用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 RC vs St. Louis
樓主: Cartim
go

RC vs St. Louis   [複製鏈接]

hkpapa,咁RC呢?一連串既改革,對未來有效嗎?

晴晴小B 發表於 17-12-4 14:21
我有朋友個仔係APS考中游,插去華小考班前列,你可以想像華小...
APS 唔奇呀,你見毎年升中派位既輝煌紀錄就知所謂中游並不少野。

hkpapa852 發表於 17-12-4 14:25
港華問題其實源於自己教學水平, 但書願不願意承認自己既問題, 暫時只係將目標轉移咗去華小

如果港華自己 ...

完全同意,華小在灣仔區又有大量舊生子弟入讀,理應生源不差,去到書院後成績下滑,書院的教學問題應該正視,把問題推比小學生源就說不過。有朋友兒子正是本屆書院畢業生,他說學校是十分十分自由,上堂瞓覺打機老師唔會理你,如果冇定力好易出事。

Jade_BBB 發表於 17-12-4 14:29
hkpapa,咁RC呢?一連串既改革,對未來有效嗎?
RC改革, 暫時未見成效.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

Thx ar,hkpapa!入左呢間學校,我選擇相信學校的校策能夠幫到我小朋友,起碼煩少左一半升中既煩惱😊

Jade_BBB 發表於 17-12-4 15:33

Thx ar,hkpapa!入左呢間學校,我選擇相信學校的校策能夠幫到我小朋友,起碼煩少左 ...

至少RC有心改革, 港華暫時淨係見佢推波

如果升中嚟睇: 我會選RC棄港華

小學我認為兩者分別不大
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-4 14:25
港華問題其實源於自己教學水平, 但書願不願意承認自己既問題, 暫時只係將目標轉移咗去華小

如果港華自己 ...

華中係本區失去叫座力,始終港島係要爭學生,唯有靠子弟兵力頂,子弟兵可能本身都有D問題,叻既子弟兵見咁又唔肯上去頂,難分雞與蛋既先後~~~

港華, 可能要等上任小學及中學校長留下來的舊患清除, 會有起色.

至於 RC, 讀緊的子弟兵就話麻麻地, 去年DSE 都係未見起色.

其實去年不少老牌學校考 DSE 也不太好, 世姪女讀銅鑼灣名女校, 中文也肥了不少人. 要成績好, 不如諗下去培僑

雲牛 發表於 17-12-4 17:09
港華, 可能要等上任小學及中學校長留下來的舊患清除, 會有起色.

至於 RC, 讀緊的子弟兵就話麻麻地, 去年DS ...
唔係呀? 培僑中文好?

得57%學生攞到JUPAS degree, 即係3322率好大機會都係得6X%...... 咁中文又會有幾好?

絕大部份傳統B1中學, 過去5/6年, 3322率差極都可以係大部份時間維持70%或以上, 女校更加係80%或以上

如果80%或以上都係唔夠好, 要更上一層樓無理由去搵間得6X%既學校呀?

神邏輯? 我呢D凡人不懂了!

去邊間培僑?去雲頂果間?咪玩啦!去沙田?人地講緊港島區,沙培未去到引人去咁遠朝拜呀?!

至少RC 頭一層學生派位、考直資程度唔差。又有直屬做backup

我係話 (其實係抄人地話), 培僑好, 不是培僑中文好

嗱, 唔騎劫樓主個 post, 兩間揀, RC 係睇高一線, 課程會深一些, 讀得好, 升中易 d跳去更高一層.

雲牛 發表於 17-12-4 17:28

你都知, 我最鍾意去打爛IP (Iron Powder) 既玻璃心

所以呢, 唔好亂做 IP

hkpapa852 發表於 17-12-4 13:34
佢一直都係英中..... 當年為咗保住全英中資格, 中一主動減收一班.

請教一下,這些入U率從哪裡可以搵到?謝謝!

hkpapa852 發表於 17-12-4 15:35
至少RC有心改革, 港華暫時淨係見佢推波

如果升中嚟睇: 我會選RC棄港華

請教 hkpapa852

若男仔、天主教、直/私、龍校/直屬, 哪一間 DSE 成績較優?

RC, SMC, 聖類斯, 九龍灣聖若瑟?

foopopo 發表於 17-12-4 18:27
請教 hkpapa852

若男仔、天主教、直/私、龍校/直屬, 哪一間 DSE 成績較優?

中學嗎?

如果係: RC/SMC > St Louis > 九龍灣聖若瑟

hkpapa852 發表於 17-12-4 18:30
中學嗎?

如果係: RC/SMC > St Louis > 九龍灣聖若瑟

Thanks。

咁小學呢?RC or SMC?

雲牛 發表於 17-12-4 17:28

係呢度先講,等我係果邊俾人搬大石,幾乎爬唔番出黎~~~

雲牛    發表於 17-12-4 23:33

我諗好小人會放棄高主教去lu 記...

聽聞華小最top那些每年也有十個八個走咗
‹ 上一主題|下一主題