用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40校網選校問題
樓主: Jennypp
go

40校網選校問題   [複製鏈接]

好多謝你地既寶貴意見

hkpapa852 發表於 17-9-6 10:19
留係深水埗讀小學, 大部份家長6年後升中都一定要煩過, 尤其係男生家長

感恩!感恩!阿囝成功衝出40網

cherrieshum 發表於 17-9-6 17:47
感恩!感恩!阿囝成功衝出40網
好事, 去咗邊區?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-6 17:51
好事, 去咗邊區?

8月底成功了,被聖若瑟英文小學(觀塘)錄取,觀塘應比深水埗好(男仔),現在仍很感恩!多謝神!

cherrieshum 發表於 17-9-6 18:00
8月底成功了,被聖若瑟英文小學(觀塘)錄取,觀塘應比深水埗好(男仔),現在仍很感恩!多謝神!
...
係好D, 但都係唔多夠B1位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-6 18:00

Oh no!不過我心儀英小,能夠入英小,已經非常幸運。不過聖若瑟的英語環境與聖瑪加利相差好遠,應是私校資源不足有關。

cherrieshum 發表於 17-9-6 18:05
Oh no!不過我心儀英小,能夠入英小,已經非常幸運。不過聖若瑟的英語環境與聖瑪加利相差好遠,應是私校資 ...
無政府資助, 自然要限米煮限飯

hkpapa852 發表於 17-9-6 18:00

請問葵涌區,黃大仙區及沙田區夠band 1學位嗎?

cherrieshum 發表於 17-9-6 18:15
請問葵涌區,黃大仙區及沙田區夠band 1學位嗎?
唔, 妳睇吓呢個帖先:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3409617

hkpapa852 發表於 17-9-6 18:16
唔, 妳睇吓呢個帖先:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3409617

以手機睇,睇唔清楚,因為表格亂晒

cherrieshum 發表於 17-9-6 18:20
以手機睇,睇唔清楚,因為表格亂晒
唔用APP, 用Browser睇會好D

hkpapa852 發表於 17-9-6 18:24
唔用APP, 用Browser睇會好D

OK, OK , thx

睇完,個人數字敏感度極低,如沒看錯,好似沙田區較好。

cherrieshum 發表於 17-9-6 18:36
睇完,個人數字敏感度極低,如沒看錯,好似沙田區較好。
係,事實的確如此

hkpapa852 發表於 17-9-6 18:39
係,事實的確如此

或者幾年後搬去沙田。多謝你提供資訊!thx

Gary_family 發表於 17-9-6 20:18
我剛見到李鄭屋官立好似幾好,小班,活動教學,全英環境,大家認唔認同?
...

千萬不要選,深水埗低下層的南亞裔都選李鄭屋官立,我家附近就有很多南亞裔,差到不得了,每天都霸道,又像童黨橫霸道,將圖書館變成遊樂場,連圖書館管理人都討厭他們。識得一個人是做社工的,他就是住在李鄭屋邨,幾乎每星期投訴學校一次,因為學生吵到拆天。你想子女學壞,你就選李鄭屋官立。

Gary_family 發表於 17-9-6 20:18
我剛見到李鄭屋官立好似幾好,小班,活動教學,全英環境,大家認唔認同?
...

不要浪費機。
如果想竹,叩門入啦。
自行和大抽獎搏下其他先。

Gary_family 發表於 17-9-6 21:10
因為我今天剛見到幾個小朋友,工人姐姐帶住,中國人,全英同工人姐姐及同學對答,好似st Margret Co 啲學 ...

明白,我上年排次序時有了解過佢。全英,是這學校唯一的好處。
但,都係果句,不要浪費機會,試左其他先。
即使你自行入左,比如你自行入了荔天,無得大抽獎,但諗左半年都係想去讀返李鄭小,可以六月大抽獎後去叩門的。

叩門是人人可參與。
‹ 上一主題|下一主題