用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中二插班
樓主: cutielaam
go

中二插班 [複製鏈接]

回覆 cutielaam 的帖子

通常考插班中三位會比較鬆動的,我見b1 校插班生取錄榜上,插S3多過S2成幾個位嫁!我估可能因多數學生選擇升中三才放洋,很少數選升中二放洋啩~另外有些學校要求考S3S4插班試的學生考埋理科卷的(你意屬選修)所以科學都要跟緊d! 尤其科學多數b1校考全英語的

樓主有無target 學校?
可以留意佢地課程 深淺程度 及重視科目。 集中操練。

例如顏寶齡 及 李國寶 可能係 1B - 2A, 但英語程度高,插班試英文都不易架!

回覆 譚何蓉頣 的帖子

這正是我擔心的,如果中三插班要以英文考有關科學的,難度更加提高

回覆 Veron081207 的帖子

其實我target 係英中B1C - 2A 的津校,因為考慮經濟問題而沒有報插班直資,現在很後悔又自責,其實我應該報咗先,如有幸得到筆試機會,跟住又幸運地被取錄,先諗下學費安排,不過而家咁諗已經太遲了😭😭😭

回覆 cutielaam 的帖子

都唔係自責既時候,不如襯疫情唔使返學好好裝備一下自己小朋友。首先,小朋友要係原本中學考到頭幾,中英數都要高分,到時候再決定去唔去插班。有時候,覺得能夠係自己學校做龍頭,總好過係其他學校包尾,小朋友有自信又有開心。

回覆 Gerrard_T 的帖子

知道,我囡都唔知我咁諗,佢自己都話要繼續努力,繼續試插班,始終入返英中都係佢嘅願望,我十分支持,只不過作為父母偷偷的心傷,响度抒發下

Poyau    發表於 20-8-8 17:12

cutielaam 發表於 20-8-6 18:20
之前6、7月send 咗幾間插班申請,不過無回覆,而家應該好遲,無學校會再處理插班申請,要疊埋心水在原校繼 ...

你申請插班學校是在同區呢?

gundamx 發表於 20-8-6 21:45
請問如果想入你女兒的中學,你有否覺得學校課程有跳级,插班中二筆試要否要準備中二的預習?因為我小孩也有 ...

我女兒是今年叩門入的,她冇學高一年級的野,聽她講最難是數學有奧數題!
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

其實我覺得樓主可以照試,照寄信或親身去問學校,我用自己為例:
我中一是一間B1A但係中中班,級6,因搬屋關係,時間緊迫只能於2星期內轉校,除左寄信外,趁着聖誔假期親身去勻該區各中學問學位(但坦白講,當時因心急轉校,媽媽和我亦未能知道那間是BAND幾) 最終有一間學校肯俾我唔駛寄信即時筆試及面試,筆試是以英文考的,幸好我的成績尚可,最終被取錄,入學後才知原來該校是B1C(當時),現已是B1A了!好慶幸呢間先收!因之後有一間直接打黎話收取(最後才知是B3

以上經歷只想同樓主講,機會是留俾肯去博既人,想做就去試,得左高興,失敗也曾試過無悔!加油!
‹ 上一主題|下一主題