用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 銀禧簡介
樓主: 傻妹
go

銀禧簡介 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-12-11 15:28
所以睇成績, 比睇入U率更加有參考價值

成績無咁易呃到人..... 除非間間學校似GT咁, 用新顈既統計方法

之但係邊到搵到成績資料?

既然咁難搵到,不如又咁問,銀禧、一中、衣車各校既專長?

hkpapa852 發表於 18-12-11 15:28
所以睇成績, 比睇入U率更加有參考價值

成績無咁易呃到人..... 除非間間學校似GT咁, 用新顈既統計方法

https://www.bhjs.edu.hk/achievements/index/zht/70

銀禧成績, hkpapa 點睇?

傻妹 發表於 18-12-11 19:02

專長我唔熟,希望有用家分享吓啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

銀禧其實佢係band 1c? 以前既銀禧係米好差架?

pypy405 發表於 18-12-12 08:51
銀禧其實佢係band 1c? 以前既銀禧係米好差架?

以我聽聞係 B1B/B1C, 偏1C.  以前係點我覺得唔重要。就算宜家好好都唔代表以後唔會變,家長控制唔到,只要揀當時最適合小朋友既選擇巳足夠了!

傻妹 發表於 18-12-12 09:14
以我聽聞係 B1B/B1C, 偏1C.  以前係點我覺得唔重要。就算宜家好好都唔代表以後唔會變,家長控制唔到,只要 ...

Yes

請問是不是全interview?
我舊年同個女聽過簡介會,是全in的,今年撞正考呈分試,沒有去到,唔知有沒有變呢?
謝謝!
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

foster_ma 發表於 18-12-16 10:10
請問是不是全interview?
我舊年同個女聽過簡介會,是全in的,今年撞正考呈分試,沒有去到,唔知有沒有變呢 ...

佢冇講明中英math 要咩等級 但操行一定要b 級或以上 ,b-都吾得

回覆 pypy405 的帖子

明白, 唔該你!
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

傻妹 發表於 18-12-11 19:02

吾好意思 想問一中,衣車係邊間呢

pypy405 發表於 18-12-18 21:21
吾好意思 想問一中,衣車係邊間呢

衣車=聖家
一中=東華一中=黄笏南

tpmon 發表於 18-12-19 02:30

衣車=聖家

明白

hkpapa852 發表於 18-12-11 13:11
【細說如何解讀中學發佈的DSE成績和畢業生去向等資料】

華英入3大的計算方式, 類係坑真既計算方式
請問hkpapa852以乜嘢根據來說華英有「特別」嘅計算方式?我不知道其他學校嘅計算方法,但以下係2018年華英入讀各大學人數:中文大學:21人
香港科技大學:15人
香港大學:22人
2018年中六級人數:125人
入三大比率:(21+15+22)/125=46.4%

利申:本人現職於華英,華英相對其他學校比較低調,以上數據亦沒有對外公佈(除了入三大比率),但看見這裏一些不實嘅暗示同陳述,實在有必要在此澄清。

makleslie 發表於 18-12-19 08:40
請問hkpapa852以乜嘢根據來說華英有「特別」嘅計算方式?我不知道其他學校嘅計算方法,但以下係2018年華英 ...
請問華英入3大既實際人數, 資料來源在那呢?

有實際人數, 當年可以計算到

但不少學校, 只係講以下兩個百份比:

JUPAS degree offer: XX%
入讀3大: YY%

但YY%, 其實只係建基於XX%個批人之中

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-19 09:58
請問華英入3大既實際人數, 資料來源在那呢?

有實際人數, 當年可以計算到
以上數據亦沒有對外公佈 ====> 佢係華英職員, 應該係內部資料了。

其實各中學唔想人哋抹黑, 咁不如透明啲, 清楚D公布資料。呢D唔係你低調, 而係家長選校時, 應該有權知道學校既水平去到邊。

回覆 little_yolky 的帖子

同意。
高/低高與透明度係兩回事。

回覆樓主:

請問有聽今年簡介會既家長,校方有無解釋點解通識係中一以英文授課而其他年級以中文授課及有幾科都係中三先以英文授課?謝謝

傻妹 發表於 19-1-1 23:08
請問有聽今年簡介會既家長,校方有無解釋點解通識係中一以英文授課而其他年級以中文授課及有幾科都係中三先 ...
我雖然今年無去簡介會, 但理解係因為高年班已開始用中文教LS, 唔會朝令夕改, 所以先由F1開始改。因為香島都係出年開始科學用英文教, 不過都係由F1開始, 學校話係一步步改, 高年級就唔搞亂佢哋既學習。

little_yolky 發表於 19-1-2 11:13
我雖然今年無去簡介會, 但理解係因為高年班已開始用中文教LS, 唔會朝令夕改, 所以先由F1開始改。因為香島都 ...

請問係邊一間香島?
‹ 上一主題|下一主題