用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 無讀m1/m2, 大學係咪唔應該揀工程?
樓主: sandy625
go

無讀m1/m2, 大學係咪唔應該揀工程? [複製鏈接]

以港大工程 year 1 統一收生為例, year 1 有2科工程相關的數學必修科1851及1853, 而選讀這2科的前置要求是dse有m1/m2是但一科. 通常新生會就住work load 在sem1及sem2各讀一科. 如果中學dse沒修m1/m2是但一科的話, 大學有另一科入門數學1011供這批學生選讀, 通常用sem1讀完呢科數學初階班合格後sem2才選修1851或1853 (通常不大可能在同一個sem讀晒呢2科, 因為其他科的work load都幾重下)
另外year 1 學期完結後學生成績有兩極化現象, 數理底子好而選讀工程的學生, gpa通常都在3以上, 而jupas以工程作水泡科而入的學生, year 1 的gpa確實慘不忍睹, gpa 1點幾或讀10科有日兩科不及格要year 2重讀的大有人在. 所以想讀工程的準dse生請三思, 呢科真係易入難出, 倒頭來隨時畢唔到業, 奉勸無論有冇讀m1/m2都好, 停一停想清楚自己的數理底子是否有足夠能力應付將來的科目才決定是否選讀工程這一科

https://engg.hku.hk/home/syllabuses/Syllabuses-Engg-Courses-17-18-4Y.pdf

利申: 阿仔hku土木工程 year 2, 2017dse讀m2數理ok

tangko 發表於 18-8-15 15:59
以港大工程 year 1 統一收生為例, year 1 有2科工程相關的數學必修科1851及1853, 而選讀這2科的前置要求是d ...

係咪即係HS-MATH1011?呢個course可以喺高中summer時報讀,咁當然要俾錢。

https://aal.hku.hk/summerinstitute/hs-programmes/hs-math1011/

tangko 發表於 18-8-15 15:59
以港大工程 year 1 統一收生為例, year 1 有2科工程相關的數學必修科1851及1853, 而選讀這2科的前置要求是d ...

可否讲吓你仔数、物理DSE 成绩先?

回覆 LingChiBaBa 的帖子

有機會係,你報名時可以問一下summer course辦事處職員這個1011有冇學分計同將來是否可以轉移學分上year 1

hw1115 發表於 18-8-15 16:51
可否讲吓你仔数、物理DSE 成绩先?
兩科都係5*

tangko 發表於 18-8-15 16:55
兩科都係5*

同時5* 真係叻仔。如果無*D人係咪㨂唔到自己的major 呢?

hw1115 發表於 18-8-15 17:02
同時5* 真係叻仔。如果無*D人係咪㨂唔到自己的major 呢?
大學建議學生上下學期各讀5科共10科,上限每學期6科理論上兩學期可共讀12科。但正常10科work load已經幾重下,所以每學期讀多過5科的多數係year 2以上高年級生,額外的一科多數係前一個學期肥左嗰科。至於year 1完結出埋成績後選major,會計第一年10科入面任何最佳8科成績(non-weighted)平均GPA決定選科的先後次序,不計DSE成績。每科大約140個位,每人選三個排priority,到最後都係成績決定一切

tangko 發表於 18-8-15 17:28
大學建議學生上下學期各讀5科共10科,上限每學期6科理論上兩學期可共讀12科。但正常10科work load已經幾重 ...

会否公佈year 1成绩,例如GpA 3以上有多少人/%,如此类推?
工程分数來讲,港大基本上收生分数高過其他U, 但有人重讀应不多吧!

大學建議學生上下學期各讀5科共10科,上限每學期6科理論上兩學期可共讀12科。但正常10科work load已經幾重 ...

最終冇報星洲?  

按Year1嘅syllabus,讀咗Phy/Chem/Bio/M2同無讀Phy/Chem/Bio/M2嘅學生完全生活喺2個世界。

LingChiBaBa 發表於 18-8-15 18:04
按Year1嘅syllabus,讀咗Phy/Chem/Bio/M2同無讀Phy/Chem/Bio/M2嘅學生完全生活喺2個世界。
...
基本上數同phy最重要

LingChiBaBa 發表於 18-8-15 18:04
...

咁當然啦,已經先天不足,要後天再抽時間去讀返,好趕,要好勤力

elbar 發表於 18-8-15 18:03
最終冇報星洲?
有呀!Dse出左成續馬上email過去,三日後收到新加坡國立大學Mechanic Engineering 的直接offer,(先收email offer再收掛號信),但在NUS報名時誤會了冇click政府津貼一欄,最後個offer係全費生,每年學費未計宿費要接近三萬坡紙,加上dse分數穩入hku工程同想讀Civil,最後放回email婉拒左。之後又收到新加坡南洋理工Civil Engineering 的email,不過今次係unsuccessful 的通知

hw1115 發表於 18-8-15 17:57
会否公佈year 1成绩,例如GpA 3以上有多少人/%,如此类推?
工程分数來讲,港大基本上收生分数高過其他U, 但有 ...
不會公升成績數據。因為都有一定數量同學冇讀m1/m2,加上programming 嗰科好短時間教好多嘢,好多人死左呢科同數要重讀

tangko 發表於 18-8-15 19:29
不會公升成績數據。因為都有一定數量同學冇讀m1/m2,加上programming 嗰科好短時間教好多嘢,好多人死左呢 ...

是computer programming 嗎?

tangko 發表於 18-8-15 19:23
有呀!Dse出左成續馬上email過去,三日後收到新加坡國立大學Mechanic Engineering 的直接offer,(先收email ...

除 Civil 外;相信去獅城讀電腦都不容易  

hw1115 發表於 18-8-15 19:33
是computer programming 嗎?
Yes!

tangko 發表於 18-8-15 19:54
Yes!

多谢你ㄧ一回答。我問完啦!

tangko 發表於 18-8-15 19:29
不會公升成績數據。因為都有一定數量同學冇讀m1/m2,加上programming 嗰科好短時間教好多嘢,好多人死左呢 ...

咁我仔中學都有讀開programming ,最少唔係0開始

sandy625 發表於 18-8-7 03:59
有修phy, 無修m1/m2, 係咪唔應該揀工程?

1 UST
‹ 上一主題|下一主題