用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行新安排 - 直資做後備?
樓主: DD仔
go

自行新安排 - 直資做後備? [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-8-27 22:22
做乜轉口風?之前大女講明唔俾讀直資架?

叻咪可以揀學校囉。基崇真心唔錯,校風好好,如果好彩入到,係一個非常好既選擇。阿妹成績自行係一定入唔到聯中的。當然大抽獎機會都大,但今年供不應求,我要諗定plan B。

直資一定有對策去提早收生

我自己心儀直資多D

Charlotte_mom 發表於 19-8-26 19:19
睇定d,我唔信直資坐以待斃唔拆招

我都唸緊直資會吾會出招、有咩招可出、尤其二線那些。

chanti 發表於 19-8-28 08:38
我都唸緊直資會吾會出招、有咩招可出、尤其二線那些。

最多收多些註冊費,但為求心安,家長不會在乎,只要有更好的官津,都會選自行。

最受影響的,應該是B2A/B1C那些直資,要上位會更難,到時可能只可收大部份B2學生。

B2學生來講,這些學校難得可以英語教學,肯定較受B2頭學生歡迎。此消彼長下,B2官津可能只收B2/下學生,以後要上位就更加困難。

DD仔 發表於 19-8-28 09:21
最多收多些註冊費,但為求心安,家長不會在乎,只要有更好的官津,都會選自行。最受影響的,應該是B2A/B ...

政府有規定中學註冊費最多收多少嗎?只知幼稚園有規定

DD仔 發表於 19-8-28 09:21
最多收多些註冊費,但為求心安,家長不會在乎,只要有更好的官津,都會選自行。最受影響的,應該是B2A/B ...

不過其實津校自行只收30%、有影響但不會超大吧

我偏向津貼,因爲家裏財力有限。除非叻叻考到DGS或者SPCC,(考上已不讀,我怕到時被人埋怨成世,縮衣節食也要供)否則一門心思津貼。

回覆樓主:

只要直資夠底氣不收回頭客,家長和學生便要自己衡量風險了,選擇從來都是雙向。

我覺得最開心的應該是QC,因為有機會收多幾位狀元人才

b3410 發表於 19-8-28 11:42
我覺得最開心的應該是QC,因為有機會收多幾位狀元人才
LS, MCS 都係啦.

cafeva 發表於 19-8-28 11:56
LS, MCS 都係啦.

LS 一向有明示,影響不大,反而有機會被QC搶走幾個因為男校的話DBS競爭力有限。

女校因為有DGS龍頭老大,除非唔肯俾學費,否則入到DGS的,大部分都唔會去MCS。 因為教學方面還是有差距的。
反而st Mary 有機會成贏家。感覺st Mary 老師更加有心機教書。

b3410 發表於 19-8-28 11:59
LS 一向有明示,影響不大,反而有機會被QC搶走幾個因為男校的話DBS競爭力有限。

女校因為有DGS龍 ...

QC 又的確係會最大得益.女仔DG 加SPCC 搶走100個左右. 其他一定係MCS會更吸引. 雖然有傳說MCS, MSS 比較HEA , 不過睇DSE result 又唔覺會係咁. MCS 一向比St Mary's 吸引, 宜家應該更加係.St. Mary's估計會急於補底多過抜尖.

b3410 發表於 19-8-28 11:59

女校因為有DGS龍 ...

我都唸、st Mary、MCS 都可能會搶走些GHS 生

cafeva 發表於 19-8-28 12:20
QC 又的確係會最大得益.女仔DG 加SPCC 搶走100個左右. 其他一定係MCS會更吸引. 雖然有傳說MCS, MSS 比較HE ...
都係,一條龍真係要努力補底。所以都好佩服學校的勇氣,而且應該都好盡心盡力才可能保持到現在的成績。

以下資料僅供參考:

鶴園街女校學期末學生人數:

2015/16(P1):77
2016/17(P2):75
2017/18(P3):76
2018/19(P4):77

PS:每年約有一至兩人留班/插班,而同屆累計離校者約三、四人。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

DD仔 發表於 19-8-27 09:34
舉例:我心儀喇沙,但當然絕不抗拒有DBS的offer, 如果可以先拿下DBS,
註冊了又還可以有自行的機會,等到三 ...

想問如果自行唔成功, 但有直資在手, 三呈成績比呈一二仲理想, 可以再入番大抽獎嗎?

kirstyau 發表於 19-8-27 12:31
最慘係遞補機制下本來會收的備取生,因為中學只寄信比正取生,但唔會知個學生放自一,定自二,有冇直資offe ...

中學會知道學生選佢係自一/自二?
寄信俾學生係中學做, 咁學生唔會同時收到自一/自二封信?

mypineapple 發表於 19-8-30 08:15
中學會知道學生選佢係自一/自二?
寄信俾學生係中學做, 咁學生唔會同時收到自一/自二封信?
...

中學唔會知,學生放佢自一/自二。
係咪會收到2封信?如果2間都收,正路會有甘既情況出現。
‹ 上一主題|下一主題