用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瑪神真的不如往昔?
樓主: yellowyu
go

瑪神真的不如往昔? [複製鏈接]

thyhma 發表於 17-6-10 16:45
如果追分壓力少左,即瑪小唔使谷學生入B1英中(又唔會向外公布),谷得叻又怕佢唔直升中學部,咁嗰D小六跳船 ...

深水埗最叻的女校係上智,男校係長天,小朋友可以入到當然是最理想的結果,但我認為深水埗無「神」級津貼中學。

再者,瑪神的第一組別學生,我唔覺得會和荔天或協和的第一組別學生有很大的分別。

tkinwong 發表於 17-6-10 19:31
深水埗最叻的女校係上智,男校係長天,小朋友可以入到當然是最理想的結果,但我認為深水埗無「神」級津貼 ...

我在圖書館見到一些上智中學的中一,二女生,老實說英文好普通,做英文閱讀報告竟看oxford tree stage 7/8。
我認為深水埗區普遍英文較低,所以這區沒有神校。

qualcomm 發表於 17-6-10 16:36
或者咁講

其他區B2a中學可以keep全級英中,瑪神中一一班半要中中,仲要係一部份瑪神小來的
其實當年英中收唔到85%成績最top嘅4成學生先要開中文班,是否表示瑪小升去瑪中嘅B2學生,並非區內最top嘅4成?咁瑪中DSE成績唔好而要跌Band,可能係受直屬制度之拖累!

worldcat 發表於 17-6-9 15:25
我覺得瑪神小都有人追捧。
仲有班唔需要追B1中學嘅家長。

今年扣門有4xx人、選2xx出來筆試面試、始終有間吾錯既直屬中學、校舍又大又靚、一定有不少家長追捧
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

cherrieshum 發表於 17-6-10 20:17
我在圖書館見到一些上智中學的中一,二女生,老實說英文好普通,做英文閱讀報告竟看oxford tree stage 7/8 ...

你咁講真係嚇親我,level 7-8 初小已經應該有能力睇。
我女2.5歳,都已經完成level 3

littlemaopig 發表於 17-6-11 22:49
你咁講真係嚇親我,level 7-8 初小已經應該有能力睇。
我女2.5歳,都已經完成level 3
...

我只是看見幾個上智學生這樣而已,當然不能作準。不過,由於我是圖書館常客,我是極少看見津貼小學的學生看英文故事書的,若有看的,也只是看看圖片或看簡單的Oxford tree列系,因此我推論深水埗學生英文不佳。

thyhma 發表於 17-6-11 12:32
其實當年英中收唔到85%成績最top嘅4成學生先要開中文班,是否表示瑪小升去瑪中嘅B2學生,並非區內最top嘅4 ...
瑪神中學早於2010成為第一批落車英中(不能全英文班), 即當年和之前一兩年已未能收取達85% 全港Top 40%既學生.

以前瑪中和瑪小每級人數相若 (~130人一級), 直屬位有70個.

瑪神中學俾小學部直屬位佔至少55%中一學額, 其餘學額, 基本上都盡收區內B1學生. 所以問題一定在於瑪小直升上去瑪神中學個班學生, 即55%當中, 有多於15%係B2A以下成績.

瑪小多年來升讀英中比例都係~70%, 叩除升讀瑪中個班, 其實只有不足~15%學生成功闖去其它英中, 餘下直升既55%當中, 即最多只有40%係B2A-B1既學生.

如果扣除B2A, 可能直屬位中, 只有28%-32%B1學生, 再加上15%外闖其它英中既學生 (當佢地全部都係B1), 瑪小最多只有43%-47%B1學生, 而實際情況, 可能會更差.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cherrieshum 發表於 17-6-12 06:44

我只是看見幾個上智學生這樣而已,當然不能作準。不過 ...

我見旅小的小二學生,同級有不少學生已看中丶英文chapter books, 包括小兒,不是所有深水埗津校學生不看深少少的英文書。Oxford Reading Tree,小兒在幼稚園已看了七七八八,升小一已不愛看ORT了。不過我們一般在學校圖書館借書或者自己購買圖書,不去公共圖書館借閱。
你看到的可能只是個別例子。
相信40網各間小學,有不少初小學生也有看英文chapter books的習慣,如讀英小的小學生一樣。

hkpapa852 發表於 17-6-12 09:24
瑪神中學早於2010成為第一批落車英中(不能全英文班), 即當年和之前一兩年已未能收取達85% 全港Top 40%既學 ...

升英中只有40幾百分比,比不上愛德,與聖紀文差不多。看來瑪小要大幅改革課程了。

cherrieshum 發表於 17-6-12 10:18
升英中只有40幾百分比,比不上愛德,與聖紀文差不多。看來瑪小要大幅改革課程了。
...

40網仲有邊間係大約40%升B1?

littlemaopig 發表於 17-6-12 11:15
hkpapa852 最清楚,我不清楚。

littlemaopig 發表於 17-6-12 11:15
自己睇吓:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3295224&extra=page%3D1
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cherrieshum 發表於 17-6-12 11:29
又擺我上枱....

cherrieshum 發表於 17-6-12 11:29
又擺我上枱....

cherrieshum 發表於 17-6-12 10:18
...

我睇好瑪小,自從幾年前開始行小班,課程已經有改革

karen55407 發表於 17-6-12 11:56

絕對同意。
但係老實說我也有留意瑪小,成日見到一有瑪小嘅討論,某小學的家長們就會蜂擁攻擊。 我覺得咁樣嘅網上 踩低人哋抬高自己 或者爭拗意義不大。

karen55407 發表於 17-6-12 11:56

我不清楚瑪神課程改革當年由幾年班開始, 但如果當年小二/三年也有參與改革, 相信成效係失敗.

因為上年瑪中Pre-S1成績, 係近年最差, 中文科更低於全港平均

hkpapa852 發表於 17-6-12 12:10
我不清楚瑪神課程改革當年由幾年班開始, 但如果當年小二/三年也有參與改革, 相信成效係失敗.

因為上年瑪 ...

慢慢等下啦!無記錯應該係依家小四嗰屆

karen55407 發表於 17-6-12 12:22
慢慢等下啦!無記錯應該係依家小四嗰屆
但如果前人成績繼續下跌, 到時個班即使叻好多, 一樣無運行

hkpapa852 發表於 17-6-12 12:35
但如果前人成績繼續下跌, 到時個班即使叻好多, 一樣無運行

咁改革都要等時間嘅!依家講緊小一選校嘛!
‹ 上一主題|下一主題