用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考直資令自己了解更多
樓主: giveupaguy
go

考直資令自己了解更多 [複製鏈接]

ksc2000 發表於 18-3-9 21:19
我近年先知升中規則咁殘酷,點解唔可以好d?

例如自行成功可以早點比人知,點解七月才比人知?

晒氣,啲官就算有仔女,有無邊個係留港讀書,個個都出國,針唔拮到肉邊知痛
好似我哋間小學,校長,副校個個都無兒無女。。。佢哋只係成日口口聲聲話明家長,好了解小孩。。。明個屁咩,了解個屁。有時無經歷過真係唔會明架

giveupaguy 發表於 18-3-9 21:13
任何一次分數都充滿壓力
   考完每天等報分數個下,又係好驚。
   學校又派得慢,今日問未派,又要等聽日,個種心情人都顛。

現在每天知無信後,好想快點到第二日

yanxyan 發表於 18-3-9 21:28
晒氣,啲官就算有仔女,有無邊個係留港讀書,個個都出國,針唔拮到肉邊知痛
好似我哋間小學,校長,副校個 ...
       係。我都係咁諗,上層唔需要經歷,點會知我地咁慘!我壓力大到身體出現毛病。我已經是開朗型,但內心深處,扼唔到我body.

醒目開學勳章

ksc2000 發表於 18-3-9 21:30
考完每天等報分數個下,又係好驚。
   學校又派得慢,今日問未派,又要等聽日,個種心情人都顛。

正正係咁連平時唔喜歡聽電話既我,而家好期待有報喜既來電。真係想到傻左。

giveupaguy 發表於 18-3-9 21:10
我又係,個心翳左幾星期,同時要調節自己及鼓勵佢再衝埋呈三。
...

我嗡到唔想同人講野。。fb del 埋。。因為根本無心情去睇人地既開心事

回覆樓主:

我都覺得呢個遊戲設計好折磨,又漫長又磨滅人既意志。重會搞到人神經衰弱。

唔明點解唔直接講名次比家長知,一就一,二就二,睇餸食飯,又校内又校外成績,又區内又區外,計法又話唔同,九萬個花款。
又唔明點解自行收左唔通知得要等咁耐。 都唔知邊個設計埋 d 咁既制度害人害物。

只要過歷過升中遊戲的媽媽,就會明白你們的心情,唔知怎樣安慰大家,但大家一定要信:船到橋頭自然!加油

希嫙mama 發表於 18-3-9 21:43
我都覺得呢個遊戲設計好折磨,又漫長又磨滅人既意志。重會搞到人神經衰弱。

唔明點解唔直接講名次比家長 ...
    幾時學能測驗取消左?點解取消架?以前咪簡單得多囉。  又點解攪中中?  好似我仔呢類,1尾2a,  進步中,未至於要讀中中架麻,如不是英中/中中,我就唔駛驚得咁緊要。。。

ksc2000 發表於 18-3-9 22:05
幾時學能測驗取消左?點解取消架?以前咪簡單得多囉。  又點解攪中中?  好似我仔呢類,1尾2a,  進步 ...
我果個讀英文小學,中文差,不能讀中中,一定要找英中,直資又沒消息,唉!

回覆 ksc2000 的帖子

我好幸運地叩門成功,半天時間由地獄上返天堂。不過提提大家,之前一定要準備好所有叩門所需文件,第一時間走人,最好叫埋老公做司機,怕難截的士,我仔當日叩直資考左兩個小時有多,全部做卷(中英數都有加埋個人面試),所以當日真系最多叩兩間,同時間競賽。
都吾明點解要咁折磨家長和學生。

Joyan6339 發表於 18-3-9 22:21

我好幸運地叩門成功,半天時間由地獄上返天堂。不過提提大家,之前一定要準備好所有 ...

放左榜知到自己考唔到好既中學! 要飛去人地學校仲要做兩個鐘既卷!一間唔得又再撲去另一間又做卷!仲要唔係一定得!!諗下都恐怖!教育局正正就係虐待啲學生同家長!

agnas 發表於 18-3-9 21:27
現在,見到周圍的同學有offer,我果個仍未有,好難過。唔想小朋友知,自己匿埋喊....好像自己果個低人一等. ...

同感!我地明天都要一早去面試,一樣經會好微!但唔去就連微既機會都無!

小一放榜我拎住張結果,不受控制地手震。原來個次只是小兒科。。。救命!

小一時我係充滿鬥志,考7間6間收!今次我跌到落谷低,畀一間直資另到精神分裂,訓唔到試過!發脾氣又試過,問自己錯係邊,每次出結果像瘋婦!到今日又出喇,我完全無理!睇都唔想睇
穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

醒目開學勳章

water55 發表於 18-3-9 23:53

小一時我係充滿鬥志,考7間6間收!今次我跌到落谷低,畀一間直資另到精神分裂,訓唔 ...
咁最終讀邊間?

tabodaisy 發表於 18-3-10 00:42
咁最終讀邊間?

小學定中學?
穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

醒目開學勳章

ksc2000 發表於 18-3-9 21:35
我嗡到唔想同人講野。。fb del 埋。。因為根本無心情去睇人地既開心事

保重。調節自己都好重要,精神健康好緊要的。

醒目開學勳章

Joyan6339 發表於 18-3-9 22:21

我好幸運地叩門成功,半天時間由地獄上返天堂。不過提提大家,之前一定要準備好所有 ...

想請教,你當年叩兩間都係直資或是資助?謝謝

醒目開學勳章

agnas 發表於 18-3-9 22:09
我果個讀英文小學,中文差,不能讀中中,一定要找英中,直資又沒消息,唉! ...

同一狀況。英小點去中中,加埋老師話邊沿人,如些少失手就降級,唯有求直資出路,結果半天吊,又唔可以博大抽獎,叩門係最後方法。

giveupaguy 發表於 18-3-10 06:27

想請教,你當年叩兩間都係直資或是資助?謝謝
直資。冇諗過叩資助,因為我派位網九龍城區,住在沙田,所以返沙田直資學校叩門,好在當時叩完,即時話收交留位費,吾駛等。所以越早去越好,收一個就小一個位。再者我聽聞我地沙田區有什麼君子協議,好多資助吾收,除非冇人讀個果班Band 3 校。
‹ 上一主題|下一主題