用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCC vs 港同
樓主: jenmt
go

SPCC vs 港同   [複製鏈接]

jenmt 發表於 17-11-29 10:17
如題,有冇用家可以俾啲寶貴意見?

幾好既問題。。。

我試搜羅下以下港同較優性既特質:

1. 學費較平
2. 頭三年無測考
3. 應該無咩體藝或樂器要求
4. 地點較方便(香港仔隧道學校地點QK D)
5. 可能無咁多富貴同學
6. 較大機會12 年同學 (據講,另一間在高小或初中會走一大批去國際或國外)
7. 校舍附近較親民,有茶記,圖書館,家長較易等候。另一校附近相當貧瘠。
8. 較自由可以著運動鞋上學,另一校校風較循規蹈矩。
9. 校車較貴。

暫時諗到係咁多。

babywish    發表於 17-11-29 13:15

雲牛 發表於 17-11-29 10:54
可能真係有d嘢港同勁得過SPCC 呢,有辯論才有真理

贊成辯論!!

retriever 發表於 17-11-29 12:10
贊成辯論!!

SPCC應該有三樣優勝

第一係成績
第二係成績
第三係成績

係EK唔係只會比較成績?三連勝KO對手

Tans    發表於 17-11-29 15:20

回覆 Soundervolt 的帖子

其實SPCC體育一D都唔差,好多都係DIVISION 1,校舍唔大,但都有咁既成績,已經算好好啦

ckcleung 發表於 17-11-29 12:20
回覆 Soundervolt 的帖子

其實SPCC體育一D都唔差,好多都係DIVISION 1,校舍唔大,但都有 ...

男女校比全男或全女校理論上好難兼顧男子及女子組別運動比賽,呢個情況值得理解。其實SPCC喺學界有咁嘅成績已經一尐都唔差。

hppa    發表於 17-11-29 15:42

kctsang 發表於 17-11-29 12:20
SPCC應該有三樣優勝

第一係成績

講成績就無謂。

但傳統學校有樣優勢,係佢哋既文化承傳。

佢哋中學既師友計劃可做到一比一。

我諗唔好話新直資,就算老牌學校都唔係咁易做到。

retriever 發表於 17-11-29 12:32
講成績就無謂。

但傳統學校有樣優勢,係佢哋既文化承傳。

只講成績係EK文化

我覺得入間餐廳食飯有人鐘意佢嘅甜品,有人可能鐘意佢支house wine, 不過係呢度最後都係有人走出黎話佢個主菜不行

kctsang 發表於 17-11-29 12:35
只講成績係EK文化

我覺得入間餐廳食飯有人鐘意佢嘅甜品,有人可能鐘意佢支house wine, 不過係呢度最後都 ...

有人鐘意米芝連,亦有人鐘意茶記,點解唔可以開心些牙?一定係要話米芝連好過茶記

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

唔好講成績。除左學費,SPCCPS完勝!如果我仔女有幸入讀我發夢都會笑
唔駛唸,一定係SPCCPS,唔係一間死讀書嘅學校學校,真係培養到領袖人才,最令我心儀係學生/畢業生叻得黎係有禮謙遜,唸樣對我黎講至最難得。百年老校舊生網絡強勁。無得比

jenmt 發表於 17-11-29 11:59
Thanks for all your feedback and advice!

We are looking for creativity and good presentation skil ...

樓主,既然你咁清晰自己要咩,又何須出呢個post問人意見呢!

Soundervolt 發表於 17-11-29 12:01
但係又會有其他人話SPCC只係讀得唔玩得喎....

咁擺明成績唔符合老師指定要求,係會被勸停課外活動噃~

我有朋友係SPCC畢業,十年前佢個小朋友都考到,咁當然入啦。但小朋友因為一件小事(記憶中好似只係响回南天濕潤窗上畫個笑面),立即俾學校懲罰,並要高調召叫家長。我朋友當然唔開心,加上覺得個女都讀得唔開心,於是轉咗去一間IS讀,依家小朋友讀得比以前開心。

所以,都係嗰句,你自問小朋友適合邊類學校,如果你咁都答唔到,EK都幫你唔到。

hppa    發表於 17-11-29 15:44

Charlotte_mom 發表於 17-11-29 12:45
唔好講成績。除左學費,SPCCPS完勝!如果我仔女有幸入讀我發夢都會笑
唔駛唸,一定係SPCCPS,唔係一間死讀 ...

HKUGAPS 中學同SPCC小學係隔離,係好兄弟

kctsang 發表於 17-11-29 12:45
有人鐘意米芝連,亦有人鐘意茶記,點解唔可以開心些牙?一定係要話米芝連好過茶記
...

同意!

不過人與人間為比較而比較。即好似女士講老公,INTANGILBE 既比較唔到,都係幾多卡幾多層樓易D 分高下。

雲牛 發表於 17-11-29 10:54
可能真係有d嘢港同勁得過SPCC 呢,有辯論才有真理
hkuga 值博率高好多

Charlotte_mom 發表於 17-11-29 12:45
唔駛唸,一定係SPCCPS,唔係一間死讀 ...

你係港小學長,最有說服力!

回覆樓主:

我認識讀醫嘅朋友comment係spcc嘅讀醫同學係乖巧形,聽教聽話!但講sharp醒話頭醒尾嘅靈活變通都係DGS DBS, presentation 同leadership強d!睇家長要咩!

申利:無以上學校offer! 如果小朋友入到上面邊間都lur飯應

hppa    發表於 17-11-29 15:45

Thanks for all your feedback and advice!

We are looking for creativity and good presentation skil ...

港同一定可以比你good presentation skill and creativity, 因為這一直是港同的賣點。
Good academic 港同都可以fulfill。
但SPCCPS就係TOP academic 為賣點,同埋有足夠資源培養小朋友,小班教學尤其做得好。小朋友嘅德育亦非常注重。
決定就在於樓主需要乜嘢同覺得邊樣重要啲。

樓主你小朋友仔定女?
仔就SPCC 女就港同 因為我女等緊SPCC call  waiting
講笑啦 一定系Spcc cc

hppa    發表於 17-11-29 15:46

spcc 有 ib, hkuga 冇,not ur cup of tea?
spcc 似bmw,sporty, good look , luxurious interior,點解要去揀 toyota?
‹ 上一主題|下一主題