用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中生locker用途
樓主: 哈利媽
go

初中生locker用途 [複製鏈接]

哈利媽 發表於 19-9-18 19:16
我個成日話課堂上好忙,是但咩都留响學校,只帶功課紙,試過冇帶書返嚟做唔到,要上留堂班,激死! :igiveup ...

宜家Send圖好方便~~~

哈利媽 發表於 19-9-18 19:16
我個成日話課堂上好忙,是但咩都留响學校,只帶功課紙,試過冇帶書返嚟做唔到,要上留堂班,激死! :igiveup ...

向同學求救,影相放在what's app,不過吾好習慣!

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-18 21:54
我仔學校規定 locker 唔準放衫同鞋

我哋都係,外加唔準放食物。課室係唔可以食嘢飲嘢,只可以飲水

little_yolky 發表於 19-9-19 12:21
其實我覺得好合理,因為放衫同鞋個 locker 會好臭。

little_yolky 發表於 19-9-19 12:21
課室唔係XMAS PARTY 平時都唔可以飲食,
老師最怕同唔準你地LOCKER 放波鞋, 要用時拎出臭到

哈利媽 發表於 19-9-18 17:36
大家嘅小朋友個locker多數放咩?有冇全部書放哂在學校,我嗰個成日話書包重,咩書都唔多願意帶返家,即係唔 ...

我阿女locker放音樂書、視藝嘢,同埋我哋有D書好得意,好DIY,一個chapter一分,然後打窿clip入file度,咁佢就成個放入locker,教果個chapter抽出嚟,教完放屋企溫。筆記部放屋企,locker放大疊環保紙,用幾多攞幾多,返屋企整理抄返落筆記部。

TwinWong 發表於 19-9-19 12:29
課室唔係XMAS PARTY 平時都唔可以飲食,
老師最怕同唔準你地LOCKER 放波鞋, 要用時拎出臭到

我以前中學可以喔,我仲以為係舊區,鼠患嚴重所以唔俾添

回覆 IloveJJ 的帖子

我仔直情話要自己搵本簿每日寫返定哂咁多科喎佢話依家本手冊唔清晰間位又少, 唔夠寫!

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-19 08:05
唔係叫佢響學校影,係帶返屋企影定,因為quiz通常唔會係明天,時間掌握要佢慢慢學習,中學生必須學習時間 ...
時間管理真係好重要嘅一部份, 偏偏小朋友最需要改善係呢點, 但我自己本身呢部份天生都好強吓我唔係好識點教佢, 因為我自己都冇特別要學, 好多時自動會做嘛.....有冇咩方法可以分享吓點教?

little_yolky 發表於 19-9-19 12:34
我以前中學可以喔,我仲以為係舊區,鼠患嚴重所以唔俾添
咁食晏都得嘅

TwinWong 發表於 19-9-19 12:55
咁食晏都得嘅

我哋唔可以,要落去地下食

哈利媽 發表於 19-9-19 12:49
時間管理真係好重要嘅一部份, 偏偏小朋友最需要改善係呢點, 但我自己本身呢部份天生都好強吓我唔係 ...

時間管理,就是有效地運用時間,主導自己的行程,學習如提高自己的效率。
每天只有24小時,為何有些同學時間總是不夠用,但有些同學卻可以善用時間,完成功課/溫習,仍能兼顧活動?學懂時間管理,避免拖延,就能提高效率。

可以參考下

https://www.studenthealth.gov.hk/tc_chi/health/health_lea/health_lea_timemgt.html

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-19 19:45
時間管理,就是有效地運用時間,主導自己的行程,學習如提高自己的效率。
每天只有24小時,為何有些同學時 ...

Many thanks

哈利媽 發表於 19-9-19 19:52
Many thanks

我仔時間管理呢方面真係做得好好,所以佢能夠兼顧功課、溫習及不同活動,成績亦可以名列前茅,我睇過佢去年在學校參與嘅活動/服務,OLE 達17項,我都覺得佢好犀利

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-19 19:59
我仔時間管理呢方面真係做得好好,所以佢能夠兼顧功課、溫習及不同活動,成績亦可以名列前茅,我睇過佢去 ...

好羨慕呀…我會加倍努力同耐力引導小朋友好好建立時間管理,希望快啲有改善

洋蔥頭媽咪    發表於 19-9-19 21:03

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

嘩, 好勁呀, 我女雖然唔講得名列前茅, 但都在中上位置, OLE 佢又係好活躍, 樣樣都有參與, 我覺得中學唔一定只係讀書, 另類學習都好重要, 我真係好希望佢可以開開心心, 充實咁渡過依6年中學生活

妹妹頭 發表於 19-9-20 08:35

嘩, 好勁呀, 我女雖然唔講得名列前茅, 但都在中上位置, OLE 佢又係好活躍,  ...
講真我都好佩服我仔,佢叻過呀媽我好多好多
你女女都係叻女黎,佢亦開始漸上軌道,又自律,你都可以放心啦。加油

今年S2開學到依家, 我都覺得佢成長左好多, 比起S1, 我已經唔再擔心佢(功課, 溫習, 時間控制)

洋蔥頭媽咪    發表於 19-9-20 08:53
‹ 上一主題|下一主題