用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培道vs 基督教崇真
樓主: Clarawsf
go

培道vs 基督教崇真 [複製鏈接]

MuiMuiQQ 發表於 20-4-9 23:08
麻煩你講解下點解10分有信心呢

我唔想嫁錯郎

張校長以前响"沙崇"任校長,沙崇得以上升得咁快,張校長功勞最大。

YmOra 發表於 20-4-9 23:23
張校長以前响"沙崇"任校長,沙崇得以上升得咁快,張校長功勞最大。
...

我都係咁諗,唔知幾多年之後,基崇會明顯升呢呢?

MuiMuiQQ 發表於 20-4-9 23:27
我都係咁諗,唔知幾多年之後,基崇會明顯升呢呢?

不用擔心,張校長會帶埋D""教學領導法"""一齊到"基崇"上任嘛!

YmOra 發表於 20-4-9 23:38
不用擔心,張校長會帶埋D""教學領導法"""一齊到"基崇"上任嘛!

請問你知唔知咩係教學領導法?

MuiMuiQQ 發表於 20-4-10 00:03
請問你知唔知咩係教學領導法?

玩嘢呀!我寫嘅,問番我知唔知???!!!

我簡略寫啫!!!

即,教學方法是由校長領導為重點,我相信張校長把"沙崇"領導嗰套教學方法會一同帶到"基崇",這就是我認為就算未到DSE有成績看,也可享用到張校長過去施行的一套,我對校長有信心源自於沙崇的成長而矣!

我仔都在基崇讀,他對張校長的評價好高。

我都好喜歡聽張校長講talk,非常生動,每次聽都有啲得着。

仔話基崇一定會升呢,因為有老師話上一年收返來的中一學生質素幾好。

EWSL 發表於 20-4-10 10:36
我仔都在基崇讀,他對張校長的評價好高。

我都好喜歡聽張校長講talk,非常生動,每次聽都有啲得着。

係呀!"張校長"响沙崇任職的時候,我去過幾次"簡介會",接觸多咗張校長,發現佢對領導一所中學升呢好有目標,記得當時年年都實有人問:「校長你幾時退休」,起初我聽落怪怪的,不知情嘅jm們會誤以為校長領導無能望佢快DD退位,情況剛剛相反係jm們希望張校長多領導一會兒好讓子女能夠响沙崇多見校長多DD,由於年年有人問退休問題,學校索性寫落本"常問問題集"供家長直接看,使簡介會讓出多點時間解答其他問題,我當時有估計張校長一定要見到沙崇能夠升格為B1a英中才願意退下來,張校長的態度十分好,故我對他領軍嘅"基崇"抱有信心,個人認為未到升呢,校長誓不休。

JHsbb 發表於 20-4-8 22:27
男女校及女校分別, 我呢2年都有去過祟真,  大仔舊年收左但無讀, 女今年REJECT, 去開放日時, 我個人覺得崇真 ...

同感,培道開放日都係以學生取勝同吸引家長,校長比人感覺好假,副校比人感覺好惡。。。。但培道的校舍同學生就真係比人良好感覺。

YmOra 發表於 20-4-9 23:23
...

沙崇由中中轉英中,申請到新校舍係葉校長年代。我覺得呢2個係轉捩點,當然之後收費轉小班都有幫助。

02413124 發表於 20-4-10 11:11
沙崇由中中轉英中,申請到新校舍係葉校長年代。我覺得呢2個係轉捩點,當然之後收費轉小班都有幫助。
...

多謝你的資訊先,我開始留意沙崇嘅已經係張校長年代了。原來葉校長年代也是"功不可沒"
‹ 上一主題|下一主題