用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城網有邊間 band 2 校風好D?
樓主: joeyng1116
go

九龍城網有邊間 band 2 校風好D? [複製鏈接]

MIZU 發表於 18-10-24 14:31
回覆 憫父 的帖子
我哋係深水埗網,自行想交鄧鏡波/ 陳瑞琪,請問誇區交表會不會跌banding ?
另外,陳瑞琪大約收幾多自己小學的學生?

陳瑞琪這數年的 DSE 成績都不太理想,不過始終有一定比例的 band 1 學生,雖然公開試表現不及其他 band 1 中學,目前的公開試表現 約是 band 2a 的表現。

鄧鏡波近二年的 DSE 成績似有下跌的情況,校方仍未公佈學校報告,等學校報告公佈後再看看這學校的表現。

--------

正如先前所說,深水埗區是貧窮人口較多的區域,不少家長無法對子女提供足夠的學業支援。九龍城區是富裕人口較多的區域,不少學生有較好的家庭支援。

同等天資,獲得較多學業支援的學生會有較大機會取得較高成績,所以較高富裕人口的區域會有較多學生取得較高的 pre-S1 成績。

呈分試的成績需要經過 上兩屆的 pre-S1 成績調整。

因此,同天資的學生,住在較富裕地區的學生有較大的機會因師兄師姐的 pre-S1 成績取得較高的全港排名,住在較多貧窮人口地區的學生,有機會影響了排名。

--------

簡單來說:深水埗區 的 BAND 1C 學生到了九龍城區,是有機會成為 BAND 2A 學生;BAND 2C 學生有機會成為 BAND 3A 學生。

因為教育局沒 ABC 之分,如果子女是 BAND 1A或B 學生 (同理 BAND 2 A或B 學生),跌 BAND 的機會很低,但 BAND 1C (或 BAND 2C) 是有機會跌 BAND 的。

相反,九龍城區的 BAND 2A 或 BAND 3A 學生到了深水埗區是有機會升 BAND。

註:教育局沒有細分 ABC BANDING,只有 123 BANDING。

pokinponi    發表於 18-10-25 17:14

happykidz 發表於 18-10-23 23:48
如果同鄧鏡波比, 又邊間校風較好呢?
兩間都不差的,九龍城區的 BAND 1 和 BAND 2 中學校風都 OK 的。

主要差別是:
陳瑞琪是英中
鄧鏡波是中中

回覆 憫父 的帖子

憫父,感謝你詳盡嘅回覆🙏
我小朋友大約B2b ; 都擔心佢成績會再退步⋯
我覺得九龍城校風較,才有想過自行誇區⋯
但是,我校從未有小朋友入讀鄧鏡波 和 陳瑞琪,所以都擔心唔知學校會點睇我校小朋友,
始終我小孩不是band 1 生。
另外,想請教深水埗有哪間band 2 校風較好🙏
謝謝你

MIZU 發表於 18-10-25 20:56
回覆 憫父 的帖子

憫父,感謝你詳盡嘅回覆🙏

直資校如 聖瑪加利、港青基信 都值得一試  

憫父 發表於 18-10-25 15:55
陳瑞琪這數年的 DSE 成績都不太理想,不過始終有一定比例的 band 1 學生,雖然公開試表現不及其他 band 1  ...

鄧鏡波成績仲跌緊?
佢哋已經跌咗好多年,我以為早十年八年已經係谷底添

MIZU 發表於 18-10-25 20:56
回覆 憫父 的帖子
但是,我校從未有小朋友入讀鄧鏡波 和 陳瑞琪,所以都擔心唔知學校會點睇我校小朋友,
始終我小孩不是band 1 生。
另外,想請教深水埗有哪間band 2 校風較好
基崇、聖瑪加利、唐乃勤、大雄 都可以試。

你心儀鄧鏡波和陳瑞琪,兩間都是男校,是否因為你特別想選男校?
BAND 2 男校的選擇不多,最近深水埗區的只有鄧鏡波和陳瑞琪。
若你真的想選男校,可以在自行試鄧鏡波,相對陳瑞琪,這間應較少人爭。

回覆樓主

校風好重要

joeyng1116 發表於 18-10-20 08:20
如上

我都想知,請大家幫手。

elbar    發表於 18-10-28 21:40

回覆 憫父 的帖子

憫父,謝謝你回覆。
我不是特別心儀男校,只是自行的話好似比男女校機會大d!
如果九龍城band 2 男女校 校風好有哪間?

另深水埗,band 2 還有匯基、協同、張明添、莫慶堯, 呢幾間校風如何?,

謝謝
‹ 上一主題|下一主題