用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考完呈二,仲會唔會考呈三?
樓主: rainy888
go

考完呈二,仲會唔會考呈三?   [複製鏈接]

YmOra 發表於 20-12-4 08:47
但,對中至下游嘅咪無得"升"得更高位置囉?!甚至有機會會被有考兩次呈分嘅小學嘅中至下游學生上位迫咗D ...

呈分係同同校學生競爭喎,你考一次人地都係考一次,你考兩次人哋都係考兩次

hokerryfan 發表於 20-12-4 10:19
我哋學校都啱啱考完呈二,小五時又係啱啱好考完呈一先停課。

我地下星期先考
呈一又係咁

YmOra 發表於 20-12-4 08:47
但,對中至下游嘅咪無得"升"得更高位置囉?!甚至有機會會被有考兩次呈分嘅小學嘅中至下游學生上位迫咗D ...
每間學校佔band 1, 2, 3嘅比例唔係已經根據師兄姐成績訂咗咩? 唔會因為其他學校學生成績影響架.

朋友說他們學校有誇境生,兩次也未能參加呈分,看看教育局安唔安排到第三次呈分,否則校內自動評分,無論點教育局都有學校派俾佢。他說其中有些也評為band 1生. 而且他們可選擇派位網。但詳情不太清楚。

回覆 IloveJJ 的帖子

睇定邊啲中學書?  教科書? 請指教

傻太 發表於 20-12-4 11:15

我地下星期先考
Add oil ar.

hokerryfan 發表於 20-12-4 10:19
我哋學校都啱啱考完呈二,小五時又係啱啱好考完呈一先停課。

幾好呀!可以考到兩次。

IloveJJ 發表於 20-12-4 11:08
贊成!
我大仔當年考呈分,學校畢業試考ore S1又唔駛預備,我就開始俾中學書佢睇定啲英文,好彩係咁,佢間 ...

早早作準備真係好,成功係留俾有準備嘅人。

傻太 發表於 20-12-4 11:12
呈分係同同校學生競爭喎,你考一次人地都係考一次,你考兩次人哋都係考兩次
...

你對。但。。。

呈分:
步1::學生响小學進行考核
歩2::考核後,經過999632比重的計算得出總分數
步3::把總分數由高至低排列出呈分排名
步4::把呈分排名對應於學兄學姊响PreS1考獲的分數並取用
步5::學生响呈分時的變化為:
    呈分試(獲得分數)—>分數由高至低排列(分數變為名次)—>
    對應於學兄學姊PS1得分(名次再一次變換成分數,我給名為"最終分數")
步6::把該小學的每名學生各自的"最終分數"與全港所有小學的所有學生的各自的
    最終分數作一次大型排列,由高至低排列,前列三分一的定義為B1a組別學生。

所以,呈分試不只是單單與同校學生競爭,同校學生競爭只是競爭的"第一輪步驟",
取得對應分數後再與全港學生比較才是競爭的"第二輪重要步驟",完成晒兩個步驟
才真正取得學生自己所屬的Banding。

tantanmama 發表於 20-12-4 11:19
每間學校佔band 1, 2, 3嘅比例唔係已經根據師兄姐成績訂咗咩? 唔會因為其他學校學生成績影響架.  ...

每間小學只是大約定咗而矣!還是受著其他"變數"影響著,使學生的Banding有些微上落,可參考我樓上的詳細分享。不過,這些影響多數出現响"交界處",即:(B1a-B1b)邊緣人的微升至B1a或微跌至B1b;...;(B1c-B2a)邊緣人的微升至B1c或微跌至B2a等等。

YmOra 發表於 20-12-4 21:46
你對。但。。。

呈分:

步4:
如果考pre-s1嘅師兄師姊人數跟今年要呈分學生人數不同,請問分數如何配對呢?

tantanmama 發表於 20-12-4 11:19
每間學校佔band 1, 2, 3嘅比例唔係已經根據師兄姐成績訂咗咩? 唔會因為其他學校學生成績影響架.  ...

只要每次呈分排名不同,Pre-S1配對分就會不同
就算你次次排名一樣,隔離學校有位學生一路上升

最終可能佢累計Pre--S1配對分高過你而攞咗你個B1位(基本上只係邊緣人要擔心)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-12-5 11:19
只要每次呈分排名不同,Pre-S1配對分就會不同
就算你次次排名一樣,隔離學校有位學生一路上升

請問每科排名有影響嗎?即可能平均分高,A因某科超強分數拉高(個科少人高分),但其他科大部分同學都差不多,A同學後過一堆人。會唔會最後A同學就算平均分高過人,但靠一科拉,其他科排唔夠前。就呈分名次後過一個平均分低過佢,但每科排名夠平均?

唔好意思,問得好混亂,Thanks!

kirstyau 發表於 20-12-5 13:31
請問每科排名有影響嗎?即可能平均分高,A因某科超強分數拉高(個科少人高分),但其他科大部分同學都差不 ...

我想EDB將分數標準化就是把一些喺小人攞高分的科目攞到高分嘅同學加分⋯⋯

回覆樓主:

好似A同學中文攞80,人人攞60-70,其他英數常人人85-95,咁標準化後,A同學平均最高

BHA 發表於 20-12-5 13:53
好似A同學中文攞80,人人攞60-70,其他英數常人人85-95,咁標準化後,A同學平均最高

...

好複雜搞唔清,不過算啦,我哋學校都唔會有名次,又唔知人地D分,都好難估算。

kirstyau 發表於 20-12-5 13:31
請問每科排名有影響嗎?即可能平均分高,A因某科超強分數拉高(個科少人高分),但其他科大部分同學都差不 ...

緊係會啦,例如,強音樂,拉開幾多都唔大作用~~~

kirstyau 發表於 20-12-5 14:23
好複雜搞唔清,不過算啦,我哋學校都唔會有名次,又唔知人地D分,都好難估算。
...

應該話A同學如果係中英數其中一科遠遠跑贏,另兩科跟Top同學隊尾,就算平均分唔係好高,標準化後嘅平均分應該會相對高,所以次第會高咗。

YmOra 發表於 20-12-4 21:46
你對。但。。。

呈分:

唔明步5意思,好似重覆步1-4.
‹ 上一主題|下一主題