用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 急! 請問中四選三科和選兩科分別在那?
樓主: donald63
go

急! 請問中四選三科和選兩科分別在那? [複製鏈接]

Rattie 發表於 17-5-15 18:31
Really, 我們一路以為一定要3 electives 達到三條5至達標,如果早知可以計英文做一科 elective 舊年就可以 ...

英國大學如果要3科electives,英文通常係唔計(包括warwick),但m1m2我就唔係好清楚,照道理core+m1m2應計一科。但都要睇大學,有啲寫得好清楚(例如warwick係計),唔清楚最好直接問大學。

cow 發表於 17-5-15 23:09
英國大學如果要3科electives,英文通常係唔計(包括warwick),但m1m2我就唔係好清楚,照道理core+m1m2應計 ...

睇返 ANChan 嘅 post, 就咁照字面解,阿女係考 3 electives, 咁就一定要呢3科攞足3條5至達標,當然仲要計 英 數 LS 至少有3。一科 elective 都不能失壓力真係唔細。
其實英文要 ielts 有 7分+细分要求,符合的話照計英文都冇理由冇3。
還是美國d大學好,比得 offer 你都是 unconditional。

cow 發表於 17-5-15 23:09
英國大學如果要3科electives,英文通常係唔計(包括warwick),但m1m2我就唔係好清楚,照道理core+m1m2應計 ...
If only have 2 electives, then count two cores, English can be counted, but also level 5.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Rattie 發表於 17-5-15 23:41
睇返 ANChan 嘅 post, 就咁照字面解,阿女係考 3 electives, 咁就一定要呢3科攞足3條5至達標,當然仲要計  ...
以warwick計,如果meet唔到conditional offer 嘅conditions(eg:555),但meet到大學2科electives嘅conditions(55+55),收嘅機會都好大。

cow 發表於 17-5-16 00:41
以warwick計,如果meet唔到conditional offer 嘅conditions(eg:555),但meet到大學2科electives嘅condition ...
咁最初唔知原來係可以用 2 electives + 2 core 去計嘛,仲以為係冇彎轉

cow  warwick 住 westwood 好,啲房大好多。  發表於 17-5-16 18:31

回覆 Rattie 的帖子

姐係選三科其實一定好過選二科, 有多條路選擇, 岩嗎?

如果有人修讀4C+3X+M1/M2,我知3X可以Drop走一科,咁!M1/M2是否也可以Drop呢?

thx.thx.

YmOra 發表於 17-5-16 19:11
如果有人修讀4C+3X+M1/M2,我知3X可以Drop走一科,咁!M1/M2是否也可以Drop呢?

thx.thx. ...

我校m2 上學期考試唔得即可申請drop

cakecakemango 發表於 17-5-16 18:29

係 先3x 讀上去 唔得至drop 1科

TwinWong 發表於 17-5-16 19:56
我校m2 上學期考試唔得即可申請drop

原來都可以drop,我以為M1/M2唔係個個都可以修讀,既然成功打低別人而修讀到的,我以為學校不會咁容易接受"退修".

thx.thx.

YmOra 發表於 17-5-16 21:26
原來都可以drop,我以為M1/M2唔係個個都可以修讀,既然成功打低別人而修讀到的,我以為學校不會咁容易接受"退 ...

係m1/m2 係數底好可優先修讀 但到最后
又可能無一半人去考DSE

YmOra  明白晒  發表於 17-5-16 21:43

YmOra 發表於 17-5-16 21:26
原來都可以drop,我以為M1/M2唔係個個都可以修讀,既然成功打低別人而修讀到的,我以為學校不會咁容易接受"退 ...
返而好多學校會勸退M1M2唔達標嘅學生。

YmOra  都係,唔得的不如唔考好過呢!  發表於 17-5-16 21:46

TwinWong 發表於 17-5-16 21:35

係m1/m2 係數底好可優先修讀 但到最后
睇清楚大學想報邊科,可能drop個X好過drop個M。

cakecakemango 發表於 17-5-16 18:29

4C+2X 如果夠高分,理論上係可以打橫報,有信心不如集中火力,唔需要花時間去讀第三個 elective 。之不過入神科嘅學生偏偏大部份係修讀 3個 electives。

黃巴士    發表於 17-5-24 10:20

LingChiBaBa 發表於 17-5-16 21:41
睇清楚大學想報邊科,可能drop個X好過drop個M。

但如果真係讀唔到夾硬上
可能影響埋其他科就煩

係啦! 不過怕外國大學要3 個electives

回覆 1998Ruby1998 的帖子

JUPAS 計6科, 但我見到又話睇BEST 5, BEST 5 係咪一定要睇中文呢?

回覆 cakecakemango 的帖子

我記得港大 Best 5 係好似要包中英文(至少上一年係咁)。

1998Ruby1998 發表於 17-5-22 19:21
回覆 cakecakemango 的帖子

我記得港大 Best 5 係好似要包中英文(至少上一年係咁)。 ...
禁唔多合理,唔係乜野叫做“Best 5"? 若我中文得4,其他有5或5*, 夾硬包中文入去就唔係“Best"咯~

Yanamami 發表於 17-5-22 21:30
禁唔多合理,唔係乜野叫做“Best 5"? 若我中文得4,其他有5或5*, 夾硬包中文入去就唔係“Best"咯~ ...

大家睇返以下條link入面嘅Selection Principle會清楚。

http://www.aal.hku.hk/sites/default/files/2017%20Programme%20Admissions%20Information.pdf

cakecakemango    發表於 17-5-23 14:03
‹ 上一主題|下一主題