用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幫助增高既運動
樓主: IloveJJ
go

幫助增高既運動   [複製鏈接]

鐘意跳,打排球都好吖。不過,跳同增高好似無咩關係。

IloveJJ 發表於 17-5-10 14:18
謝謝!
咁跳繩都係跳,係咪兩者一樣呢?(我指針對增高方面)
唔知有冇研究報告喎,不過我覺得跳繩同籃球既跳爭好遠,跳繩其實唔太需要跳,只係踏步

MrBeast  my thought also on 跳繩  發表於 17-5-10 17:27
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

IloveJJ 發表於 17-5-10 15:01
係?
跳繩妳最高跳高過腳掌已可以,籃球隨時跳高過膝頭,妳話分別幾大
Learning to Read, Reading to Learn.

IloveJJ 發表於 17-5-10 15:00
玩水點練到個肺?點增高呀?
玩完水,睡眠質素會好啲,練個肺會高咩?

適量運動有助刺激生長板,過量就好難講。

IloveJJ 發表於 17-5-10 15:00
玩水點練到個肺?點增高呀?

其實你晒多D太陽(不過要揸防晒), 飲多D日本3.6/3.7鮮奶(不過我驚有輻射, 所以無飲), 拉拉筋, 跑下跳下, 就OK喇。

我生完都高咗1.5CM啦。

MrBeast    發表於 17-5-10 17:29
MrBeast  生完高左  發表於 17-5-10 17:28

回覆 MASAYA 的帖子

但跳繩要不斷跳窩, 而藍球跳的機會相對少d , 另外越跳得高是否對增高的成效成正比 ?  又真係唔知呢

little_yolky 發表於 17-5-10 15:46
其實你晒多D太陽(不過要揸防晒), 飲多D日本3.6/3.7鮮奶(不過我驚有輻射, 所以無飲), 拉拉筋, 跑下跳下, 就 ...
生完有得高?

miujoey 發表於 17-5-10 15:53

但跳繩要不斷跳窩, 而藍球跳的機會相對少d , 另外越跳得高是否對增高的成效成正比 ?   ...
我都唔知,只係覺得幅度唔高,好似同跑步差唔多,但冇人話跑步會高,當然重心問題都有人提出過,但好似未有定論

2jkidsfather 發表於 17-5-10 15:54
生完有得高?
唔知喎, 我同我家姐都係生完小朋友高咗。

2jkidsfather 發表於 17-5-10 15:54
生完有得高?
補鈣補多左?

一個教PE的朋友講, 要上下跳的運動才有幫助, 向環跑既運動就幫助不大,  足球跑步都幫助不大

MASAYA 發表於 17-5-10 15:00
唔知有冇研究報告喎,不過我覺得跳繩同籃球既跳爭好遠,跳繩其實唔太需要跳,只係踏步  ...

岩岩香港又有位14歲女孩做左世界紀錄,30秒105下,係灣低身既

IloveJJ  灣低身  發表於 17-5-10 23:30

mcl203 發表於 17-5-10 16:43
岩岩香港又有位14歲女孩做左世界紀錄,30秒105下,係灣低身既
而家個個都咁跳,上身要穩定唔好郁,只係雙腳光速原地踏步,如果跳係有助增高,我好懷疑呢種跳法有冇助增高,我細個既跳繩就可能有

https://nutri.jtf.org.tw/index.php?idd=1&aid=4&bid=288&cid=926睡眠與生長賀爾蒙
增高?怎樣才能長高 兒童長高 小孩跳繩能長高嗎 ?有科學根據嗎?下面我們會通過詳細的解說, 來讓你瞭解一下, 請往下看。 身高能否如意, 取決於幾個因素, 首先是遺傳因素, 占70%, 此外, 取決於其他條件, 包括運動、營養、環境和社會因素等。

莫忽視運動鍛煉:
不少人認為跳繩、打籃球等彈跳性的運動有助於長高, 以醫學觀點來看的確如此。 根據研究發現, 生長板受到過度的壓迫會造成生長遲緩, 但是適度且間斷性的壓縮或伸展生長板, 卻可以刺激它生長。 所以想要長高的兒童及青少年, 不能不做運動,

尤其是一些彈跳性的運動。 但是過度的重量訓練如體操、舉重反而會妨礙生長, 建議在成長階段最好能避免。 體育運動可加強機體新陳代謝過程, 加速血液迴圈, 促進生長激素分泌, 加快骨組織生長, 有益於人體長高。
跳繩是一種非常有效的有氧運動。 它除了擁有運動的一般益處外, 更有很多獨特的優點。 那跳繩的好處有哪些呢?現在人們為了長高, 看到廣告裡說的一些增高藥或者是一些增高鞋, 就會用一大筆的經濟費用來買, 可是, 自己試了才知道不管用, 那麼還有沒有別的辦法使身體再長高一些呢?那就是體育鍛煉。

例如:
(一)慢跑
慢跑5~7分鐘, 做柔韌性和放鬆練習——劈腿、下腰、擺動、抖動20分鐘。
(二)單杠懸垂
儘量使身體放鬆, 上肢儘量伸直, 懸垂10~20秒;身體休息2~3分種, 再重複一次, 然後做一次負荷懸垂, 負荷重5千克。 經一周鍛煉後, 可把每次懸垂時間延長到30~40秒。
(三)全力起跳練習
雙腳跳躍2次, 每次10下, 左腳單腳跳躍和右腳單腳跳躍, 次數同上, 同一組跳躍動作之間的間隔5~8秒, 不同組動作之間的間隔 4~5秒, 開始階段每天做2組, 經一周練習後可增加到每天3~4組。
(四)跳繩練習
游泳對助長也是一很有效的運動;游泳時要在水裡做各種拉緊動作,

例如蛙泳時使勁伸直雙臂和雙腿, 隔一天遊一次。 為了加快長個的速度, 重要的是練習不要千篇一律, 可配合打籃球、排球、做廣播體操、騎行車、放鬆跑等, 少做負重練習。

在運動量的掌握上, 可以根據鍛煉後的感覺、表現和反應正常與否來確定。 運動適量時, 鍛煉後自我感覺良好, 精力旺盛, 反應靈敏, 食欲增加, 睡得熟, 白天學習精力充沛。

如果鍛煉後, 食欲下降、昏昏欲睡、無精打采, 這表示運動量過大, 應及時調整。 進行這些鍛煉時的年齡不宜過早, 過早地鍛煉不僅無助于長高, 反而會影響身高, 男子13~22歲, 女子11~17歲進行這些助高練習可得滿意效果。 進行體育鍛煉的同時, 必須注意加強營養, 以促進肌肉和骨骼的生長和發育。 應掌握的原則是:在確保足夠的熱量、蛋白質的供應的同時;應補充足夠的無機鹽、維生素, 如各類魚、肉、奶、蛋、豆製品。 各種蔬菜、水果。 總之, 一日三餐可食多種營養物質混合食品, 而不能偏食, 要合理搭配。 有適宜的體育鍛煉, 再加上充足的營養供應, 就不難實現較理想的身高。

MrBeast  之前我train 都是隔日   發表於 17-5-10 17:44

‹ 上一主題|下一主題