用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍真光
樓主: shootingstars
go

九龍真光 [複製鏈接]

回覆樓主

d student helper坐在一邊玩手機,形象大打折扣。

gniling 發表於 17-11-18 22:38
安排都唔好,地方太細,坐得好迫,又無書睇無野玩,個滑梯放响度又唔掂得,好大誘惑(emoji)
啲student help ...

我覺得係有啲亂。。。同組有個媽媽唔知係佢無聽清楚。。定老師無講清楚。。。佢in完room1就走左。。。其他人係room2等左佢好耐都唔見人。。。等到啲小朋友無晒耐性。。。我囡起身想走

回覆樓主:

Del

學校地理位置不太好,鄰近街市比較亂。
不過體諒學校復辦時間較短,秩序流程尚算大致良好!個別有改善空間。比起一些歷史悠久而亂的,這個應算OK吧
外籍老師無咩笑容,可能係真性情的表現。
唱歌跳舞沒看到當場紀錄,可能等小朋友出去才寫?
最後老師單獨發問就包含好多範圍如圖形,顏色,動物,次序,交通工具,小肌肉,學校希望以幾條短問題,考核多方面認知

志在參與!

佢既大小 同位置 外籍老師情況 之前佢開放日已經知

回覆 flones5 的帖子

唱歌跳舞 我那組既華籍女老師有記錄

回覆 like_yan 的帖子

上午定下午in 架?

回覆 EggEgg08 的帖子

我小朋友對那些真光大姐姐勁心心眼佢勁喜歡她們 😍😂

但我遇到的老師好好的, 我在第一間大房見的, 我見果個老師坐角落頭的, 但佢會在門口歡迎家長入去, 然後帶我到佢個位, 好有禮貌, 我見其他全部只系坐定定在自己個位, 好似個考官, 被我感覺勁差.
而且我個老師問女女時又好有笑容, 初頭女女完全唔答佢,佢都無野,仲會俾動物女女吸引佢先, 到玩完一輪, 佢見女女有反應就再問番頭先女女唔答佢的問題,今次女女有答佢啦.
但我見隔離個老師麻麻, 人地唔答就算, 唔會再問,所以我覺得自己好好彩.佢仲會送我地出門口.卑我感覺真系唔錯.
但安排就真系唔好,間房有好多人一齊見, 好嘈,隔離果個講野大聲,女女就轉身望佢,唔知會唔會計佢唔專心但我覺得只要佢地唔坐咁近就無事啦.
而且見完出到去,都無人理我,我又唔知應該去邊,要企左一輪先有人問,先知原來又要出來等,都唔明點解見一陣又要等,點解唔可以玩玩具等,佢都系等入房跳舞同玩玩具之麻,甘點解唔可以玩住等
見完老師又要坐番在出面等,女女猛話米見完老師囉,猛話想走,這安排影響小朋友心情,影響表現

回覆 mammy@daddy1122 的帖子

我見那個都好好不過其實去開放日時都睇到佢地老師如何
心中有數

我知你講邊個我都好欣賞佢,開放日時佢已經好nice,仲好詳細同我講課程,學校理念果d,果日女女仲主動話想同佢影相,佢又肯結果,有日同朋友講起,俾張相佢睇,原來我朋友都識這位老師,朋友話佢原本喺中環名校聖心做的,已經做到出哂名好,又盡責,小朋友又學到嘢,年年家長知道係佢教自己個小朋友都好開心又安心的,估唔到佢咁岩嚟咗真光,我都好想個女係佢教
尋日面試,我同個女喺等入第二間房(你指大房隔離果間)時,見這位老師咁岩由大房出嚟,我見佢好好笑容,佢仲同我個女打招呼,不過聽佢講既野應該唔認得上次見過我個女,但唔緊要,咁先證明佢唔認得都對我個女(一個只係第一次見既家長)咁好
但可惜,我入到細房見老師,個中學尹老師好似好惡咁,我個女開頭坐唔定,周圍望個課室,佢即刻好強硬咁講“你可唔可以坐定”,個女同我都即刻眼定定被佢嚇親,睇怕都無行。
但我唔明點解會由唔係做幼稚園的老師見小朋友,中學老師又有幾了解小朋友的發展情況,佢地咁細個,間課室又吸引,望下都好正常我個女又唔係周圍走,所以我對學校既安排都唔鐘意

mammy@daddy1122 發表於 17-11-19 10:21
但我遇到的老師好好的, 我在第一間大房見的, 我見果個老師坐角落頭的, 但佢會在門口歡迎家長入去, 然後帶我 ...

我都係見角落頭女老師,長頭髮戴眼鏡的,好斯文好好笑容

jimjimjim 發表於 17-11-19 06:22

上午定下午in 架?

我in下午

littleyam_2001 發表於 17-11-19 13:11

我知你講邊個我都好欣賞佢,開放日時佢已經好nice,仲好詳細同我講 ...

Del

我上午見架又無野呀 知道要見兩間房呀

回覆 littleyam_2001 的帖子

細房是指小朋友玩玩具 跳下舞那間房?

我嗰 round 嘅安排好好喎!In下午 14:30.
先坐定定等入房individual interview。
In 完之後個老師就叫我哋出去等吓,因為一陣再要去隔離房唱歌、跳舞、玩玩具。

唱歌跳舞房入面,兩位老師都有留意小朋友表現,但全程由華籍女老師mark 分。

回覆 Mamakoko 的帖子

我見個牌係甘寫,而且我開放日來過,佢邊有甘多個老師,我覺得只係幾個中學老師幫手見小朋友都算,因為多人

但我見果間細房(不是指跳舞房,都是一個個小朋友見老師答問題的,但不是你們講的大房果間)都無一個係幼稚園的,至於大房果間我朋友有份見,佢話認得有3-4個係幼稚園,甘即係大大部分都唔係幼稚園老師,甘我覺得唔好囉,如果一間房只係幾個幫手老師我接受

而且我讚成mammy@daddy1122的意見,都係等玩玩具咁點解唔可以玩住等,點解要在出面再等
仲要第三個名貼就甘俾我,都唔知貼系邊好,俾問問題個老師佢又唔要,原來要等完再等俾跳舞果個

Mamakoko 發表於 17-11-18 23:49
登記完之後完全冇指示之後係點,坐左係櫈仔度好耐...要自己主動問先知原來可以入room 1, 入完room1出來,又 ...

不是呀!當日有學生叫我們跟顏色咭分組坐,入咗英文房唱歌後,仲有叫我們在Rm2外坐,之後入去面試中、英文,跟住走得。
不過他們好似唔熟流程安排,可能停辦多年啦

flones5 發表於 17-11-18 23:56
學校地理位置不太好,鄰近街市比較亂。
不過體諒學校復辦時間較短,秩序流程尚算大致良好!個別有改善空間 ...

請問幾時出offer?
‹ 上一主題|下一主題