用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 官塘1A女選校,求指點
樓主: YuemYuen
go

官塘1A女選校,求指點 [複製鏈接]

Junjun7 發表於 18-4-22 17:58
估應該多數自行入
佢地d成績超好,而成績很好的学生多數跨區入倒1A中学,所以點解咁多家長想仔女入李兆强讀

回覆 YuemYuen 的帖子

佢地b1 有成六成幾

tpmon 發表於 18-4-22 17:13
官塘區乙部可選他區中學排名比藍田聖保祿更好的Band 1A 中學有黄大仙的保一(5個位)和東區的BPS (2個位)和 ...
有问過班主任,想乙2放他區B1,得5,6個位,佢吾讚成,話位太少,浪費左一個機會,大家點睇?

YuemYuen 發表於 18-4-22 19:40
有问過班主任,想乙2放他區B1,得5,6個位,佢吾讚成,話位太少,浪費左一個機會,大家點睇? ...

一般人選番乙二、乙三本區。

你又不敢乙一博其他區得幾個位比藍田聖保祿更好的中學。你女兒又不願意乙二放觀塘Band 1C的中學。以觀塘區學位的競爭,真的好難幫到你。

你可學以上其他會員的建議,乙二選一些他區較低競爭的Band 1B 中學(如迦密主恩、嘉諾撒、港島民生、聖母玫瑰),相信可滿足你的女兒。

我最後建議給你:

乙一: 籃田聖保祿
乙二: 其他區比較競爭細的Band 1B
乙三: 觀塘區較後排名的Band 1C

YuemYuen 發表於 18-4-22 13:51
所以都諗住揀將軍澳,因為有幾间不错的Bl校

moon.ng 發表於 18-4-22 21:06

將軍澳得一間(迦密主恩)是Band 1B,其他應都是Band 1C

christy2011 發表於 18-4-22 14:53
回覆 YuemYuen 的帖子

得迦密1b, 其餘係1c

將軍澳得迦密係1B,選其他三間不如選返觀塘

感谢各位提供意見,我再研究一吓再交初稿

醒目開學勳章

YuemYuen 發表於 18-4-22 18:14
佢地d成績超好,而成績很好的学生多數跨區入倒1A中学,所以點解咁多家長想仔女入李兆强讀 ...
成績好都要學生及家長响自行時願意揀他區學校, 一日唔踏出呢一步, 一日都未必會派去他區學校.
自行選校時他區學校好鐘意收來自各區嘅叻學生.  所以响自行選校時, 成績好

嘅叻學生真係要填一間他區, 一間本區, 仲要他區排第一, 本區排第二, 咁樣先可以入到他區好學校.

其實他區既中學得2,3個位, 真係要好博. 因為萬一唔ok既, 再排番落去, 可能連本身你入到既1c都無埋. 加上唔夠band 1位, 到時入band 2就死啦! 他區位o個d, 我識有2個朋友會轉. 直情乙一填添! 因為佢地預左一派唔到就飛去外國讀.

其實觀塘區沒有一間達B1A水平既中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-24 18:28

我信hkpapa852  

樓主的女兒Band 1A 本在黃大仙可入到Band 1A 保一,要轉來官塘做Band 1B 程度學生,做錯轉區决定了。

hkpapa852 發表於 18-4-24 18:28

藍田聖保祿也不是band 1a? 願聞其詳

pekovian 發表於 18-4-25 00:28
藍田聖保祿也不是band 1a? 願聞其詳

反過來說,基於甚麼原因你認為佢係B1A?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-25 07:14
反過來說,基於甚麼原因你認為佢係B1A?
請教hkpapa852,如果女仔想揀他區band1A校,是否一定要放乙一先有機,等於要放棄區內藍田聖保祿?有邊幾間最多人爭?謝謝

Junjun7 發表於 18-4-25 07:39
請教hkpapa852,如果女仔想揀他區band1A校,是否一定要放乙一先有機,等於要放棄區內藍田聖保祿?有邊幾間最 ...

沒有人能估計邊間機會高。但位少夠膽選佢既人亦一定唔多。

tpmon 發表於 18-4-24 22:38
我信hkpapa852   

樓主的女兒Band 1A 本在黃大仙可入到Band 1A 保一,要轉來官塘做Band 1B 程度學 ...

以非保留位計,我大膽認為在三網之中,KL5入保一機會最大。

校網  非保留位  聯繫位
  KL3  3  10
  KL4  60  16
  KL5  5  0

只要諗下何壽南有幾多Bl生,當中有幾多會以保一為首選?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 18-4-25 09:42
以非保留位計,我大膽認為在三網之中,KL5入保一機會最大。
我唔係太明白你講乜

錦泰同陳南昌夫人係黃大仙網, 何壽南係九龍城網, 係呢兩個網非聯小學生想入保一, 要同幾間聯小學生爭, 機會率唔係太高

保一係觀塘區係無任何聯繫小學, 所以5個非保留位係俾大家去搏, 實際機會, 的確高過非聯小學生係黃大仙或九龍城區

hkpapa852 發表於 18-4-25 11:46
我唔係太明白你講乜

錦泰同陳南昌夫人係黃大仙網, 何壽南係九龍城網, 係呢兩個網非聯小學生想入保一, 要同 ...
完全同意x2
‹ 上一主題|下一主題