用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問九龍城b1小學中下成績可以點揀
樓主: PINKBABY
go

請問九龍城b1小學中下成績可以點揀 [複製鏈接]

回覆 PINKBABY 的帖子

我有問題,自二當你選培道。直中未必在自一收你,自二的培道收了你。你會否甘於接受?因為乙一我們只要揀直中〈大家名次只要唔好過100〉,直中都應該收番我們班囡囡。除非你係衣車囡,我就收番頭D説話,衣車中事實係大把囡囡比佢揀。

little_yolky 發表於 19-1-11 08:27
問題係你現階段有乜打算? 因為呢個成績, 自行時直中、九真、培道都一定入唔到, 浪費機會。如果揀間B2中, 收 ...
咁係咪唔好報第二志願,直頭博大抽獎?

PINKBABY 發表於 19-1-11 08:52

建議:
自一: 直中 (照陪跑)
自二: 九真/聖家 (照陪跑)

大抽獎:
甲一直中,其他不填

乙一 直中(希望直中收)
乙二 培道 (如乙一唔得,入到都好)

熱媽 發表於 19-1-11 08:36
回覆 PINKBABY 的帖子

我有問題,自二當你選培道。直中未必在自一收你,自二的培道收了你。你會否甘於接受 ...
如無估錯, 樓主應該係衣車女其中一間小學既學生.

B2成績就算統一派位想上直中, 機會其實唔高, 而且如統一乙1選了直中, 乙2就仲難填

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

PINKBABY 發表於 19-1-11 08:19
我都係咁諗,但又見有話培道係B1C, 所以又唔敢揀

其實次一些中學可待派位才選

hkpapa852 發表於 19-1-11 09:06
如無估錯, 樓主應該係衣車女其中一間小學既學生.

B2成績就算統一派位想上直中, 機會其實唔高, 而且如統一 ...

同意,讀直屬B2生的煩惱,乙1直屬唔得,乙2既B2中學排位已經蝕底左,要小心決定擺位。當中包括兩聖家生去爭79個直屬位~

PINKBABY 發表於 19-1-11 08:52

若係聖家,我反為覺得你要選他校,去爭取自己可控下,盡可能係自行離場,入到心儀中學。去到乙1直屬呢個位,機會係一般~

多口問句衣車女是什麼事. 我是新人看到很多人提. 卻不知怎回事.

tpmon 發表於 19-1-11 09:04

建議:

Sorry, 唔係咁明,想請問點解大抽獎甲部只報直中?

PINKBABY 發表於 19-1-11 12:34
Sorry, 唔係咁明,想請問點解大抽獎甲部只報直中?

這個策略,怕有其他學校自行和甲部收了,去不到乙一派直中的階段。

mcl203 發表於 19-1-11 09:29
若係聖家,我反為覺得你要選他校,去爭取自己可控下,盡可能係自行離場,入到心儀中學。去到乙1直屬呢個位 ...
咁即係自2要填一間有機會入到,自己又鍾意嘅學校,唔好靠大抽獎?

PINKBABY 發表於 19-1-11 13:12
咁即係自2要填一間有機會入到,自己又鍾意嘅學校,唔好靠大抽獎?
因為你大抽奬直屬位都係要抽呀, 所以咪要真係睇你搏唔搏囉。一心想入直中, 或可考慮其他既都唔同揀法。不過, 你依家咁, B2學校你又無理由報, 因為直中始終有機, 咁你問問自己想點先。

PINKBABY 發表於 19-1-11 08:19
我都係咁諗,但又見有話培道係B1C, 所以又唔敢揀
問題係培道要開足3班英文班, 自己一定會儘量揀成績好既, 所以話你自行揀佢都好嚴峻。不過唔揀佢, 係咪自二揀間B2先, 如果咁, 收咗入唔到直中, 你OK唔OK?

聖家老師應該會俾指引你囡成績應如何自行選校,外人好難有準確意見~~~

若係我,我可能會自行兩間都選他校,去提升離場率,始終,直覺聖家太睇成績了~~~

都係問番老師取意見啦,多問自行選直中機會率如何~~~

是。假若自二非直中收了,你不會後悔。

如果你想行這策略,大抽獎甲二也可填自二同一間。

PINKBABY 發表於 19-1-10 23:36
小女就讀九龍城b1女校,成績處中下游,呈一平均分B, 呈二因肥了數學,平均分跌至C, 請問是否只可以報b2中學 ...
是九龍城聖家嗎?呈2時有冇問老師大約排全級什麼位置?

按照你提供的資料來看,
1. 囡囡成績是中下。相信不會是 BAND 2A 學生。
2. 有直屬中學

----------------

九龍城區的 BAND 1 位基本上會被絶大部份 BAND 1 學生吸納,在乙部抽獎時,BAND 2 生能入讀 BAND 1 中學的機會很微。
因為有直屬的 BAND 1 中學,所以乙一必須要填直屬中學,乙二必須要填 BAND 2 中學。

相信 九真/培道/何官 不會有學位留給乙二,所以乙二只能填胡兆熾。

自行一及自行二,若非 BAND 2A 學生,報 BAND 1 中學而獲得取錄的機會不大。
但你不能填 BAND 2B 或以下的中學,因為一旦這些中學在自行階段收了囡囡的話,乙一便無望了。
以非 BAND 2A 學生來說,自行一及自行二只能填 BAND 1 中學 或 BAND 2A 中學。

若留在九龍城區,非 BAND 2A  學生可選的只有直屬中學、培道、九真、何官。
若你十分進取,希望保留乙一的機會,自行只能選一間,即是只能選直屬中學。

同理,甲部抽獎,你不能選 BAND 2B 或以下的中學,因為一旦這些中學在自行階段收了囡囡的話,乙一便無望了。
若留在九龍城區,非 BAND 2A  學生可選的只有直屬中學、培道、九真、何官。
若你十分進取,希望保留乙一的機會,甲部只能選一間,即是只能選直屬中學。

乙部抽獎,乙一只能填直屬中學,乙二只能填胡兆熾,因為培道/九真/何文田放乙二應該無位。

若你十分進取,希望保留乙一機會,你只能作下列選項:
自一:直屬中學
甲一:直屬中學
乙一:直屬中學
乙二:胡兆熾

若你覺得入到 培道/九真/何文田 也滿意的話,你可作下列選項:
自一:直屬中學         自二: 培道/九真/何文田
甲一:直屬中學         甲二: 培道/九真/何文田

若你覺得入到 培道/九真/何文田 也滿意的話,可以有限度放棄直屬中學的話,你可作下列選項:
自一及自二可選: 培道/九真/何文田
甲一及甲二可選: 培道/九真/何文田

回覆樓主:

同意憫父提意。

自1:直中
自2:培道

甲1:直中
乙1:直中
乙2:胡

憫父 發表於 19-1-11 14:31
按照你提供的資料來看,
1. 囡囡是 BAND 2 生,成績是中下。相信不會是 BAND 2A 學生。
2. 有直屬中學
其實, 如果樓主覺得入九真/培道/何中都滿意既話, 直頭自行時自一九真/培道, 自二何中, 以增加機會, 因為自一直屬份屬陪跑, 其實九真同培道B2中下都好大機會陪跑, 只係搏英文好收咗, 係何中機會稍大而已。

little_yolky 發表於 19-1-11 14:44
其實, 如果樓主覺得入九真/培道/何中都滿意既話, 直頭自行時自一九真/培道, 自二何中, 以增加機會, 因為自一直屬份屬陪跑, 其實九真同培道B2中下都好大機會陪跑, 只係搏英文好收咗, 係何中機會稍大而已。 ...

正如你所言,只要樓主一心要保住乙一,自行就只能陪跑,唯一的目的就是增加面試的經驗。

何官只是相對機會較大,因為曾經肥了數學 (除非該次考試全級大部份人都肥數學),成績次第會較後,機會也是不大的。

‹ 上一主題|下一主題