用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 文法雜談2:如何訓練一個平凡孩子英文遠勝top 1%的尖 子 ...
樓主: eviepa
go

文法雜談2:如何訓練一個平凡孩子英文遠勝top 1%的尖 子   [複製鏈接]

回覆 little_yolky 的帖子

我都明白中文都好重要, 但由於佢係英小+一條龍英中, 如英文追不上就麻煩, 需然現在跟到學校進度無問題, 但一定不是好的那批.  中文閱讀只是今年9月剛剛開始,因為今天學校不會讀題, 要自己睇, 現每日15分鐘伴讀好過無.

miujoey 發表於 17-9-18 12:12

我都明白中文都好重要, 但由於佢係英小+一條龍英中, 如英文追不上就麻煩, 需然 ...
即伴讀係中文, 自己睇係英文? 咁都好。

講真現今多家長重英多過中文, 我囡d同學如是大多英文好過中文. 見佢地係學校拎住既書大多係英文, 中文今年無讀題, 個個易家先識驚.

回覆 Covenant2017 的帖子

若在同齡國際學校學生,可能跌至最低個10%。

想請教; 妳的意思是國際學校學生甚至是英文為第一語言學生的英文能力很強?

eviepa 發表於 17-9-18 07:37
你講得好啱,我訓練個女真係唔係好得,所以我响文中強調: 佢無過人天份、佢嘅英語能力,响由细到大閱讀嘅 ...

改咗個題目先啦,無謂誤導新手家長啦。

我信聽讀說寫,不信單靠閱讀的偏方!

真係想證明 single-case case study ,聽我講 看看 Prof Robert Yin 的經典 Application of Case Study Research. 唔好亂噏!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

little_yolky 發表於 17-9-18 11:51
只讓她看單語, 你會後悔的。

我兩個女現在一個三年級一個五年級, 兩個從會坐已經有閱讀與趣, 會爬就已經會 ...
去到外國也可能經常使用中文, 中文的地位在世界上愈來愈重要。

ANChan59 發表於 17-9-18 16:30
改咗個題目先啦,無謂誤導新手家長啦。

我信聽讀說寫,不信單靠閱讀的偏方!
你真的相信嗎? 我阿細就係先聽, 不過係聽說讀寫, 不是聽讀說寫, 其實我兩個都係聽說讀寫既次序, 但係, 我見到阿細真係慢慢絕望了。

simonlawht2 發表於 17-9-18 16:08
回覆 Covenant2017 的帖子

若在同齡國際學校學生,可能跌至最低個10%。
應該是吧, 不是嗎? 正常來說, 國際學校英文程度一定好過英文小學, 英文小學既又會好過中文小學, 除非刻意栽培 vs 放養式當然不能比較。

little_yolky 發表於 17-9-18 17:40
你真的相信嗎? 我阿細就係先聽, 不過係聽說讀寫, 不是聽讀說寫, 其實我兩個都係聽說讀寫既次序, 但係, 我見 ...
No need to be sequential, for languages, not single dimension - Read only.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

little_yolky 發表於 17-9-18 17:40
你真的相信嗎? 我阿細就係先聽, 不過係聽說讀寫, 不是聽讀說寫, 其實我兩個都係聽說讀寫既次序, 但係, 我見 ...
在eK多focus on 讀的po,寫就較少

little_yolky 發表於 17-9-18 11:03
咁都算足夠?!!!

先唔講英文, 講中文閱讀。我大女好鐘意睇「中文」書, 佢真係睇好多, 我年年望下張cre ...

講出重點,孩子每日看上幾小時的英文及中文故事書,成績一般

MrBeast 發表於 17-9-18 21:39
在eK多focus on 讀的po,寫就較少

寫得好,一樣要*浸*,初中孩子喜看書,最好有一個好老師鼓勵及肯批改,就事半功倍。。。

IloveJJ 發表於 17-9-18 11:36
唔駛咁灰心喎,我覺得睇得書多既功力,係要响中學先滲透出來既。

而家由幼稚園計起到小學完都睇左9年,如果要到中學先發揮作用真係一個好長期投資。

little_yolky    發表於 17-9-19 10:39

brother4 發表於 17-9-18 21:59
寫得好,一樣要*浸*,初中孩子喜看書,最好有一個好老師鼓勵及肯批改,就事半功倍。。。
...

批改指閱讀報告?

DSE 英文拿5**的學生只有約1% ,原來每天30分鐘閲讀便可使一般孩子的英語大幅拋離狀元水平,請問其目。

回覆 MrBeast 的帖子

等我醞釀多陣,遲下出個全面學英文嘅 post

little_yolky    發表於 17-9-19 10:40

1998Ruby1998 發表於 17-9-18 23:59
回覆 MrBeast 的帖子

等我醞釀多陣,遲下出個全面學英文嘅 post

等你出手

IloveJJ 發表於 17-9-18 23:09
咁睇書,係增加個人知識內涵,一生受用既,咁抵返啦!

大家目標不同,你閱讀的目標是一生受用,green妹閱讀的效果要反映在成績上。

little_yolky    發表於 17-9-19 10:41

asweetmom 發表於 17-9-19 00:32
大家目標不同,你閱讀的目標是一生受用,green妹閱讀的效果要反映在成績上。
...

一世太長太多變數,我要一D實際D既野。
‹ 上一主題|下一主題