用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家長應放手讓小三孩子自行溫默書嗎?
樓主: mypineapple
go

家長應放手讓小三孩子自行溫默書嗎?   [複製鏈接]

回覆樓主:

會放手的家長是否因為平時默書不計入測驗考試分呢?

asweetmom 發表於 17-9-10 07:32

計㗎!只不過我嘅信念係你續書唔係阿媽續!初小放唔到手,高小有呈分壓力你更加唔敢試,升中會有好大轉變、你都未必幫到手但佢自己又搞唔掂⋯⋯俾多啲信心,只要佢行咗第一歩成績又跌咗、你都要贊佢 「嘩今次自己搞掂好叻呀」佢越有信心成績就越好!有一次同學仔媽咪同佢講「你自己溫習默書好叻呀」佢就飄飄然點都唔俾我理佢。
小三有份功課代替考試,佢叫我印啲相呀、資料呀,佢喺堂上由老師引導做完份功課、我都完全唔知到。

asweetmom 發表於 17-9-10 07:32
比重好低,除非你連個一分半分都不能失…

momama 發表於 17-9-10 08:02
計㗎!只不過我嘅信念係你續書唔係阿媽續!初小放唔到手,高小有呈分壓力你更加唔敢試,升中會有好大轉變 ...

她是自己溫習和自己默兩次,但我不放心,會和她再默一次。這樣子是有放手還是沒放手呢?

MrBeast 發表於 17-9-10 08:14
比重好低,除非你連個一分半分都不能失…

我的想法是默書有得溫習,盡量拿滿分。如果默書在呈分考試可以貢獻多一分,按比重就是9分了。

asweetmom 發表於 17-9-10 09:58
她是自己溫習和自己默兩次,但我不放心,會和她再默一次。這樣子是有放手還是沒放手呢?
...

係未放手!考試時我會work at home做人肉佈景板,確保佢坐喺書枱前(即使可能係發緊夢),定時安排好味下午茶,佢唔識就問我。

回覆樓主

當然,如果本身成績低迷,就唔可以咁做啦

momama 發表於 17-9-10 10:03
係未放手!考試時我會work at home做人肉佈景板,確保佢坐喺書枱前(即使可能係發緊夢),定時安排好味下 ...

她自己默的兩次通常也9x分,我希望她100分所以給她時間再溫習。到我和她默的時候,10次有6、7次100分,派回來的成績就10次有3、5次100分。

momama 發表於 17-9-10 10:04
當然,如果本身成績低迷,就唔可以咁做啦

在班上頭5,全班2x。

asweetmom 發表於 17-9-10 10:01
我的想法是默書有得溫習,盡量拿滿分。如果默書在呈分考試可以貢獻多一分,按比重就是9分了。
...
所以如其他網友suggested,默書應在初小時放

asweetmom 發表於 17-9-10 10:01
...
If it is still 小三, 呈分考試 would not affect 升中. It would affect the final result in P3.
Sometimes, there is a trade off.

放手also means letting the child to learn from the consequences/result.

小二開始自己溫,自己背默課文,自己改完,我再睇下

小三自己溫習,我完全唔理,只學校派返來簽名

asweetmom 發表於 17-9-10 10:09
她自己默的兩次通常也9x分,我希望她100分所以給她時間再溫習。到我和她默的時候,10次有6、7次100分,派 ...

純粹你自己嘅取捨,唔合格都試過,我都未鬧佢已經喊定先,之後就乖乖哋温習

October. 發表於 17-9-9 14:38
長話短說,因為小學時冇放過手俾阿仔自己溫書,主觀認為男仔唔勤力唔自律又驚男校多打機,升中時道聽途說 ...

男仔比較遲熟,好多時到中學及高中先發力。
幾時自動自覺讀書, 男女有別.

asweetmom 發表於 17-9-10 09:58
...

未算放手。 其實小朋友自己温有9x分, 我已經覺得佢攞到2oo分了!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 17-9-9 07:44
我仔舊年小三開始自己温中,英文默書, 首先佢自己錄响ipad, 自己温完就播嚟自己默, 全年我冇插手, 成績同我 ...

請問ipad有什麼錄音apps?

先謝謝

siden 發表於 17-9-10 18:55
請問ipad有什麼錄音apps?

先謝謝

ipad有預設apps---> Voice Memos

gracelam 發表於 17-9-10 19:01
ipad有預設apps---> Voice Memos

Thanks!

剛試試用

就算只讀詞語,原來有好長要錄呢

siden 發表於 17-9-10 19:36
Thanks!

剛試試用

分開幾次錄。
‹ 上一主題|下一主題