用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一選擇:GH VS APS
樓主: litmelon53
go

小一選擇:GH VS APS [複製鏈接]

kimlam953 發表於 20-5-28 14:09
但DB那些不是都靠體育入?
APS 一直好少SPCC, DG, 只是成績好而無著落都唔出奇...
...
以我所知唔係, 有幾條隊, 成績好果批男仔開學無耐就會問你意願要唔要校長推荐信去DBS, 條件係收你就唔可以抽飛, 有人要 (11月收埋OFFER), 有人唔要(3月自行有其他好OFFER)

mcl203 發表於 20-5-28 14:11
APS以前入DGS都多人,自從DGS收生人數減半,APS嘅人數亦減半~~~
唔止減半吧? 前年得一個DG, 舊年就3個

kimlam953 發表於 20-5-28 14:19
唔止減半吧? 前年得一個DG, 舊年就3個

當一半算啦~~~

mcl203 發表於 20-5-27 16:03
唔中意女校就無計,否則,可能都係兜個圈入返GHS ~~~
最怕兜個圈之後入唔返GHS

gracelam 發表於 20-5-28 14:00
關鍵係APS無論自己咩位置都知根知底,GH係唔知,50%內定外估估下。今年係50%,下年?6年後?
...

入唔返GH果50%會去咗邊?

回覆樓主:

50%好似比出面考入嘅機會多好多
但真心想知萬一入唔返下場如何?
係唔係博得過?><

ok3 發表於 20-5-28 15:32
最怕兜個圈之後入唔返GHS

所以坊間啲睇法頗有趣,當年小朋友讀直屬,啲家長又係話收幾多%云云,我自己同小朋友講,做好自己本份,唔使理他人,我仲舉例若你99分,個個同學仔都100分高過你,我又唔信強至如此成績學校唔會另有安排,唔安排要出街都搵到學校,完全唔使擔心~~~

litmelon53 發表於 20-5-27 08:59

GH,
上年/今年GHS 收德小生超過70 % , WAITING 既有同學升到德愛, 聖羅撤, 藍田聖保祿, 播道, 國際學校等等, 外校生考到入嚟德中係超叻, 要過5關斬6將, GH 小學未聽過勸退, 返學超級開心, 唔覺得大壓力*小學時有幾個 APS 女女插班 , 小6 都有真光女女插班

我自己讀女校,亦同讀女校的朋友傾過,都認為讀男校係可以的,果種brotherhood令人羨慕。相反女校應免則免(除非神校Dg為左個名有得入唔通唔入咩),女仔小氣、愛比較、妒忌心重是天生的,很多小圈子。讀女校生活不太開心。

shevachevy 發表於 20-5-28 14:14
以我所知唔係, 有幾條隊, 成績好果批男仔開學無耐就會問你意願要唔要校長推荐信去DBS, 條件係收你就唔可以 ...

好似只係推薦去DBS面試,唔係必收
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-28 18:52
好似只係推薦去DBS面試,唔係必收
當然唔係必收
所以條件係收就一定要讀, 唔可以再玩自行/抽飛

shevachevy 發表於 20-5-29 11:06
當然唔係必收
所以條件係收就一定要讀, 唔可以再玩自行/抽飛
因為以我所知,得到校長推薦既人數,比最後會被取錄人數多唔少
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

miumiu114 發表於 20-5-28 15:37
50%好似比出面考入嘅機會多好多
但真心想知萬一入唔返下場如何?
係唔係博得過?><
傳聞幾年前有一年低見5成, 但呢幾年聽聞都有7成以上. 如果小朋友喺gh係尾嗰20-30%, 相信喺aps個下場都唔見得會有好大分別!

mcl203 發表於 20-5-28 15:42
所以坊間啲睇法頗有趣,當年小朋友讀直屬,啲家長又係話收幾多%云云,我自己同小朋友講,做好自己本份,唔 ...
Yes. 最緊要小朋友全力以赴, 做好自己本份

ok3 發表於 20-5-29 13:48
傳聞幾年前有一年低見5成, 但呢幾年聽聞都有7成以上. 如果小朋友喺gh係尾嗰20-30%, 相信喺aps個下場都唔見 ...

可惜,讀GH既學生應該唔會知自己既排名同位置係邊

回覆樓主:

其實問老師會知大約
‹ 上一主題|下一主題