用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問如repeat K2 可以考今,明兩年考直私嗎? ...
樓主: bb.fayli
go

請問如repeat K2 可以考今,明兩年考直私嗎?   [複製鏈接]

You are totally wasting your time.

bb.fayli 發表於 19-4-3 01:54
回覆 Cateyeshk 的帖子

絕對認同你所說的。這是我一直不讚同的做法,根本沒把握。所以我先想今年試試水温 ...

所以你第一年考只想試下?如果考到點算?唔讀k3?如果諗定做大b,無謂提前試,有d小朋友去多咗面試會唔想去,你都唔知試完有乜好處

deco99 發表於 19-4-3 07:37
所以你第一年考只想試下?如果考到點算?唔讀k3?如果諗定做大b,無謂提前試,有d小朋友去多咗面試會唔想 ...
考到不是證明學校應為小朋友有能力?咁咪照上小一,k3 不一定要讀,若擔心咪跳番上k3.  解決方法永遠是多:過問題

其實你係为乜野repeat,小朋友追唔到定自己想考直私名校?

如果係想小朋友自己拿经验,佢地過左一年係唔會記得面過試。一心想超大B考,今年係可以慳啖氣。

如果全部reject,你又怕下年再考,印象唔好
考中,k2上可能有问题,decline offer仲唔好

想試,你揾d唔會讀去考

legolas625 發表於 19-4-3 10:09
如果全部reject,你又怕下年再考,印象唔好
考中,k2上可能有问题,decline offer仲唔好

如果考到,讀唔讀?讀,小朋友咪冇咗人生一次既幼稚園畢業!唔讀,考黎做乜,個個考過嘅都話大人小朋友都辛苦,依家去面試,唔係去海洋公園去多幾次冇所謂。一間都會in幾次,大人小朋友都要請假,仲有,精挑萬選嘅學生,入到小一,課程都唔易,冇k3真係得?

回覆樓主

識人試過
讀左兩年K2升左幾谷的名女私小
最後小二定小三轉左校
細人一年,無K3基礎仲要間學校要求高

legolas625 發表於 19-4-3 10:06
其實你係为乜野repeat,小朋友追唔到定自己想考直私名校?

如果係想小朋友自己拿经验,佢地過左一年係唔會 ...

同意你意見~

為拎經驗:報多幾間已經得,洗乜repeat
為做超大b:一早就應遲一年入學
為考名校:唔係repeat就考到,雖然bk好多勵志故事,但現實係更多人考兩年都未必有最心儀果幾個offer......

回覆樓主:

回覆樓主:

homesim 發表於 19-4-3 12:10
朋友係 repeat k1 讀龍幼做超大b,但k2試報自行20分抽中女英小,k2下學期即轉番讀K3去銜接小一, 佢想問嚟緊 ...

可以........
但咁做係為個女好,定為父母自己?
幼稚園三年轉三次校,小一九月又再考又想轉
令我諗起小學版六年轉三次校個post.......

haihaimom 發表於 19-4-3 10:21

如果考到,讀唔讀?讀,小朋友咪冇咗人生一次既幼稚園畢業 ...
去到小學畢業,細的唔會記得kg graduation,大人就搵唔番隻碟

bbjanbb 發表於 19-4-3 10:49
識人試過
讀左兩年K2升左幾谷的名女私小
最後小二定小三轉左校
其實e世代,讀k2 時已有k3 程度,所以應該係冇小一基礎去讀谷小所以賴野。
Anyway,我身邊都有個例子係大B K2有offer,即時插上k3, e 加已原校升上中學

MrBeast 發表於 19-4-3 13:41
去到小學畢業,細的唔會記得kg graduation,大人就搵唔番隻碟

我仲記得我自己幼稚園畢業有份表演㗎幼稚園畢業嗰場大龍鳳........又相又CD又畢業公仔,其實係父母開心啲

haihaimom 發表於 19-4-3 13:56

我仲記得我自己幼稚園畢業有份表演㗎幼稚園畢業嗰 ...

我仲記得幼稚園畢業禮我代表同學致詞,仲有全班扮花跳舞

有好多幼稚園片段我仲記得,雖然模糊,但諗起都會開心!

咁多人想去dgs、spcc,入到真係幸福?
有人名小级頭入spcc,入左话好無自信

回覆樓主

以我去年所見,超大不一定有利考小一,特別係九月、十月。明明可以跟返同齡作同學,因為父母心魔浪費一年,但名校神校又不會另眼相待。

legolas625 發表於 19-4-3 14:39

家長真係好「幸福」好「威」

homesim 發表於 19-4-3 12:10
朋友係 repeat k1 讀龍幼做超大b,但k2試報自行20分抽中女英小,k2下學期即轉番讀K3去銜接小一, 佢想問嚟緊 ...

一時做大一時做細... 好多家長都話做超大咩成熟啲、體格好啲、學嘢叻啲, 又話怕做細跟唔上... 到抽到心儀, 又忽然有能力變翻做細跳級上... 之後又做超大再戰神校... 無言...

legolas625 發表於 19-4-3 14:39
有人辭官歸故里 有人漏夜趕科場
‹ 上一主題|下一主題