3 16:22
但四邑係寶校
我唔係好知點解呢間係寶校, 我只係知, 聯繫既B1尾中學, 始乎唔介意小學部唔係咁出色, 年年依然保留21個位俾小學部, 咁基本上小學部可能已有近50%學生可以保証入到呢間中學

hkpapa852 發表於 17-5-4 09:33
我唔係好知點解呢間係寶校, 我只係知, 聯繫既B1尾中學, 始乎唔介意小學部唔係咁出色, 年年依然保留21個位俾 ...

已搵到資料,唔該曬

想請教你你又會點排法?

SarahGil 發表於 17-5-5 12:11

想請教你德雅你又會點排法?

如果確定第一組別學生,我可能會咁排:-
1. 上智
2. 聖母玫瑰
3. 黃棣珊
4. 德雅

第5開始開可接受的band 2 . 如果不幸頭4間都派唔到,我諗填銘賢和瑪神都無意思。

銘賢我都很鍾意,但認為第二放聖母玫瑰安全啲。

回覆 siden 的帖子

回覆樓主:

我見黄埔宣小好多入華英同迦密,同宗教有冇關?

回覆 nobletree 的帖子

No.  The students' performance, very good!

jmk2012 發表於 17-5-6 19:46
回覆 nobletree 的帖子

No.  The students' performance, very good!

請問你是否用家?老師有冇愛心?小朋友開心?
‹ 上一主題|下一主題